18 °

max 20 ° / min 15 °

Četvrtak

19.09.

20° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Srijeda

25.09.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
FOTO Veličanstven spomenik! Jovanka Broz u Njegoševom mauzoleju

Istorija

Tag Gallery
Comments 0

FOTO Veličanstven spomenik! Jovanka Broz u Njegoševom mauzoleju

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Prvoga juna 1976, oko dvije godine nakon svečanog otvaranja Njegoševog mauzoleja, spektakularno znamenje na Lovćenu pośetila je JOVANKA BROZ, Titova supruga.

Jovanka je takođe obišla rodnu kuću Njegoša na Njegušima.

O tome, uz fotografije o njezinom obilasku Njegoševog mauzoleja na Lovćenu koje se čuvaju u Muzeju Jugoslavije u Beogradu, objavljujemo izvještaj ondašnje jugoslavenske državne press agencije Tanjug…

.

.

.

.

JOVANKA BROZ OBIŠLA NJEGOŠEVU RODNU KUĆU I MAUZOLEJ

(Cetinje, 1. juna, Tanjug) — Supruga Predśednika Republike drugarica Jovanka Broz obišla je danas, u pratnji drugarice LJILJANE ŽARKOVIĆ, HAJKE MILATOVIĆ i BISERKE PRLJA-KECOJEVIĆ, Njegošev mauzolej na Lovćenu i njegovu rodnu kuću u selu Njeguši u blizini Cetinja.

Na Ivanovim koritima, u podnožju lovćenskoga Jezerskog vrha, drugaricu Broz dočekali su i pozdravili predśednik Skupštine Cetinje NIKOLA RAŽNATOVIĆ i sekretar Opštinskog komiteta Saveza komunista BOŠKO MIJANOVIĆ.

Pred mauzolejom, drugaricu Broz pozdravio je direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore LJUBOMIR KAPISODA.

Drugarica Broz zadržala se u mauzoleju više od pola časa, u razgledanju impozantnog spomenika kripte Petra Petrovića Njegoša.

Poslije obilaska mauzoleja, drugarica Broz je rekla da je dolazak na Lovćen za nju bio impresivan doživljaj.

„Veoma mi je drago” — istakla je — „što mi se pružila prilika da vidim ovaj zaista veličanstveni spomenik velikom misliocu i državniku Petru Petroviću Njegošu, kome se narod Crne Gore i Jugoslavije odužio na dostojan način”.

„Na mene je ostavio snažan utisak rad našega velikog vajara Meštrovića”.

„Vjerujem” — primjetila je drugarica Broz — „da nema građanina naše zemlje koji ne bi poželio da dođe ovđe, na vrh Lovćena i da se pokloni velikome Njegošu”.

Poslije pośete mauzoleju, drugarica Jovanka Broz je obišla i kuću u selu Njeguši, u kojoj se rodio Petar Petrović Njegoš. Pred Njegoševom kućom drugaricu Broz je sačekao i pozdravio direktor Cetinjskog muzeja STANISLAV VUJOŠEVIĆ.

Kao uspomenu na pośetu mauzoleja i rodnoj kući Njegoša, Jovanki Broz je uručena na poklon knjiga „Gradovi i utvrđenja Crne Gore” [autori knjige: Pavle Mijović i Mirko Kovačević, prim].

.

.

.

.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR