16 °

max 17 ° / min 13 °

Subota

14.09.

17° / 13°

Nedjelja

15.09.

17° / 12°

Ponedjeljak

16.09.

19° / 11°

Utorak

17.09.

23° / 12°

Srijeda

18.09.

21° / 16°

Četvrtak

19.09.

22° / 17°

Petak

20.09.

18° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dokleja, grad katedre arhiepiskopa i mitropolita Dukljanske crkve

Istorija

Comments 3

Dokleja, grad katedre arhiepiskopa i mitropolita Dukljanske crkve

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Ostaci hrama katedre DUKLJANSKE CRKVE, od prije više od milenijuma, možda su uslikani i na gornjoj, naslovnoj fotografiji, nastaloj 1893. kada je starinu Dokleje, uz ugovorno dopuštenje crnogorske knjaževske vlade, istraživao i britanski arheolog Džon Artur Raskin Munro (1864-1944), docnije rektor Linkoln koledža u Oksfordu…

Dukljanska crkva (Ecclesia Diocletana), prva crnogorska jurisdikcija, sa svojim arhiepiskopima-mitropolitima najkasnije iz 9. vijeka (Izvor: „Illiryci sacri”, Venecija, 1817)

„Illiryci sacri” (ili „Illyricum sacrum”), monumentala crkvena istorija Balkana, svojevrsna enciklopedija najranijih doba hrišćanstva Južnih Slovena, pečatana od godine 1751. do 1819. u osam tomova, donosi i dragocjene podatke o — Dukljanskoj crkvi, starocrnogorskoj jurisdikciji najkasnije iz 9. vijeka, a čije je śedište u gradu Dokleji.

U sedmome tomu „Illiryci sacri” iz 1817, koji potpisuju Daniele Farlati i Đovani Đ. Koleti, a pečatan je u Veneciji, na temelju izvora s početka nove ere, navode:

- „Dokleja (Diocela), stari i slavni grad u gornjoj Dalmaciji, čini se da se nalazi nedaleko od močvare Labeati, odnosno jezera Skadarskoga”.

U Dokleji, najkasnije od 450. godine je episkopska katedra, a docnije, najkasnije od oko 877. godine katedra arhiepiskopsko-mitropolitska Dukljanske crkve, nazivaju je: ECCLESIA DIOCLETANA.

Naime, „Illiryci sacri”, na temelju sačuvanih, nepotpunih podataka donosi popis Episkopa Dokleje (EPISCOPI DIOCLEA): - Evander, pretpostavlja se 451. učesnik IV Vaseljenskog sabora u Halkidonu (Σύνοδος της Χαλκηδόνας); - zatim, Pavle; - Nemesion.

Slijede nama još interesantniji podaci…

Najkasnije oko 877. godine tj. u epohi kada su na prostorima savremene Crne Gore već bili doselili Sloveni, i ovđe primili hrišćanstvo, a u ta doba Hristova Crkva bijaše jedinstvena — katedra u gradu Dokleji je uzdignuta u arhiepiskopsko-mitropolitsku Dukljansku crkvu.

Starocrnogorska bogomolja, rekonstrukcija na temelju arheoloških istraživanja (Izvor: P. Stikoti, „Dokleja, rimski grad u Crnoj Gori”, Beč, 1913)

Radi usporedbi, koje za mnoge nijesu suvišne, govorimo o epohama dovršetka procesa hristijanizacije i stvaranja crkvene jurisdikcije slovenskih predaka savremenih Crnogoraca OKO POLA MILENIJUMA prije nego je Duklja okupirana — od Srba (Raška, Nemanjići) i prvog poznatog njihovog episkopa na ovim prostorima iz samoupravne Žičke arhiepiskopije.

Dakle, najmanje četiri arhiepiskopa-mitropolita su stolovali u gradu Dokleji još u 9. i 10. vijeku, iako imena prve trojice za istoriografiju ostaju nepoznata, ali o njima ima posrednih fakata.

„Illiryci sacri” od Arhiepiskopa Dokleje (ARCHIEPISCOPI DIOCLEA), odnosno Mitropolije Dukljanske (METROPOLIS DIOCLETANA) tj. Dukljanske Mitropolite (DIOCLETANO METROPOLITÆ) ili Arhiepiskopa Mitropolije Dukljanske (ARCHIEPISCOPI METROPOLIS DIOCLETANÆ) — poimenično navodi:

- Jovana (Joannes), oko 950. godine, sa titulama Arhiepiskop Dukljanski (ARCHIEPISCOPUS DIOCLETANUS) i Mitropolit Dukljanski (METROPOLITA DIOCLETANUS).

Docnije, od sredine 11. vijeka, sa uzdignućem Dukljanske države Vojislavljevića (Sclavorm Regnum), iz Dokleje, grada poharanog ratovima i možda katastrofom zemljotresa, katedra i naslov su prenijeti u „slavni grad Bar”.

„Dukljanska crkva (ECCLESSIAM DIOCLEA), koja je prije bila Episkopa, kasnije je dobila pravo i naslov Arhiepiskopa”, navodi „Illiryci sacri” u tomu iz 1817.

„Jer, pošto se Mitropolit Barski (Antibarensis Metropolita) nekada zvao Dukljanski (DIOCLIENSIS), i zadržao titulu obje Crkve, to je svakako argument, da dostojanstvo i mitropolitska moć Bara nije proizašla ni iz jednog drugog mjesta osim iz grada i Dukljanske crkve (ECCLESIA DIOCLEA), i da je Barska crkva naslijedila mjesto Mitropolije Dukljanske (METROPOLIS DIOCLETANA)”.

Navode i da papa „Aleksandar II godine 1062. napisa pismo Petru poštovanom ARCHIEPISCOPO DIOCLIENSIS ATQUE ANTIBARENSIS ECCLESIA; ali njemu pripisuje i skoro sve hramove za koje smo rekli da su bile potčinjene Mitropolitu Dukljanskom (METROPOLITA DIOCLETANO) oko 200 godina prije toga”.

Ovaj kontekst podudaran je s „Ljetopisom popa Dukljanina”, najstarije naše istorije: da je grad Dokleja arhiśedište Dukljanske crkve (sa katedralnom bogomoljom Svete Marije u kojoj su se krunisali starocrnogorski vladari Duklje — kako smo i citirali, prethodni su nastavci ovoga serijala na linku dolje).

Naveli smo i da grad Dokleju pominje vizantijski car Konstantin VII Porfirogenit u slavnom djelu iz 10. vijeka „De Administrando Imperio”, ubilježivši naše pretke slovenske Dukljane u mapu samobitnih naroda, a Duklju kao posebnu zemlju.

Dukljanski kapitel ispred Dvorca knjaza Nikole I Petrovića-Njegoša na Kruševcu u Podgorici, fotografija s početka 20. vijeka (P. Stikoti)

Vrijedi ovaj izveštaj cara Porfirogenita o tom davnom segmentu istorije, uključujući i grad Dokleju, objaviti ne samo kao faksimil, nego ćemo ga i cjelokupnog citirati, i na grčkome jeziku i u prijevodu na crnogorski:

Κ ε φ ά λ α ι ο ν  λέ.

περ τν ΔΙΟΚΛΗΤΙΑΝΝ, κα ς νν οκοσι χώρας.

τι Διοκλήας χώρα κα ατ πρότερον παρ τν  ̔Ρωμαίων κρατετο, ος π ̔Ρώμης μετώκισεν βασιλες Διοκλητιανός, καθς κα ες τν περ τν Χρωβάτων στορίαν ερηται π δ τν  βασιλέα  ̔Ρωμαίων πρχε. - παρ τν ᾿Αβάρων κα ατη χώρα αχμαλωτισϑεσα ρήμωται, κα πάλιν π ρακλείου το βασιλέως νχίσϑη, καϑς κα Χρωβατία κα Σερβλία κα τν Ζαχλοίμων κα Τερβουνία κα το Καναλή. - Διόκληα δ νομάζεται π το ν τ τοιαύτ χώρ κάστρου, περ κτισεν βασιλες Διόκλητιανός νυν δέ στιν ρημύκαστρον, μέχρι το νν νομαζόμενον Διόκληα. - τε ν τ χώρα Διοχκλείας εσ μεγάλα κάστρα οκούμενα, τ Γράδεται, τ Νουγράδε, τ Λοντοδύκλα.

„G l a v a  35.

O Dukljanima, i zemlji koju sada nastanjuju" – 10. vijek (Izvor: Konstantin VII Porfirogenit „De Administrando Imperio”)

O DUKLJANIMA, I ZEMLJI KOJU SADA NASTANJUJU.

Zemlju Duklju ranije su pośedovali Rimljani koje car Dioklecijan preseli iz Rima, kao što je rečeno u priči o Hrvatima, i bila je pod upravom cara Romeja. - Ali i ovu zemlju su Avari podjarmili i opustošili pa je ponovno naseljena u vrijeme cara Iraklija, baš kao što su bile i Hrvatska i Srbija i zemlja Zahumlje i Travunija i zemlja Konavlje. - Duklja je dobila svoje ime od grada u toj zemlji koji je osnovao car Dioklecijan, ali je sada to opušćeli grad, premda se i sada naziva Dokleja. - U zemlji Duklji nalaze se veliki naseljeni gradovi i to Gradac, Novigrad, Lontodokla”.

 

(Kraj)

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Marko

Uvecajte text, procitajte pa ce vam biti jasno...

Cuca

Ništa vam od svega toga Serbi ne pristaju da je postojalo!