18 °

max 24 ° / min 14 °

Nedjelja

22.09.

24° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kad mrče, unijeh śekiru u kuću… supruge pred sudom zbog ubistava muževa u Rudinama i Rovcima (1879)

Istorija

Tag Gallery
Comments 1

Kad mrče, unijeh śekiru u kuću… supruge pred sudom zbog ubistava muževa u Rudinama i Rovcima (1879)

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Godine 1879. Veliki sud Knjaževine Crne Gore u Cetinju sudio je u dva odvojena predmeta ženama za ubistva svojih muževa.

Okrivljene su sprovedene u prijestonicu od stražâ lokalnih kapetanskih sudova. Oba zločina — a odigraše se u Rudinama (Nikšić) i Rovcima (Kolašin) — sliče: izvršeni śekirama, dok su žrtve spavale; i počiniteljke na sudu priznaju krivice.

No, u ovakvim slučajevima u crnogorskome knjaževstvu propisana smrtna kazna za okrivljene supruge, a zvale su se IKE i MILUŠA, nije im izrečena — premda, liše nepunoljetstva jedne od zločinki, nije bilo olakšavajućih okolnosti, a „otežice su sve tu”.

Zbog čega im nije presuđena najteža kazna?

Objašnjenje je pokušao, par godina od izricanja presuda, na stranicama „Glasa Crnogorca” dati nepotpisani tumač prakse crnogorskoga pravosuđa — čiji komentar prenosimo ispod pomenute dvije presude Velikoga suda za ubistva supružnika (prezimena žrtava i izvršiteljki zločina naznačićemo samo početnim inicijalima)…

* * * * * *

IKE, udova pok. LAZARA D. iz Rudina, dovedena pred Veliki sud pod sumnjom, da je ubila svoga muža, kazuje sudu ovako:

- „Udata sam bila, za Lazarom D. iz Rudina, ima 14 godina. S njim sam imala jedno muško a troje ženske đece. Navijek smo ružno živjeli, nigda vjerne ni iskrene ljubavi nijesmo imali među sobom. Za to znaju i svi naši suśedi; i kako sam ja, od Lazara, u više puta bježala”.

- „Kad se rat objavi, 20. junija 1876, Lazar pođe na vojsku; i poslje dva mjeseca vrati se doma bolestan. Ja sam oko Lazara u njegovom bolovanju podnijela dosta truda, ali mi je prigovarâ da sam ja bila uzrok bolesti mu”.

- „Lazar jo bolovâ od kad je bolestan doša s vojske, pa sve dok nije poginuo, od moje ruke”.

- „U početku mjeseca marta 1878. god. razboljeh se i ja od boleštine. Na Blagovijesti, iste godine, počesmo se ja i Lazar karati. Ja bjeh na bolje obrnula, pa ga kumih više puta da me se prođe, a on mi reče: — Proć te se neću, no te noćas ubit! Ja mu rekoh: — Ko prvi ugrabi”.

CRNOGORKA NA SASTANKU (fragment), Vlaho Bukovac, 1883.

- „Kad mrče, unijeh śekiru u kuću, jer bjeh naumila ga da ubijem istog dana. Tu veče niko ni u kući ne bješe no mi dvoje i tri šćeri; najstarijoj bilo je devet godina. Lazar spavaše malo podalje od vatre”.

- „Kad zaspa, uzeh śekiru, te udari Lazara njom u glavu. On se diže iz koljena i reče: — Što je ovo?! Ja ga opet udarih tri puta śekirom u glavu, dok pade mrtav. Onda ga privukoh na vatru i opalih mu kosu na glavi, da bi se reklo e je u bolesti izgorio i kako bih ukrila ubijstvo”.

- „Ujutro, ko god dolazi pitaše: — Što bi Lazaru? — a ja sam svakom kaživala da je od bolesti panuo u oganj te se izgorio. A kad ga ukopaše, i potraja dva ili tri dana, počeše neki govoriti da je ubijen; jer, kad se nosio da se kopa, iz glave mu je tekla krv i biće mu glava stučena”.

- „Kad pođoše da ga otkopaju i vide je li ubijen, onda ja kazah sudu: da sam ga ubila”.

Veliki sud, pod preśedništvom pravosuđa g. BOŽA PETROVIĆA i sa članovima g. g. vojv. Đ. MATANOVIĆEM, S. VUKOTIĆEM i J. RADOVIĆEM, poslije ispita i punog priznanja Ike, udove pok. Lazara D., uvjeri se da je ista Ike svog zakonitog muža, Lazara D., s kojim je 14 godina u zajednici živjela i četvoro đece imala, ubila bez i najmanjeg od Lazara povoda koji ju je mogao navesti na ubijstvo.

S toga presudi Iku na:

-  v j e č i t u  r o b i j u.

* * * * * *

MILUŠA, šćer MIJATA V., ubila je svoga muža SAVELJU Ć. iz Rovaca. Dovedena pred sud, ovako kaže:

„Kad mi je bilo 16 godina, udali su me, bilo je to prije tri godine u mjesecu oktobru, za Savelju Ć. Rovčanina, kojemu je tada bilo 40 godiia. Ja sam sa Saveljom s prvog početka živjela u ljubavi, no potlje poče mi Savelja zboriti da se lijepo gledam sa momčadima, i branjaše mi hoditi u selo. Od tada sam ga neprestano mrźela”.

- „Na 27. januara ove god. dođe mi stric i majka da mole Savelju: da me pošlje jedno veče u rod. On im obeća da će me poslat. Istog dana, na veče, pitah ga, hoću li poći. On mi reče: — Hodit nećeš”.

- „Kad dođe vrijeme od spavanja, reče mi Savelja: — Pođi na vrata od torine i pazi da što ne bi brave išćeralo iz obora! — jer se ništa ne viđaše, a snijeg padaše”.

CRNOGORKA NA O[D]BRANI (fragment), Vlaho Bukovac, 1878.

- „Ja pođoh. I pošto Savelja zaspa, uzeh śekiru, te ga njom jedan put udarih u glavu i on osta mrtav, a ja utekoh. Sud mene potlje uhvati i posla na Cetinje u tamnicu”.

Na pitanje Velikog suda, odgovara BAŠO BOŽOVIĆ[1] i društvo mu, svojim pismom od 30 jan. 1879. br. 55:

- da su Savelja Ć. i žena mu Miluša, po duši i sreći svijeh poštenih seljaka i drugijeh koji o tome znaju, za cijelo vrijeme bračne veze vazdan u ljubavi živjeli.

S toga razloga, Veliki sud Milušu, koja je po punom priznanju svom ubila nevina čovjeka bez i najmanjeg povoda te bi je mogao navesti na ubijstvo, presudi:

- s obzirom na njenu nepunoljetnost, da ostoji  p e t n a e s t  g o d i n a  robije.

* * * * * *

Pravniku koji nije proučavao života crnogorskoga, koji ne poznaje običaja ni osobina našega naroda, biće te dvije presude malo čudnovate.

Znajući da u Crnoj Gori postoji  s m r t n a   k a z n a , on će se pitati, ako je već neponoljetnu[2] Milušu mogla obići krajnja odmazda, kako da Ike D. nije osuđena na smrt?

Olakšice njenom zvjerskom činu nema nikakve, a otežice su sve tu.

Poslije ubijstva svoga roditelja, paricidija, uzima se da je najteže ubijstvo svoga muža ili svoje žene. A Ike je ubila svoga muža, s kojim je toliko godina u miru živjela i četvoro đece izrodila, ubila ga je u vrijeme kad bi trebalo da je najnježnija prema njemu; umlatila ga je śekirom, tako reći na bonoj postelji.

Pa što da se kučka ne ubije?

— Crnogorsko suđenje vrlo je nježno prema ženskoj strani; nježnijega, galantiijega suđenja nema ni u jednog naroda, no što je do skora bilo u nas. To neka uzme u obzir DORA D’ ISTRIJA[3], pa će nam zaista oprostiti naše femmes mulets[4] radi kojih nas je korila najgrđim varvarizmom.

No u ovom slučaju nije suđenje bilo rukovođeno obzirima nježnosti, nijesu obziri u osuđenici, no u onima koji bi imali da izvrše presudu.

U Crnoj Gori nema drugog načina smrtne kazni do s t r i j e lj a nj a.

A Crnogorcu je zazorno dići  o r u ž j e   n a   ž e n u.

Za to se Ike osudila samo na vječitu robiju.

* * * * * *

Napomene:

- 1) BAŠO TOKOV BOŽOVIĆ (1830-1902), iz Pipera, senator i serdar crnogorski, od oslobođenja Kolašina 1878. do 1882. tamošnji okružni načelnik.

- 2) PUNOLJETSTVO se u Knjaževni Crnoj Gori računalo od 21. godine.  

- 3) DORA D'ISTRIA, pseudonim vojvotkinje Helene Kolcove-Masalske (1828-1888), rođene Elena Đika (albanski: Gjika), slavne rumunske romantične književnice i feministkinje, takođe zagovornice albanskoga identiteta. Dugo živjela u Ruskoj carevini, članica mnogih evropskih naučnih društava. U traktu „Les femmes en Orient” („Žene na Orijentu”, Cirih 1859) zalagala se za emancipaciju žena na Levantu (istočnome Mediteranu); a u „Des femmes, par une femme” („O ženama, od žene”, Brisel 1869) snažnim riječima zahtijevala jednake tretman muškaraca i žena.

- 4) FEMMES MULETS, „žene-mazge”, žene nosačice tereta.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Miki

U dahu sam pročitao što preporučujem svim koi vole knjigu i istoriju CG . Svaka vam čast na tekstu koi je činjeničan,a tek kakav scenario za film .Bravoo!