16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorska zastava ima tradiciju oko 600 godina – to je CRVENI BARJAK države Crnojevića

Istorija

Tag Gallery
Comments 17

Crnogorska zastava ima tradiciju oko 600 godina – to je CRVENI BARJAK države Crnojevića

Autor: Antena M

  • Viber
Pogledajte foto-galeriju crnogorskih grbova i zastava kroz 900 godina dugu istoriju

Piše: Vladimir Jovanović

Dominantna CRVENA BOJA u crnogorskim državnim simbolima stara je najmanje 900 godina. Crvena zastava Crne Gore ima tradiciju od približno 600 godina.

Dr Danilo Radojević je utvrdio da „nije poznato kakva je bila zastava prvoga crnogorskoga kralja Mihaila Vojislavljevića (kralj od 1077.g.), kao ni zastava koju je papa Kliment II uputio kralju Bodinu kao znak kraljevskoga dostojanstva”.

Međutim, iz drugih izvora znamo da su Vojislavljevići tražili i obećana im je zastava (vexillum) Svetoga Apostola Petra. To bi, pretpostavka je, bio izgled prve crnogorske zastave.

Na temelju nalaza crnogorskoga heraldičara Aleksandra-Saše Samardžića, moguće je ustanoviti kontinuitet prisustva dominantne CRVENE boje u crnogorskim državnim simbolima još iz doba Vojislavljevića.

Iz pečata kralja Đorđa Vojislavljevića (†1131), sina kralja Bodina Vojislavljevića, rekonstruisan je grb Kraljevine Duklje – ZLATNA kosa lenta, s (heraldičke) lijeve u (heraldičku) desnu stranu, razdvaja dijagonalno CRVENI izduženi štit.

Prva poznata crnogorska zastava, prema D. Radojeviću, potiče „iz doba dinastije Balšića (1360-1421); likovno je obrađena u duhu srednjovjekovne spekulativne mistike: na sredini polja nalazi se prikaz vaskrnuća Hristova nad kojim lebdi golubica, simbol Duha Svetoga, a sasvijem na vrhu je simbol Svetoga Trojstva – trougao u koji je ucrtano Božje oko”.

Grb Balšića (1360-1421) je sedmokraka zvijezda na trouglastom crvenom štitu. lznad srebrne kacige iz zlatne krune izlazi srebrni vuk sa isplaženim crvenim jezikom. Plašt je crveno-srebrne boje.

Grb Crne Gore (Zete), u to vrijeme, piše A. Samardžić, „u sebi baštini državotvornu ideju i naslanja se na heraldičku tradiciju Balšića”. Unutar crvenoga štita je zlatni krug, a u njemu crvena šestokraka zvijezda.

Stefan Crnojević (†1465), Gospodar Zete/Crne Gore, isticao je CRVENU ZASTAVU sa dvoglavim orlom, što je tradicija koju docnije baštini i svetorodna dinastija Petrovića-Njegoša i savremena Crna Gora.

Dvoglavi crnogorski orao je replika grba Paleologa (Δυναστεία των Παλαιολόγων), careva Vizantije.

U sredini zastave Crnojevića države je grb: crveno-zlatan plašt, iznad štita je kaciga sa zlatnom krunom iz koje izlazi crni zmaj raširenih krila sa crvenim jezikom.

„Sa trećom crnogorskom dinastijom, Crnojevićima, ustaljuje se i državna heraldička tradicija Crne Gore. Naime, zlatni krunisani dvoglavi orao uzdignutih krila na crvenom štitu postaje stalni grbovni simbol na budućim crnogorskim državnim grbovima”, piše A. Samardžić.

Vojne crnogorske zastave su, uglavnom, krstaš-barjaci. Prva crnogorska pomorska zastava je iz 1880. i bila je dvobojna crveno-bijelo-crvena sa bijelim krstom u lijevom gornjem uglu.

Tek krajem 19. vijeka se pojavljuju i crveno-plavetno-bijele zastave – lična, dinastička zastava Nikole I Petrovića-Njegoša, sa krunom iznad inicijala „H. I.” ili, rjeđe, sa crnogorskim grbom, u nešto ranijim varijantama i kao nova crnogorska pomorska zastava.

Te zastave s tri boje su imale upotrebu tek nekoliko decenija. No, to nijesu bili supstituti za jedinstvenu državnu zastavu – ona je uvijek dominantno crvene podloge i tipičnim dvoglavim orlom sa vladarskim inicijalima.

U inostranim publikacijama s kraja 19. i početkom 20. vijeka jasno se razlikuju crnogorske zastave: državna (State Flag), vojna (Military Flag), pomorska (Marine/Naval Flag).

U nastavku, pogledajte foto-galeriju crnogorskih grbova i zastava kroz 900 godina dugu istoriju…

 

 

Komentari (17)

POŠALJI KOMENTAR

Milo

Zastava Knjaževine Crne Gore iz 1905. godine, sa srpskom trobojkom i bijelim orlom. Ova zastava predstavlja pretenzije na srpski presto crnogorskog kralja Nikole I Petrovića Njegoša i njegovih težnji da bude kralj Crne Gore, Srbije i drugih južnoslovenskih naroda.Hoće veliku Crnu Goru,he,he.

Niksic

@Krsto ZELENA JE KOD TURAKA KOD NAS JE CRVENI KRSTAS !

Maestro_Pg

@Krsto I ovi su ucili srpsku istoriju i oce da zatru period borbe protiv okupatora iz zvanicne srbije