17 °

max 20 ° / min 17 °

Utorak

24.09.

20° / 17°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

23° / 15°

Ponedjeljak

30.09.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Poziva se, radi razvoda braka…

Istorija

Comments 1

Poziva se, radi razvoda braka…

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Statistički podaci oženjenih, udatih, razvedenih, raspuštenica i poništenih brakova tečajem 1910. g. - PRIJEGLED PO EPARHIJAMA (Br. 8805. - Iz kancelarije Statističkog Odśeka Kraljev. Min. Unutr. Djela, Cetinje 26. septembra 1911. godine).

 

To je egida dokumenta s tačnim brojem u jednoj godini okončanih brakorazvodnica pred konsistorijama - crkvenim sudovima u kanonskoj jurisdikciji Mitropolije cetinjske - Crnogorske pravoslavne crkve, tj. u ondašnje dvije njezine eparhije: Cetinjskoj (Arhiepiskopiji cetinjskoj, ili Mitropolijskoj) i Nikšićskoj (Zahumsko-raškoj).

Sve odluke eparhijskih sudova o razvodu braka morao je, kao drugostepena instanca, da potvrdi i opravosnaži Sveti Sinod autokefalne Crkve.

Ukupan broj razvedenih brakova 1910. bio je 17 — od čega 4 u eparhiji Mitropolitskoj, a 13 u eparhiji Zahumsko-raškoj (u toj su eparhiji i 2 braka poništena, ne navode u dokumentu iz kojih razloga). 

Uporedimo li ove podatke s brojem vjenčanja 1910. godine — 1.450 u obje tadašnje eparhije — mogli bi zaključiti da je odnos novih brakova i razvoda/poništenih brakova 100 : 1,3. 

Možemo pretpostaviti da je ukupan broj razvoda bio veći nakon oslobodilačkoga rata 1912-13. jer su u sastav Kraljevine Crne Gore uključene i savremene opštine: Pljevlja, Bijelo Polje, Mojkovac (na desnoj obali Tare), Berane, Petnjica, Rožaje, Plav, Gusinje, te oblast Metohije.

Za ova je područja krajem 1913. ustanovljena, ukazima Knjaza/Kralja i Gospodara Crne Gore, nova, treća eparhija Crnogorske pravoslavne crkve —– Pećska, sa područnom konsistorijom - crkvenim sudom na čijem je čelu bio epahijski vladika (mitropolit Gavrilo Dožić), isto kao prethodno u Cetinjskoj konsistoriji (arhiepiskop i mitropolit Mitrofan Ban, ujedno poglavar autokefalne Crkve i predśednik Svetoga Sinoda) i Nikšićskoj konsistoriji (episkop Kirilo Mitrović). 

Na temelju Ustava pravoslavnih konsistorija u Knjaževini Crnoj Gori, koji je 1. januara 1904. stupio na snagu — a i neko vrijeme prije toga u kancelariji Mitropolije na Cetinju — razdvojne parnice za bračnike, pravoslavne Crnogorce i Crnogorke, pred crkvenim sudovima, između ostaloga mogle su se povesti i po osnovu odredbe: - „NEIZVJESNO ILI ZLOBNO ODSUSTVO JEDNOG OD BRAČNIH DRUGOVA”. 

 

To se vezivalo za uslov o odsustvovanju jednog od supružnika u inostranstvu u epohi kada su iz Crne Gore češće muškarci, rjeđe žene, odlazili preko granice na rabotu. 

Naime, pod ovoj odredbi razvod se mogao tražiti „poslije 6 (šest) godina od kako je bračnog mu druga nestalo”, ili, „u drugom slučaju, ako se dokaže zla namjera jednog od bračnih drugova, da napušti svoga bračnoga druga i da je radi toga zametnuo trag o sebi, tada će drug koji je ostao moći tražiti razvod poslije 3 (tri) godine”; ili je i kraće stranstvovanje nekog od bračnika nekad bilo u kombinaciji s drugim uslovima za razvod —— kako smo detaljnije objasnili u prethodnome nastavku, na linku ispod…

Istorija

Poziva se, radi razvoda braka…

11.08.2024. 21:01

Pokretanje brakporazvodne parnice pred eparhijskim sudovima Crnogorske pravoslavne crkve po osnovu odredbe „neizvjesno ili zlobno odsustvo jednog od bračnih drugova” uključivalo je i davanja javnih oglasa, u štampi, u kojima se poziva suprug ili supruga da se u određenome roku javi pomjesnoj konsistoriji —— o tome nalazimo podatke na stranicama „Glasa Crnogorca”. Evo nekih primjera…

* * * * * *

P o z i v. – STANE šćer ILIJE LEKIĆA iz Vasojevića podnijela je tužbu protiv svoga muža VASA ŠAROVIĆA, takođe iz Vasojevića, radi razvoda braka, dokazujući da je Vaso zlonamjerno i bez svakoga izdržavanja ostavio i nekuda otumarao.

Po smislu pisma Knj. Velikog Suda od 30. septembra ov. god. broj 1469, 111. 1903-36 nadležne Knjaževske vlasti, na zahtjevanje tužiteljke, tražili su Vasa u sva ona mjesta, đe se zamišljalo da bi se mogao nalaziti; ali je sve to bilo bez uspjeha. 

Zato, ovijem predpomenuti Šarović, poziva se, da u tečaju od tri mjeseca, računajući otkad ovaj poziv prvi put u „Glasu Crnogorca” izađe, predstane Kancelariji Mitropolije, radi spora u kome ga supruga optužuje. 

Ne prijavi li se Vaso do više označenoga roka lično ili pismeno, sa oznakom mjesta đe se nalazi, onda će se ovaj spor riješiti na štetu Vasovu. - Broj 1821. Cetinje, 2. oktobra 1903. god. - Iz Kancelarije Crnogorske Mitrololije

 

* * * * * *

P o z i v. – Poziva se ovijem BOŠKO NOVAKOV MRVALJEVIĆ iz Kočana, sada nepoznatog prebivanja, koji je prije 12 godina negđe u svijet otumarao, i protivu kojega je njegova supruga GOSPAVA, šćer ANDRIJE ŠAROVIĆA, podnijela u ovu Konsistoriju brakorazvodnu parnicu, da u roku od šest mjeseci, računajući od prvog uvrštenja ovog poziva, ovoj Konsistoriji lično predstane, ili u protivnom slučaju, svoje sadanje boravište prijavi, kako bi sa svojom suprugom bračnu zajednicu nastavio, ili u protivnom slučaju, sa njom brakorazvodnu parnicu poveo.

 

Ne odazove li se rečeni Mrvaljević ovome pozivu u označenome roku, postaviće se reda radi njegov zastupnik, koji će njegove razloge u ovome bračnome sporu zastupati, te će se tako i u njegovome odsustvu ovaj brakorazvodni spor riješiti. - Broj 2831. A. 1901.-129. Cetinje, 14. decembra 1905.

* * * * * *

P o z i v. - Poziva se ovijem ILIJA MARKOV STRAHINJA iz Podgora u Crmnici, sada nepoznatog prebivanja, koji je prije šest godina negđe u svijet otumarao i protivu kojega je njegova supruga STANE, šćer SAVIĆA [V]UKMANOVIĆA, iz istoga mjesta, podnijela ovoj Konsistoriji brakorazdvojnu parnicu, da u roku od tri mjeseca, računajući od prvog uvrštenja ovog poziva, lično predstane, ili u protivnom slučaju svoje sadanje boravište prijavi, kako bi sa svojim suprugom bračnu zajednicu nastavio, ili u protivnom slučaju sa njom brakorazvodnu parnicu poveo. 

Ne odazove li se rečeni Strahinja ovome pozivu u označenome roku, postaviće se reda radi njegov zastupnik, koji će njegove razloge u ovome bračnome sporu zastupiti, te će se tako i u njegovom odsustvu ovaj brakorazvodni spor riješiti. - Broj 3027. A. 1904-27. Iz Konsistorije Cetinjske. Cetinje, 19. oktobra 1906.

* * * * * *

P o z i v. - Poziva se KOSTO BULATOVIĆ iz Bara, sada nepoznatog prebivanja, koji je prije šest godina u svijet otumarao, protivu kojega je njegova supruga BOSE, šćer RADOVANA POPOVIĆA iz Kuča podnijela u ovoj Konsistoriji brakorazvodnu parnicu, da u roku od četiri mjeseca računajući od prvog uvršćenja ovog poziva, ovoj Konsistoriji lično predstane, kako bi sa svojom suprugom bračnu zajednicu nastavio, ili u protivnom slučaju sa njom brakorazvodnu parnicu poveo.

Ne odazove li se rečeni Bulatović ovome pozivu u označenome roku, postaviće se reda radi njegov zastupnik, koji će njegove razloge u ovome bračnome sporu zastupati, te će se tako i u njegovome odsustvu ovaj brakorazvodni spor riješiti. - Broj 481. A. 1907-22. Iz Kancelarije Konsistorije Cetinjske, 19. februara 1909. Cetinje

 

* * * * * *

P o z i v. - Ovim se poziva IGNJAT KOVAČEVIĆ, ustaš iz Nikšića, sada nepoznatog boravišta, koji je iz Nikšića još 1897. god. negđe u svijet otišao i svoju suprugu MARICU, rođenu ĐILAS, bez ikakvog izdržavanja ostavio, da u roku od četiri mjeseca, računajući od prvog uvrštenja ovog poziva, ovoj konsistoriji lično predstane, radi brakorazvodnog spora sa njegovom suprugom, koja je u istu svrhu protiv njega podnijela tužbu.

 

Ne prijavi li se rečeni Ignjat Kovačević na određeno mu ovim pozivom vrijeme, postaviće mu se reda radi branitelj, koji će ga u ovom sporu zastupati, na osnovu čega će se i u njegovom odsustvu konačno riješenje donijeti. - Broj 1010. A. 1904-54. Iz Konsistorije Cetinjske, 13. aprila 1909. Cetinje. 

* * * * * *

P o z i v. - Kojim se poziva MARKO ANDRIJIN JANKOVIĆ iz Ceklina, koji je prije 10 godina otišao u inozemstvo, da u roku od tri mjeseca, računajući od prvog uvrštenja ovog poziva, lično predstane ovoj Konsistoriji, radi konačnog riješenja brakorazvodnog spora, sa njegovom suprugom JELENOM, šćerom MAKSIMA ŽIVKOVA PAVIĆEVIĆA iz Stijene u Piperima. 

Ne prijavi li se rečeni Janković u određeno mu ovim pozivom vrijeme, radi reda postaviće mu se branitelj, koji će ga u ovom ssporu zastupati, na osnovu čega će se i u njegovom odsustvu konačno riješenje donijeti. - Broj 3366. A. 1990-76. Iz Konsistorije Cetinjske, 30. novembra 1909. Cetinje

 

* * * * * *

P o z i v. - Ovijem se poziva JAKOV KNEŽEVIĆ težak iz Nikšićske Župe, koji je u decembru prošle godine negđe u svijet otišao, da u roku od četiri mjeseca, računajući od prvog uvrštenja ovog poziva ovoj Konsistoriji lično predstane radi brakorazvodnog spora sa njegovom suprugom DANICOM, koja je u istu svrhu protiv njega podnijela tužbu.

Ne prijavi li se rečeni Jakov na određeno mu ovijem pozivom vrijeme — postaviće mu se reda radi branitelj, koji će ga u ovom sporu zastupati, na osnovu čega će se u njegovom odsustvu konačno riješenje donijeti. - Broj 240. Iz Konsistorije Nikšićske, 26. februara 1910 god.

 

* * * * * *

P o z i v. - ILIJA FILIPOV MATANOVIĆ iz Ćeklića u Crnoj Gori, oženjen u Biogradu 1897. g. sa MILICOM rođenom SPASIĆ, otputovao je iz Biograda 1899. godine. Njegova supruga Milica, protiv njegove volje, ostala je u Biogradu.

Matanović se je obraćao onamošnjim duhovnim vlastima u dva puta, preko ovdašnje Konsistorije, i Milicu pozivao na zajednički bračni život. Oba puta dobiven je odgovor, da se o prebivanju njenom ne može doznati.

Na osnovu navedenoga, a prema 236. čl. Ustava pravoslavnih Konsistorija, ovim se poziva Milica rođena Spasić, a supruga Ilije F. Matanovića, da dođe k svom suprugu Matanoviću na zajednički bračni život — ili u protivnom slučaju predstane ovaj Konsistoriji, ako bi imala kakvih razloga protiv toga — najdalje do 1. oktobra ove godine. Ne ispuni li ni jedno, ni drugo, Konsistorija će o njihovom braku izreći presudu na štetu njenu. - Broj 1318.A.1908.-6. Cetinje, 11. maja 1910. god. Iz Konsistorije Cetinjske

 

* * * * * *

P o z i v. - Na molbu, JOVANE supruge MIHAILA BANJOVA KATNIĆA iz Velestova — osutnog iz domovine — a šćere SAVA BOROZANA iz Bokova, poziva se rečeni Mihailo, da dođe u Crnu Goru i primi Jovanu na zajednički bračni život, ili pošalje istoj novaca za putne i podvozne troškove, kako bi mogla kod njega poći.

U protivnom slučaju, dužan je Katnić predstati ovoj Konsistoriji najdalje do 1. oktobra ov. god. ili Konsistoriju obznaniti o svom sadanjem boravištu, sa izjavom, kako misli o svojoj supruzi. Ne odazove li se pomenuti Katnić, po njihovom bračnom sporu, donijeće se konačna presuda i u njegovom odsustvu. - Broj 1533.-A.-1907.-16. Iz Konsistorije Cetinjske, 29. maja 1910. god. Cetinje

 

* * * * * *

P o z i v. -  Kojim se poziva JOVO TOŠIĆ iz Žabljaka (u Jezerima), koji je prije šest godina otišao u Tursku, da u roku od dva mjeseca, računajući od prvog ovog poziva, lično predstane ovoj Konsistoriji radi konačnog riješenja brakorazvednog spora sa njegovom suprugom MILICOM, šćerom MILUTINA KULIĆA.

Ne prijavi li se rečeni Tošić u određeno mu ovim pozivom vrijeme, radi reda postaviće mu se branitelj, koji će ga u ovom sporu zastupati, na osnovu čega će se i u njegovom odsustvu konačno riješenje riješiti. - Broj 766.-A.-1908.-22. Iz kancelarije Konsistorije Nikšićske, 3. juna 1910. god. Nikšić 

* * * * * *

P o z i v. - STANE, supruga TOMAŠA VUŠUROVIĆA iz Bjelica, koja je nekud izvan domovine otumarala — te nije poznato mjesto njenog prebivanja — ovim se poziva, da predstane ovom Duhovnom Sudu 4. oktobra ove godine, radi riješenja brakorazvodnog spora, sa njenim suprugom Tomašem, koji je podnio tužbu na tu svrhu.

Ako li pak ne predstane rečena Stane, na određeni ovim pozivom dan, to će se ipak donijeti presuda — i u njenom odsustvu prema odnosnim zakonima. - Broj 1760. A. 1906-8. Iz Konsistorije Cetinjske, 30. juna 1910. Cetinje

* * * * * *

P o z i v. - Kojim se poziva NASTA šćer NOVAKA LABANA iz Polimlja, koja je prije tri godine otišla u Tursku, da u roku od dva mjeseca, računajući od prvog uvrštenja ovog poziva, lično predstane ovoj Konsistoriji, radi konačnog riješenja brakorazvodnog spora sa njenim mužom ILIJOM GOJKOVIĆEM iz Velike. 

Ne prijavi li se rečena Nasta u određeno joj ovim pozivom vrijeme, radi reda postaviće joj se branitelj, koji će je u ovom sporu zastupati, te će se i u njenom odsustvu konačno riješenje donijeti. - Broj 976. A. 1910-793-24. Iz Konsistorije Nikšićske, 27. jula 1910. god. Nikšić

 

 

* * * * * *

P o z i v. - Kojim se poziva MARA šćer SAVE OBRENOVA LUKOVCA iz Gornje Morače, koja je prije dvije godine otišla u Tursku, da u roku od dva mjeseca, računajući od prvog uvrštenja ovog poziva, lično predstane ovoj Konsistoriji, radi konačnog riješenja brakorazvodnog spora sa njenim mužem RADISAVOM ŠĆEPANOVIĆEM iz Rovaca. 

Ne prijavi li se rečena Mara u određenom joj ovim pozivom vrijeme, radi reda postaviće joj se branitelj, koji će je u ovom sporu zastupati, te će se i u njenom odsustvu konačno riješenje donijeti. - Broj 977. A. 1906-1. Iz Konsistorije Nikšićske, 27. jula 1910. god. Nikšić 

* * * * * *

P o z i v. - Kojim se poziva GLEDA rođ. ROĆEN iz Šaranaca, da u roku od dva mjeseca, računajući od dana prvog ovog poziva, lično predstane ovoj Konsistoriji, radi konačnog riješenja brakorazvodngg spora sa njenim mužom MLAĐENOM DŽAKOVIĆEM. 

Ne prijavi li se rečena Gleda u određeno joj, ovim pozivom vrijeme, radi reda postaviće joj se branitelj, koji će je u ovom sporu zastupati, na osnovu čega će se i u njenom odsustvu konačno riješenje donijeti. Broj 81. A. 1907.-2. Iz kancelarije Konsistorije Nikšićske, 20. januara 1911. godine, Nikšić

* * * * * *

P o z i v. -  Ovim se poziva SVETOZAR KADOVIĆ, iz Šobajića, koji je prije pet godina pošao u Ameriku, ne javljajući se svojoj porodici, da u roku od četiri mjeseca, računajuđi od dana prvog ovog poziva, lično predstane ovoj Konsistoriji, radi uzimanja u postupak bračne parnice, koju je podigla njegova supruga MILOSAVA rođena ŠUNDIĆ, uslijed tolikog odsustvovanja.

 

Ne prijavi li se rečeni Svetozar u određenom mu, ovim pozivom, vremenu, to će se i u njegovom odsustvu parnica uzeti u postupak, a radi reda postaviće mu se branitelj, koji će ga u ovome sporu zastupati, na kraju čega će se donijeti konačno riješenje. - Broj 227-A-1911-212 3. Iz kancelarije Konsistorije Nikšiđske, 9. februara 1911. godine, Nikšić

 

* * * * * *

P o z i v. - Poziva se ILINKA supruga MIHAILA RAJOVIĆA iz Bara Kraljskih, koja je nazad tri godine odbjegla u nepoznato mjesto, da u roku od tri mjeseca, računajući od prvog ovog poziva, predstane ovoj Konsistoriji radi brakorazvodnog spora sa njenim mužom.

Ne prijavi li se rečena Ilinka u određeno joj, ovim pozivom vrijeme, to će joj se radi reda postaviti branitelj, na kraju čega će se, i u njenom odsustvu konačno riješenje donijeti. - Broj 288-A-1909-8. Iz kancelarije Konsistorije Nikšićske, 22. februara 1911. god. Nikšić

* * * * * *

P o z i v. - Poziva se JOLE Ž. TODOROVIĆ iz Starča - Gornje Morače, koji je nazad šest i po godina otišao u Kraljevinu Srbiju, da u roku od dva mjeseca, računajući od prvog ovog poziva, predstane ovoj Konsistoriji radi brakorazvodnog spora sa suprugom mu MILICOM rođ. DULOVIĆ. 

Ne prijavi li se rečeni Jole u gorepomenutom vremenu, to će mu se radi reda postaviti branitelj, na kraju čega će se i u njegovom odsustvu, konačno riješenje donijeti. - Broj 692-A-1906-24. Iz kancelarije Konsistorije Nikšićske, 9. maja 1911. god. Nikšić

 

* * * * * *

P o z i v. - Poziva se KRUNA rođ. IVANOVIĆ iz Polja, koja je nazad godinu dana odbjegla u Tursku, da u roku od dva mjeseca, računajući od prvog ovog poziva, predstane ovoj Konsistoriji, radi brakorazvodnog spora sa mužem joj MILOSAVOM OBRENOVIĆEM iz Lipova. 

Ne prijavi li se nomenuta Kruna u višerečenom vremenu, to će se i u njenom odsustvu parnica uzeti u postupak, a radi reda postaviće joj se branitelj, koji će je u ovome sporu zastupati, na kraju čega će se konačno riješenje donijeti. - Broj 723-A-1911-478-15. Iz kancelarije Konsistorije Nikšićske, 14. maja 1911. god. Nikšić

 

* * * * * *

P o z i v. - Poziva se MINJO MATIJEV ČEPIĆ iz Gornje Morače, koji je nazad sedam i po godina otišao u Ameriku ne javljljajući se svojoj supruzi STEVANIJI za svo označeno vrijeme — da u roku od tri mjeseca, računajući od prvog ovog poziva, predstane ovd. Konsistoriji, radi uzimanja u postupak brakorazvodne parnice, koju je podigla njegova supruga Stevanija usljed tolikog odsustvovanja. 

Ne prijavi li se rečeni Minjo u gore označenom vremenu, to će se i u njegovom odsustvu parnica uzeti u postupak, a radi reda postaviće mu se branitelj, koji će ga u ovom sporu zastupati, na kraju čega će se i u njegovom odsustvu konačno riješenje donijeti. - Broj 1077-ex-1911-339-12. Iz kancelarije Konsistorije Nikšićske, 22. juna 1911. god. Nikšić

 

* * * * * *

P o z i v. - Poziva se BAĆO PETROV JOVANOVIĆ iz Rovaca, koji je nazad četiri godine odbjegao u Tursku, da u roku od dva mjeseca, računajući od prvog ovog poziva, predstane ovd. Konsistoriji, radi bračnog spora sa suprugom mu PETRUŠOM. 

Ne prijavi li se rečeni Baćo u gore navedenom vremenu, to će se i u njegovom odsustvu parnica uzeti u postupak, a radi reda postaviće mu se branitelj, koji će ga zastupati u ovome, na kraju čega će se konačno rešenje donijeti. Broj 1076-ex-1911-902-29. Iz kancelarije Konsistorije Nikšićske, 22. juna 1911. godine, Nikšić

 

* * * * * *

P o z i v. - Poziva se ILIJA ĆOSOVIĆ iz Žabljaka, koji je nazad pet godina otišao u Ameriku, da u roku od tri mjeseca, računajući od prvog ovog poziva, predstane ovoj Konsistoriji, radi brakorazvodnog spora sa suprugom mu MILEVOM rođenom VUJIČIĆ, koja je isti podigla zbog njegovog četvorogodišnjeg nejavljanja i nebrižljivosti za porodicom.

Ne prijavi li se rečeni Ilija u gore određenom vremenu, to će se u njegovom odsustvu parnica uzeti u postupak, a radi reda postaviće mu se branitelj, koji će ga u ovom sporu zastupati, na kraju čega će se i u njegovom odsustvu konačno riješenje donijeti. - Broj 1231 ex 1911-891-29. Iz kancelarije Konsistorije Nikšićske, 25. jula 1911. godine, Nikšić

 

* * * * * *

P o z i v. - Kojim se poziva KRSTINJA rođena LUKIĆ iz Sutorine-Hercegovina, sada baveća se u Śevernoj Americi — da u roku od četiri mjeseca, računajući od prvoga ovoga poziva, predstane ovoj Konsistoriji radi uzimanja u postupak brakorazvodne parnice, koju je podigao njen muž MILOŠ P. JOVANOVIĆ iz Spuža, uslijed bezrazložnog napuštanja bračne zajednice s istim još od nazad tri godine.

Ne prijavi li se rečena Krstinja u više pomenutom vremenu, to će se i u njenom odsustvu parnica uzeti u postupak, na kraju čega će sljedovati konačna presuda. - Broj 1602 ex 1911-37. Iz kancelarije Konsistorije Nikšićske, 10. oktobra 1911. god. Nikšić

 

* * * * * *

P o z i v. - Sa kojim se poziva LJUBO IVANOVIĆ, rodom iz Berana, sada nepoznatog prebivanja, da se u roku za trideset i jedan dan od dana publikacije ovog poziva javi lično ovoj kancelariji radi presude po brakorazvodnoj tužbi, koju je podnijela njegova supruga MIROSAVA rođena SPALJEVIĆ; u protivnom presuda će se izreći u odsustvu goreimenovanog LJUBA. - KBr. 150. Iz kancelariJe Sv. Mitropolije Pećske, 10. februara 1914. g. Peć

* * * * * *

P o z i v. - Sa kojim se poziva NEGOSAVA, šćerka ILIJE JOVANOVIĆA iz Gornjeg Polja, sada nepoznatog mjesta prebivanja, da se u roku za trideset i jedan dan od dana publikacije ovog poziva javi lično ovoj kancelariji radi presude po brakorazvodnoj tužbi, koju je podnio njen muž VUKSAN GOJKOVIĆ, u protivnom presuda će se izreći u odsustvu gore imenovane Njegosave. - KBr. 261. Iz kancelarije Sv. Mitropolije Pećske, 13. marta 1914 god. u Peći

 

* * * * * *

P o z i v. - NJEGOSAVA ĐUKANOVIĆ, podnijela je žalbu protivu svog supruga MILOŠA, oboje iz Danilovog Grada, za razvod braka. Zato, Miloš Đukanović od više godina nastanjen u Americi, poziva se, da u roku od šest mjeseci po prvom uvrštenju ovog oglasa predstane Konsistoriji. 

U protivnom slučaju odrediće mu se zastupnik i spor će se riješiti i u njegovom odsustvu. - Broj 599. Iz Konsistorije Cetinjske, 1. aprila 1914. Cetinje

 * * * * * *

P o z i v. - JELICA rođena DELIĆ, podnijela je tužbu protivu svoga supruga STEVANA TRIPKOVIĆA s Pišča - Pive, koji se od nazad devet godina nalazi u Americi — za razvod braka, ako se ne povrati, da s njome nastavi bračnu zajednicu; s toga se poziva Stevan, da najdalje do prvog novembra tek. god. predstane Nikšićskoj Konsistoriji.

Ne predstane li Tripković do određenog dana, to će mu Konsistorija odrediti branitelja i odnosna presuda izreći će se u njegovom odsustvu. - Broj 467. Iz kancelarije Nikšićske Konsistorije, 1. maja 1914. god. Nikšić

 

* * * * * *

P o z i v. -  TOMO PLAMENAC iz Podgorice, od više godina nastanjen u Americi, poziva se, da predstane Konsistoriji, radi razvoda braka, u roku od šest mjeseci po prvom uvrštenju ovog oglasa u „Glas Crnogorca”, a po tužbi njegove supruge PAVE, rođene KOSTIĆ. 

U protivnom slučaju odrediće mu se branitelj i spor će se riješiti i u njegovom odsustvu. - Broj 458. Iz konsistorije Cetinjske, 3. jula 1915, Cetinje… 

(Kraj)

 

* Tekst je dio serijala „Kultura śećanja sa V. Jovanovićem” koji finansira Ministarstvo kulture i medija iz podfonda za dnevne i neđeljne štampane i internetske medije

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Javor

Zanimljivo, muškarci su u najvećem broju odlazili u Ameriku, a žene u Tursku. Muškarce je ajvjerovatnije privlačio novac, a žene lagodan život na Bosforu...