23 °

max 25 ° / min 16 °

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

21° / 14°

Subota

14.09.

16° / 13°

Nedjelja

15.09.

18° / 11°

Ponedjeljak

16.09.

19° / 11°

Utorak

17.09.

16° / 14°

Srijeda

18.09.

18° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Srbi vazali Osmanlija srušili pravoslavnu Vizantiju – analiza profesora Bečkog univerziteta

Istorija

Tag Gallery
Comments 23

Srbi vazali Osmanlija srušili pravoslavnu Vizantiju – analiza profesora Bečkog univerziteta

Autor: Antena M

  • Viber

Autor: „Zeitschrift für Balkanologie” (58, 1+2, Visbaden, 2022, 131-152), prijevod na crnogorski „Antena M” 

Piše: Dr Oliver Jens Schmitt *

Bitka kod Kosova polja na Vidovdan (28. juna) 1389. referentna je tačka srpske kulture śećanja. Tada se srpsko-bosanska vojska suprotstavila Osmanlijama pod sultanom Muratom I. Njega ubi srpski borac Miloš (K)Obilić, a srpski knez Lazar Hrebeljanović bi zarobljen i pogubljen. 

Političke linije fronta bile su jasne: na jednoj strani hrišćanska vojska kneza Lazara i bosanskoga kralja Tvrtka I Kotromanića, koji lično nije učestvovao u bici, ali je poslao izvještaj o pobjedi u Firencu; na drugoj strani su Osmanlije, koji od 1354. osvojiše velike dijelove istočnoga Balkana. 

Pogubljenje Miloša (K)Oblića, nakon atentata na sultana – ilustracija Nakaša Osmana iz 1585. godine

U srpskoj kulturi, śećanje na borbu protiv „Turaka” (što se odnosi na muslimane, a manje na Turke u etničkome smislu) održalo se do danas. Već su savremenici bitke opjevali junaštvo hrišćanskih boraca, a Lazara srpsko-pravoslavna crkva još ubrzo nakon bitke počinje poštovati kao svjedoka vjere.

U realpolitici, međutim, nakon 1389. srpske su elite trebale pružiti odlučujuću pomoć Osmanlijama u daljnjem pokoravanju Balkana. 

I malo se toga pamti do danas. 

Dovoljan je pogled na izvore i istoriografske knjige da se vidi kako su u svim sudbonosnim trenucima osmanske povijesti, od 1389. do pada Srpske despotovine (kneževine) 1459. godine, srpski velikaši intervenisali na polzu Osmanlija, a protivu hrišćanskih neprijatelja Osmanlija. 

Od 1389. srpske elite pružile odlučujuću pomoć Osmanlijama u pokoravanju Balkana – scena iz filma „Fetih 1453” (2012)

Godine 1395. pravoslavni knez Vlaške, današnja južna Rumunija, Mirčea Stari (Mircea cel Bătrân) suprotstavi se sultanu Bajazitu I kod Rovina. A pobjedu Osmanlija uvelike su ostvarili srpski plemići koji su služili kao vazali u sultanovoj vojsci, a ponajviše Marko Kraljević (Kralın Oğlu). U srpskom śećanju, međutim, on je heroj borbe protiv Osmanlija, dok se u istorijskoj zbilji i tukao i pao kao vazal na njihovoj strani.

Srbi Marka Kraljevića (Kralın Oğlu) slave kao heroja borbe protiv Osmanlija, a 1395. on i poginuo kao turski vazal

A 1402. godine, Osmanska carevina je na rubu katastrofe: mongolski vladar Timur Lenk napada Anadoliju s ogromnom vojskom. U blizini Ankare susrio se s osmanskim sultanom Bajazitom I. Kada su tursko-muslimanski vazali prebjegli na stranu Mongola, a osmanske velmože dezertirali, Bajazitova vojska se raspala. Ali, protiv Mongola se do kraja borio samo Stefan Lazarević i njegovi teško oklopljeni srpski konjanici.

Otprilike tri desetljeća kasnije, 1430. godine, Osmanlije zauzeše Solun, uz Carigrad najvažniji grad na Balkanu. Srpski vojnici pod Đurađom Brankovićem odigrali su odlučujuću ulogu. A kada je sultan Mehmed II 1453. opśedao Carigrad i konačno ga zauzeo 29. maja, srpske trupe bijahu u osmanskoj vojsci, a ne na strani pravoslavnih Vizantinaca.

Kako se te činjenice mogu objasniti? 

Nakon 1389. preživjela srpska vlastela, zavađene dinastije Lazarevići i Brankovići, postaju osmanski vazali. Brzo su se integrisali u osmanski politički svijet. Centralnu ulogu imali su dinastički brakovi. 

Olivera Lazarević (Mileva Despina Hâtûn) se udala za sultana Bajazita I, a Mara Branković (Mara Hatun, šćer despota Đurđa) postaje supruga sultana Murata II (1422. do 1451). S tim gospođama dolazilo je više Srba na turski dvor. 

Đurađ Branković, despot Srbije, slao vojsku da pomogne Turcima u zauzeću i Soluna i Carigrada

Osmanske hronike opisuju Oliveru kao femme fatale koja je, ističemo, uvela konzumaciju alkohola na sultanov dvor i tako uzdrmala dobre stare običaje. Nakon muževljeve smrti, Mara Branković se povukla u udovičku rezidenciju u južnoj Makedoniji i godinama plete konce osmanske tajne diplomatije prema Zapadu, osobito prema Veneciji.

Mara Hatun, rođena Branković, šćer despota Đurđa, udala se za sultana koji joj oslijepi dva rođena brata

Na osmanskome dvoru pojavila se prava srpska elita, a srpski se tamo široko govorio sve do duboko u 16. stoljeće. Bliske veze s Osmanlijama imale su nekoliko razloga. Namjera je bila uravnotežiti veliki osmanski pritisak na Srbiju; ali to bi takođe trebalo dati srpskim elitama manevarskog prostora u usporedbi s njihovim katoličkim suśedima, naročito Mađarskom (Ugarskom). 

Tada, kao i danas, Srbija je vodila politiku klackalice između Zapada i Istoka; a to je tada značilo između Mađarske i Venecije s jedne strane i Osmanske carevine s druge strane. 

Ako su Osmanlije postajale nadmoćne, srpske su elite ojačale svoje veze s Ugarskom; ali preveliki mađarski uspjesi protiv Osmanlija naćerali su srpske elite da ponovno okrenu pogled prema Istoku. Ni katolička Ugarska ni islamsko Osmanska carevina srpskim se velikašima nijesu činili poželjnima. Podređenost Osmanlijama nikako nije jamčila stabilnost: pred kraj života u ugarski se tabor vratio nekad njihov vazal Stefan Lazarević s bogatim zemljišnim pośedima u Ugarskoj. Ali, takva lojalnost nije spriječila sultana da osvoji velike dijelove Srbije nakon Stefanove smrti. 

Stefanov nasljednik Đurađ Branković (1427. do 1456) takođe nije bio imun na osmanske napade, uprkos Marinoj udaji za sultana Murata II. Godine 1439. čak je bio prinuđen bježati od Osmanlija, koji su zauzeli Srbiju i morali su opet popuštiti tek nakon mađarske intervencije 1443/44.

„A Turci se radovali i govorili: Evo i Srbi su protiv vas” („Mehmed II ulazi 1453. u Carigrad”, slika: F. Zonaro)

Despot Đurađ, međutim, radije je vrnuo svoju kneževinu u sultanove ruke i sabotirao daljnje napredovanje Mađarske na Balkanu iako je sultan nedavno dao oslijepiti njegova dva sina, Grgura i Stefana. 

Kada je despot Đurađ umro 1456. na srpskome dvoru u Smederevu (istočno od Beograda), formirale su se dvije frakcije, jedna koja je preporučivala otpor protiv Osmanlija, druga koja je utrla put sultanu da uđe u Srbiju 1459. na čelu s velikim vojvodom Mihailom Angelovićem. Njegov brat bio je niko drugi do Mahmud-paša Angelović (Veli Mahmud Paşa), sultanov veliki vezir. 

Nakon konačnog osvajanja Srbije, jedan broj plemića povukao se na dvor Mare Branković; tamo su nastavili njegovati srpsko-pravoslavnu kulturu u okvirima Osmanske carevine. 

U samoj Srbiji, pak, vlast su preuzele nove osmanske elite. Srpskim elitama nije pomoglo ni slanje rudara i vojnika na kapije Carigrada, tokom osmanske opsade 1453. godine. [Napomena: U osmanskoj vojsci bilo je tada 12.000 janjičara, od kojih znatan broj Srba. Uz to, vazal, despot Đurađ Branković, poslao je sultanu za osvajanje Carigrada odred od svojih 1.500 konjanika, a rudare iz Novoga Brda, istočno Kosovo, da za Osmanlije prokopavaju tunele ispod carigradskih bedema.]

U srednjem vijeku Novo Brdo je najveći rudnik srebra na Balkanu, balkanski Klondajk [oblast u Kanadi, krajem 19. vijeka zahvaćena „zlatnom groznicom”, prim]. U Novom Brdu su bili i njemački rudari, dubrovački trgovci i katolički sveštenici iz Albanije. Godine 1455. sultan osvoji ovaj srebrom bogat grad. A četiri godine kasnije ugasila se srpska državnost.

Kako su savremenici ocjenjivali vazalstvo Srba prema Osmanlijama? 

Srpsko-pravoslavne elite bile su bolno svjesne da njihova vojna pomoć nanosi ozbiljnu štetu pravoslavnim istovjernicima u Vlaškoj i Vizantiji. „Borili su se s Turcima, protiv svoje volje, ali se nije moglo drugačije“, zapisaće biograf despota Lazarevića Konstantin Filozof. 

Marku Kraljeviću, koji je 1395. godine vojevao protiv pravoslavnih Vlaha [Bitka na Rovinama], stavljaju u usta ove riječi: „Molim Boga da pomogne hrišćanima, i želim biti prvi mrtvi u ovome okršaju”. 

Konstantin Filozof izrazio je službeni stav srpskoga dvora velikaši nijesu imali alternativu, osmanski je pritisak bio prevelik, ali su barem zadržali hrišćansku savjest. Isti autor pripovijeda i kako je Stefan Lazarević na Kosovu polju 1402. za vrijeme unutarsrpskih borbi za prijestolje susrio svog srpskog suparnika Đurađa Brankovića, koji je sa sobom imao osmanske pomoćne trupe. Preplašeno su vikali „Vidi Lazareva sina!” i onda su se dali u bijeg. 

Tako je sin Stefan Lazarević trinaest godina nakon 28. juna 1389. osvetio oca Lazara, naravno ne u borbi protiv Osmanlija, već protiv jedne srpsko-osmanske vojske u unutarsrpskom dinastičkom ratu. 

„Vizantici srpsko ponašanje nazivali onim što jeste: izdaja pravoslavlja”

Posmatrano iz realpolitičke perspektive, Lazareva udovica i Stefanova majka Milica, morala je otputovati na osmanski dvor. Zamolila sultana za pomoć jer su joj se sinovi, Stefan i Vuk, pobili oko nasljedstva. Unutarsrpski dinastički sukobi bili su važna kapija za osmanske osvajače. Nasuprot tome, srpska vlastela više puta je intervenisala u unutarosmanske dinastičke borbe.

Serklovi srpske i osmanske elite bili su tijesno umreženi i, svim konfliktima uprkos, akteri su se poznavali; često su međusobno povezani preko vjerskih limesa. A posebno je Stefan Lazarević ponekad bio uključen tokom velike svađe za osmansko prijestolje od 1403. do 1413. godine. 

U vrijeme osmanske slabosti, srpske elite nijesu pokazivale interes da odlučno poraze Osmanlije uz pomoć katoličkog Zapada. Umjesto toga, pokušali su proširiti vlastiti manevarski prostor u osmansko-balkanskoj situaciji.

Osmanlije, koji su kulturno bili mnogo balkanskiji nego što se uopšteno pretpostavlja, mentalno su puno bliži većini srpskih plemića od katoličkih sila Ugarske i Venecije. Vjerski antagonizam između katolika i pravoslavaca bio je znatniji nego između pravoslavaca i muslimana, koje su protivzapadni ośećaji ujedinili. Osmanlije su stoljećima iskorišćavali antizapadna ogorčenja mnogih pravoslavnih Srba protiv rimske crkvene ekumene kako bi osigurali svoju moć na Balkanu.

Ali stvari su bile drugačije u slučaju ostalih pravoslavaca na Balkanu. Georgios Sfrances (Γεώργιος Σφραντζής), savjetnik posljednjeg vizantijskog cara Konstantina XI i očevidac pada Carigrada, formulisao je najoštriju optužbu protiv pravoslavnih Srba u svom progonstvu na Krfu, koja glasi: 

„A iz Srbije, iako se moglo iz mnogih krajeva tajno slati novac, kao i ljudi na drugi način, da li je neko vidio išta od toga? Da, zaista, poslali su mnogo novca i ljudi sultanu, koji je opśedao grad. A Turci su se radovali i govorili: - Evo i Srbi su protiv vas”. 

Ovaj se Vizantinac s gorčinom śećao se srpske uloge u padu Carskoga grada, u kojem je njegov gospodar Konstantin XI poginuo boreći se. Srpske elite nijesu praktikovale pravoslavnu solidarnost.

Memoari Konstantina Mihailovića pokazuju da su mnogi Srbi bili svjesni svog doprinosa osmanskome uspjehu. Taj je zarobljen prilikom osvajanja rodnog mu Novog Brda 1455. godine i postaje janjičar, vojnik u elitnoj turskoj pješadiji. Uspjeva pobjeći na Zapad, a tamo i napisa svoje memoare. 

Konstantin veli da su srpske pomoćne trupe bile prevarene jer ih je sultan uvjerio da će biti raspoređene u Anadoliji. Prekasno su shvatili da je to protiv pravoslavnog Carigrada. Konstantin je to zapisao desetljećima nakon kraja Vizantije. Napominje: „ali i (Carigrad) bi bio osvojen i bez naše pomoći". Kao svoje izgovore navodi neznanje, osmanlijsku prisilu i, konačno, neznatnu važnost srpskih trupa. 

Vizantici su to drugačije viđeli i srpsko ponašanje nazivali onim što jeste to je bila izdaja pravoslavne stvari; a Osmanlije su čak koristili srpsku vojnu pomoć za svoju propagandu da demorališu pravoslavni Carigrad.

Srpski velikaši i ratnici pomogli su Osmanskoij carevini da se u presudnim trenucima probije protiv pravoslavnih i katoličkih država. 

Srbi i Osmanlije, barem njihove političke elite, pripadali su ne odvojenim, već ispreplijetanim svjetovima. No i mnogi srpski velikaši imali su uporište u ugarskome taboru kao vazali i pośednici, a miješali su se i u unutrašnju politiku u Ugarskoj. Srpske elite lavirale su između Zapada i Istoka, tražeći prednosti i dobit u oba tabora. 

U konačnici su Srbi krivo procijenili: oslabili su Ugarsku, a ipak su imali premali uticaj na sultanovu dvoru da bi ikada određivali osmansku politiku. A kada su ih Osmanlije konačno napali, desetljeća vojne pomoći pokazala se bezvrijednom.

Srbija je bila razapeta između Zapada i Istoka, njezine stare elite živjele su kao umirovljenici u Marinom sultanskom śedištu ili su potpuno prelazile u mađarski tabor i odatle se borile naposljetku neuspješno za povratak u svoju domovinu u kojoj se već odavno ustalila nova osmanska elita. 

Pokušaji prevage između velikih sila i međusobnog izigravanja bijahu neuspješni. Čak ni bogati prihodi od rudnika srebra nijesu pomogli ovoj politici klackalice u vrijeme kada je Srbija bila mnogo bogatija nego što je danas. 

* Profesor Oliver Jens Schmitt (51) predaje istoriju Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Beču, član Austrijske akademije nauka

Komentari (23)

POŠALJI KOMENTAR

Komita

@GRAĐANSKI Pa zašto ti vajni i hrabri vojnici Francuske ne probiše Solunski front 1916. i 1917.godine??? Biće da nije moglo bez pobednika na Ceru i Kolubari!

Lović od Šenice

Pa da li je iko pomogao Srbima,ne ,ni sa zapada,ni iz Vizantije,kao da nismo mogli odmah da se pridružimo Turcima i zajedno sa njima na Peštu i Beč,u to vreme još jaka Srpska vojska sigurna bi doprinela da se zauzmu.Ali ne Srbi su pokušali sami da se odupru ,nisu uspeli i šta nam je drugo preostalo.

Srbin i Crnogorac

@Kacevendaljaljo Kao prvo, da nije bilo crnogorske vojske, srpska bi stradala toliko da joj ne bi pomoglo ni dva Krfa. Dakle, zajednička je pobeda. Drugo, što se teksta tiče, treba da znate da zapad nije baš ništa uradio da bu se sprečila invazija Osmanlija na Balkan.