20 °

max 34 ° / min 20 °

Nedjelja

08.09.

34° / 20°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorski vojni grbovi – zbirka britanskog muzeja

Istorija

Tag Gallery
Comments 0

Crnogorski vojni grbovi – zbirka britanskog muzeja

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J. 

Na gornjoj fotografiji, oficiri vojske Kraljevine Crne Gore nose narodne kape, sa zlatnim ćiriličnim monogramima H.I” (Nikola Prvi) na crvenim tepelucima; a na derevijama, crnim obrubima, grbove, po činu. 

Uz sablje, imaju revolvere, čuveni Gasser Montenegrin M1870 (11.2mm) i po prilici ruske oficirske sablje (шашка) M1865 i-ili M1881/1909. 

I na revolverima i na sabljama, koje nose crnogorski oficiri, utisnuti su latinični monogrami, pod krunom „NI” (Nikola Prvi) — kako to pokazuju Branko Bogdanović i Radoslav Raspopović u studiji Crnogorsko naoružanje - Montenegrian weapons: Ilustrovana monografija o razvoju pješadijskog naoružanja u Crnoj Gori, 1870-1916” (Podgorica, 2020). 

Desečar

Do 1914. godine, Crnogorska kraljevska vojska, sa tri roda (pješadija, artiljerija, pioniri), organizovana u šest divizija i 16 brigada, sa sljedećim je rasporedom: - 1) Cetinjska (brigade Katunska, Riječko-Crmnička, Primorska); - 2) Podgorička (brigade Zetska, Spuška, Bjelopavlićska); - 3) Nikšićska (brigade Nikšićska, Vučedolska, Durmitrorska); - 4) Kolašinska (brigade Kolašinska, Vasojevićska); - 5) Pljevaljska (brigade Pljevaljska, Bjelopoljska); - 6) Đakovička (brigade Pećska, Rožajska, Plavsko-gusinjska). 

Zakonom o ustrojstvu vojske od 29. aprila 1910, utvrđeni su ovi činovi: 

- oficirski: potporučik, poručik, kapetan, komandir, brigadir, divizijar; 

- podoficirski: desečar, vodnik. 

Vodnik   

Navedeno je u tome zakonu da po rodu oružja oficiri mogu biti: pješadijski, artiljerijski i pionerski, a po struci: đeneral-štabni, vojno-inžinjerski, vojno-tehnički, vojno-sudski i intendandski”. 

Za vojno-građansko osoblje na specijalnoj službi, u odnosu na njihovo starješinstvo i red unaprijeđenja”, predviđeno je sedam klasa, pri čemu klase 7-5 odgovaraju činovima redova, desečara i vodnika, a klase 4-1 oficirskim činovima potporučika, poručika, kapetana, zaključno s komandirskim činom.  

Perjanik

Prema Zakonu o ustrojstvu vojske: 

- „Knjaz Gospodar — kao Poglavar Države — jest vrhovni Zapovjednik vojske, koju On može upotrijebiti za ratna preduzeća protiv spoljašnjeg neprijatelja, ili za održanje reda i zakonitosti u zemlji” (čl. 210). 

- „Knjazu Gospodaru, kao vrhovnom Zapovjedniku vojske i predstavniku Države i Otadžbine, svaki vojnik, pri svome stupanju u vojsku, polaže svečanu vojničku zakletvu na vjernost. 

Potporučik

Ta vojnička zakletva glasi: 

— Zaklinjem se svemogućim Bogom, da ću biti vjeran mojemu GOSPODARU NJEGOVOM KRALJEVSKOM VISOČANSTVU KNJAZU NIKOLI I; da ću za nerazdvojnu korist i ugled OTADŽBINE i NJEGOVU savjesno vršiti povjerene mi dužiosti; da ću na tu cilj slušati sve moje starješine i da ću do potonje kapi krvi braniti naš mili i sveti BARJAK CRNOGORSKI. - Tako mi Bog pomogao” (čl. 211). 

Poručik

- Knjaz Gospodar, kao vrhovni Zapovijednik vojske, podaruje oficirske činove licima, koja imaju na to pravo prema odredbama ovoga zakona, bilo Sam lično, bilo na prijedlog ministra vojnog. - Isto tako, Najvišom Milošću Knjaza Gospodara može biti povraćen lišenom oficiru izgubljeni čin, ako je isti izgubljen presudom vojnog suda sa parvom na povratak” (čl. 214). 

Crnogorske oficirske i podoficirske insigije umjetnička su remek djela.

Kapetan

U vojnim reformana po svršetku Veljega rata (1876-1878), između ostaloga, uveden je čin brigadira. Na temelju crnogorskih nacionalnih znamenja utvrđen je i službeni izgled grbova oficirskih i podoficirskih. 

Bilježi se da je od 1883. do 1888. najviše narudžbina za izradu oficirskih grbova dobijao cetinjski zlatar Jovan Andrić, koji se docnije preselio u Podgoricu. 

Komandir

Grb za najviši oficirski čin — divizijara — bio je dvoglavi krunisani zlatni orao u poletu sa skiptrom i šarom u kandžama, inicijalima „HI” na grudima i zlatnim lavom ispod; vrhovi ukrštenih sablji, takođe zlatnih, spajaju se sa vrhovima orlovskih krila; a pri dnu grba, na preśeku sablji je srebrna petokraka zvijezda… 

U Velikoj Britaniji, saveznici Kraljevine Crne Gore u Prvom svjetskom ratu, još 1917. osnovan je embrion Imperijalnih ratnih muzeja (IWM), s ciljem da bilježi svjedočanstva građanskih i vojnih napora i žrtava Ujedinjenog Kraljevstva. Nadležnost muzejâ u međuvremenu je proširena na sve sukobe u koje su umiješane britanske ili snage Komonvelta od 1914. do 2012. godine. 

Brigadir

U zbirkama sa sada procijenih oko 10.700.000 predmeta ili kolekcija predmeta, među ostalim artefaktima — iz Kraljevine Crne Gore su i oficirski i podoficirski grbovi naših predaka. Uz ovaj tekst samo ih reprodukovali sa onakvim legendama kakve su (ne stoprocentno najtačnije) i upisane u Imperijalnim ratnim muzejima…

 

Vojvoda

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR