16 °

max 20 ° / min 15 °

Srijeda

18.09.

20° / 15°

Četvrtak

19.09.

22° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Porijeklo podgoričkih Muslimana

Istorija

Comments 8

Porijeklo podgoričkih Muslimana

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Jadranka Selhanović

Andrija Jovićević (1870- 1939), prvi crnogorski etnolog, u svojoj knjizi „Zeta i Lješkopolje“ objavljenoj 1926. godine,  između ostalog,  bavi se i  porijeklom podgoričkih muslimana. Podaci iz Jovovićeve knjige, koji govore o ovoj problematici, objavljeni su i u „Glasu Crnogorca“. U novinskom tekstu, naslovljenom „Porijeklo podgoričkih muslimana“, piše:

 “O porijeklu i naseljavanju podgoričkih muslimana ostali su dragocjeni podaci od pisca života i običaja crnogorskih plemena Andrije Jovićevića, učitelja,  u njegovom radu “Zeta i Lješkopolje”, koji je izdala Srpska kraljevska akademija, po uputstvima Jovana Cvijića u svome Srpskom etnografskom zborniku”. 

 

“Muslimani su se u razno doba, usljed vjekovnih borbi našeg naroda protiv raznih zavojevača, naseljivali iz okolnih bratstava naših vitalnih plemena po varošima gdje je bila vlast organizovanija i život bar koliko-toliko sigurniji nego na selima. Tako su doseljeni u Podgoricu iz stare Crne Gore: Kaluđerčići iz Njeguša. Osmanagići, Koskići, Adžagići, Abdagići, Hajdaragići, Bešlići, Husenagići i Šahinovići iz Bajica. Osmanagići su od Martinovića. Šabanadžovići su iz crnogorskog Primorja. Iz Crmnice su: Bibezići koji su rod Perazićima, u Godinjama, Vukovcima, Markovićima. Alivodići su iz Ceklina. Pokrklići, Đurbuzovići i Džakovići iz Komana. Jevrići iz Buronja. Seratlići od Milonjića i Čelebičići od Čelebića iz Lješanske nahije. Iz Bjelopavlića su: Averići, Alibalići, Kerovići, Efovići, Delalići, Redžovići, Jahići, Baštići, Ramadanovići, Mandići, Derviševići, Strinići i dr. Predak je Averića iz Slatine i zvao se pop Ilija, a docnije je bio kaluđer u manastiru Ždrebaonik. Imao je dva sina: Boška od koga su Boškovići i Kalezu od koga su Kalezići. Ilija je prešao na islam i dobio ime Junus, koji je imao dva  sina: Avera i po njemu su Averići dobili svoje prezime. Iz Spuža su: Mećikukići, Huseinovići, Osmanćahići, Galičići, i dr. Iz Pipera su: Salagići, Kapići i dr.  Podgorska su bratstva: Kinkovići, Ljumanovići, Prašljivići, Diglisići, Krpuljevići, Kazamanovići, Ćerići i dr. Mahmudaga Kinković bio je “sablja podgorička” glasovit junak koji je činio čast Podgoričanima. Iz Kuča su: Đurđevići, Šarkići, Arovići, Oraovci, Ćetkovići, Paćuke, Ramovići, Redžići, Šaovići, i dr. Takođe su iz Kuča pod zajedničkim prezimenom Hajdarkučevići: Vranići, Begovići, Alunovići, Koristovići, Selhanovići, Ruonići i Figanovići. Iz Gruda su: Lekići, Abdovići, Krnići, Lačevići, Dekovići, Bratovići, Tuzovići, Ačkovići, Turkovići, Đečevići, Maljevići, Ledinići, Burazerovići, Methadžovići, Taljanovići, Jusići, Smakovići, Adžihuseinovići, Ibričevići, Vodopići, Adrovići, Mustagrudići, Abdomerovići, Merulići, Kadići i dr…..

Iz Zatrepča su: Oručevići, Amedovići, Građevići i Gokovići. Medo Goković bio je čuveni ljekar u Podgorici. Iz Žabljaka su: Omerćahići, Kapisazovići i Kreponići. Iz Zete su doseljeni u Podgoricu: Lukačevići, Pašići, Muhamedovići, Odžići, Piranići, Rakići, Mujadževići, Mujakići, Adžiomerovići, Pašovići, Mujahodžići, Jakupovići, Habovići, Seknići, Dervanovići i dr. Iz Nikšića su: Ferizovići. Seferovići se ubrajaju u stare Podgoričane. Samo su četiri muslimanske porodice turskog porijekla: Azganovići, Ahmatovići, Memovići i Agići.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Mirxo

Seferovici su iz Herceg Novog iz tadasnje Hercegovine. Srodni su sa novljanskim Seferovicima koji su danas pravoslavci jer su se prekrstili. Preko 200godina pomenuti Seferovici iz Herceg Novog su bili muslimani.

Vuk

Bravo Jadranka. Utemeljeni dokaz o Crnogorcima sve tri vjere.