10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Srpski istoričar i enciklopedista prof. dr Stanoje Stanojević 1929. objavljuje da je Mitrofan Ban bio posljednji autokefalni crnogorski mitropolit

Istorija

Comments 3

Srpski istoričar i enciklopedista prof. dr Stanoje Stanojević 1929. objavljuje da je Mitrofan Ban bio posljednji autokefalni crnogorski mitropolit

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Novak ADŽIĆ, pravnik i istoričar, magistar i doktorad istorijskih nauka

 Mnogo je otkrivenih, napisanih i objavljenih istorijskih činjenica i relevantne istoriografske literature, koja potvrđuje faktičku i formalnu (kanonsku) autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve. Ovom prilikom, bez mog komenara, a saglasno starom istoriografskom načelu poziivističke naučke škole: pustimo činjenice da same govore bez posrednika, objavljujemo faksimil iz knjige pod naslovom „Narodna encikopedija- srpsko, hrvatsko slovenačka“, IV knjiga, S-Š, Zagreb, 1929., koju je uredio profesor Beogradskog univerziteta istoričar dr Stanoje S. Stanojević. Podsjetimo, da je ta Enciklopedija objavljena u vrijeme kad je već bila uvedena diktatura kralja Aleksandra Karađorđevića.

U toj Stanojevićevoj Encikopediji, autor enciplopedijske jedinice o Mitrofanu Banu bio je srpski crkveni istoričar dr Radoslav Grujić. Upravo o Mitrofanu Banu u Stanojevićevoj „Narodnoj enciklopediji“ dr Radoslav Grujić, piše: „BAN MITROFAN, POSLEDNJI AUTOKEFALNI AERHIEPISKOP CETINJSKI I MITROPOLIT CRNE GORE, BRDA I PRIMORJA...“ (nastavak citata dat je u faksimilu).

   Jasno je kao bijeli dan da i ugledni srpski istoričari, naučnici, konstatuju istorijsku činjenicu da je Mitrofan Ban bio potonji autokefalni crnogorski mitropolit.  Važno je istaći da je on u tom statusu bio sve do nasilnog, antikanonskog, antiustavnog ukidanja vjekovima autokefalne i međunarodno, od drugih pomjesnih crkava, priznate Crnogorske crkve.

No, velikosrpski klero-nacional-šovinistički ideološko-politički fanatizovani propagatori protiv crnogorske države, nacije i crkve, istorijske činjenice namjerno odbacuju, jer one demantuju njihov ideološki i politički koncept i praktikum protiv Crne Gore i njenog osobenog državno-nacionalnog i crkvenog identiteta i subjektiviteta.

U tekstu koji slijedi dajem faksimile originala teksta iz Stanojevićeve „Narodne enciklopedije“ o Mitrofanu Banu, objavljenom na strani 113 knjige broj 4. navedenog enciklopedijskog izdanja.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Aa

To nece da zna i prizna samo onaj ko ne zeli da prizna .zna svako vise.

zordan

Neka Amfilohije ovo procita da vidi sa kim se u kolo uhvatio , sa rusiteljima svega sto je crnogorsko . Ali nista neobicno i on je rusi svaki dan prizivajuci gradjanski rat .

Katunjanin

Znaju oni dobro istinu ali ih ona ne interesuje ,prema tome samo se treba spremiti za odgovarajuci odgovor .