16 °

max 21 ° / min 15 °

Srijeda

18.09.

21° / 15°

Četvrtak

19.09.

21° / 15°

Petak

20.09.

24° / 14°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

24° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 14°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dokleja, prijestoni grad – fotografije s početka 20. vijeka

Istorija

Tag Gallery
Comments 1

Dokleja, prijestoni grad – fotografije s početka 20. vijeka

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

„Visokoumnoj inicijativi Nj. VELIČANSTVA KRALJA NIKOLE I, kojem s poštovanjem izjavljujemo da smo dužni za dobrotu iskazanu našem poduhvatu, treba takođe zahvaliti za ‘prvo soljenje’ na tlu stare Dokleje; i možemo i dalje vjerovati u nju, da će moguće dovesti do ostvarenja postulata sveobuhvatnog naučnog razvoja i time osigurati ne samo povećanje novih znanja za stručne studije, već i časni simbol ponosne prošlosti za mlada, cvjetajuća kraljevstva”.

Ovako na kraju svoga predgovora za „Dokleju, rimski grad u Crnoj Gori”, knjigu štampanu 1913. u Beču, piše italijanski arheolog Pijero Stikoti (1870-1953).

„Bilo je to 1892. godine kada smo dr Luka Jelić [hrvatski arheolog, 1864-1922, prim] i ja, kojima je direkcija arheološkog i epigrafskog seminara Univerziteta u Beču povjerila istraživačko putovanje kroz Crnu Goru i Albaniju”, navodi Stikoti. 

„Došli smo u Cetinje, tu smo dobili više informacija od ruskoga prirodoslovca prof. Pavla Rovinskog, on je oko 1890-1891. rukovodio iskopavanjem koje je provela crnogorska vlada u Dokleji, nedaleko od Podgorice. Tamo smo otišli kako bismo u cjeloneđeljnom napornom radu najprije stekli orijentacioni pregled ruševine i okoline, te snimili izložene objekte”. 

„Godine 1894. podnijeli smo Bendorfu [Otu, šefu katedre arheologije Bečkoga univerziteta, 1838-1907] kratki preliminarni izvještaj o građevinama, skulpturama i objektima Dokleje”, nastavlja Stikoti.

On se u Crnu Goru, radi nastavka istraživanja Dokleje, kako piše „vrnuo 1902. godine obnovljenom potporom direktorata arheološko-epigrafskog seminara, uz tehničku pomoć građevinskog referenta-poručnika u Zadru, arhitekte Ćirila M[etoda] Ivekovića [1864-1933], koji je, uz tehničke realizacije, zaslužan za nove crteže, fotografije i originalne planove”. 

U Dokleji je Stikoti nakratko bio i nakon 1902, a njegova knjiga iz 1913. na crnogorski jezik je prevedena i objavljena 1999. u izdanju Matice crnogorske. 

Mnoštvo interesantnih materijala, fotografija, te stručne rekonstrukcije u crtežima nekih od objekata, pružaju uvide u aspekte starine na ušću Zete i Morače.

Vjeruje se da je Dokleja nazvana po ilirskome plemenu Δοκλεάται. Najnovija istraživanja, koje je 2017. sproveo Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore sa Cetinja, otkrila su tragove praistorijskoga naselja u arealu grada. 

Kod Klaudija Ptolemeja (oko 100 - oko 170. godine), posljednjeg od velikih helenskih učenjaka, prvi je nama poznati pomen - Δóκλεα, a u naknadnim izvorima: - Dioclea ili Διóκλεια. Naziv grada vjerovatno ima vezu s docnijim imenom rimskoga imperatora Dioklecijana (284-305), koji je možda tu rođen. 

Iz latinsko-grčkog izveden je slovenski oblik Duklja, tj. etnonim Dukljani za Slovene koji naseliše ove krajeve. 

Vizantijski car Konstantin VII Porfirogent u znamenitom spisu „De Administrando Imperio” iz 10. vijeka jasno razlikuje naše pretke Dukljane od suśednih Srba i Hrvata. Porfirogenit veli i da su se u periodu vladavine cara Mihaila II (820-829) Dukljani pokoravali jedino svojim arhontima. 

Na pečatu jednog od tih arhonata, Petra, oca Svetoga (Jovana) Vladimira Dukljanskog, segment u natpisu glasi: ΔΙΟΚΛΙΑ.

Sačuvani ostaci arhitekture svjedoče da su u gradu Dokleji tokom stoljeća građene i paganske i hrišćanske bogomolje. Porfirogenit tvrdi da je u njegovo vrijeme grad napušten, ne navodeći uzroke. 

Međutim, do toga perioda, grad je, ne smo śedište drevnih naših vladara, nego i ariepiskopsko-mitropolitske katedre Dukljanske crkve, sa sabornom crkvom Svete Marije. 

O tome se bilježi u Ljetopisu popa Dukljanina”, najstarijoj crnogorskoj istoriji, da su za doba svetoga kralja” Svetopeleka:

- „Dukljansku crkvu, prema drevnome pravu, uredili u mitropoliju pod čijom su upravom proglasili ove crkve, a naime: Bar, Budvu, Kotor, Ulcinj, Drač, Skadar, Drivast, Pilot, Srbiju, Bosnu, Travuniju, Zahumlje”. 

Još se za Svetopeleka u Ljetopisu popa Dukljanina” doslovno veli da je: 

- „sahranjen u crkvi Svete Marije u doklejskom gradu sa počastima i sa velikim ispraćajem tada ga je sakupljeni narod plačući ožalio. A u istoj crkvi, u kojoj je sahranjen, izabrali su njegova sina Svetolika, tu su ga arhiepiskop i episkop posvetili i krunisali. Od toga dana, najzad nastade običaj da se u istoj crkvi biraju i zaređuju svi kraljevi te zemlje”.

Pijero Stikoti se sa stručnim saradnicima potrudio da, između ostaloga, locira ne samo katedralnu crkvu Svete Marije i druge objekte u nekada prijestonom dukljanskom gradu, nego i da ih, na temelju građevinskih ostataka, po planu rekonstruiše i predstavi u svojoj knjizi najširoj javnosti…

.

(Nastavlja se)

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Montenegringo

Srbi su već stavili sve Crnogorske parcele u svoje ARHIVE da ćemo uskoro ako ne i već dok ovo ja pišem uvrstiti i SVOJE, ... odnosno da je DOKLEJA izgradjena na temejima srbskijeh crkava kao i Veliki Kineski zid. Do jučer su SVE NEGIRAL i PREZIRALI sve u Dokleji i Crnoj Gori.