27 °

max 27 ° / min 18 °

Subota

28.09.

27° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 10°

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 12°

Četvrtak

03.10.

17° / 15°

Petak

04.10.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
O podvorju u Moskvi autokefalne Mitropolije cetinjske - Crnogorske pravoslavne crkve

Istorija

Comments 0

O podvorju u Moskvi autokefalne Mitropolije cetinjske - Crnogorske pravoslavne crkve

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Crnogorsko podvorje trebalo je biti u Naprudnom, sada kvartu Moskve, unutar nekadašnjeg kompleksa Svetotrifunovske crkve (na gornjoj slici, iz 19. vijeka). A zbog čega tačno nije otvoreno, ostaje pitanje koje će, nadamo se, istoriografija jednoga dana utvrditi.

Knjaz Nikola I Petrović-Njegoš pośetio je 1883. Rusku carevinu.

Tada je knjaz razgovarao o podvorju autokefalne Mitropolije cetinjske - Crnogorske pravoslavne crkve u Moskvi. Podvorja u Rusiji u to su vrijeme imale: patrijaršije Antiohijska i Jerusalimska, te Srpska crkva - Mitropolija beogradska Kraljevine Srbije (kojoj je 1879. priznata autokefalija).

O ovome sam prije par godina objavio neke podatke. Ponovićemo nešto iz konteksta u kojem je razgovarano o podvorju Crnogorske crkve pri sestrinskoj Ruskoj crkvi —— ali najprije, na ovu temu, citiraću o tome jedan manje poznati izvor, naime informaciju iz ljeta 1884. koju „Glas Crnogorca” donosi, pozivajući se na rusku štampu…

* * * * * *

„Kako u ruskim listovima čitamo, u Moskvi i Petrogradu, u krugovima sačustvenim Slavenima, raspravlja se sada pitanje o ustanovljenju  C r n o g o r s k o g   P o d v o r j a  u Moskvi, po primjeru Srpskog, Jerusalimskog i Antiohijskog podvorja.

 

 Vijest iz 1884. o Crnogorskom podvorju u Rusiji

Pri izboru mjesta za ovo podvorje ima se u vidu zemljište, koje pripada poznatoj moskovskoj crkvi sv. Trifuna. Za razlog ovom izboru služi to, što je za vlade imperatora Aleksandra I. tadašnji vladika crnogorski Petar I. prenio u taj hram svete moći sv. mučenika Trifuna. 

U prošloj godini, o krunisanju cara ruskoga, Njegovo Visočanstvo Knjaz pohodio je ovu svetinju u Moskvi; i primivšu trifunovsku deputaciju s moskovskim mitropolitom na čelu govorio je čuvenu beśedu ‘o uzajamnosti između velike Rusije i malene Crne Gore’, pri čem je učinio i priloge crkvi ugodnika. 

Crkva sv. Trifuna ima veoma znamenite prihode i kapitale”.

* * * * * *

Dakle, za Crnogorsko podvorje predložen je hram Svetoga mučenika Trifuna u Naprudnom, kraj Moskve, podignut krajem 15. vijeka. To je jedna od starijih moskovskih bogomolja, ali je zdanje većinom srušeno 1931. od boljševika. 

U doba prije austrijske okupacije dijela Crnogorskoga primorja, dok Mitropolija cetinjska - Crnogorska pravoslavna crkva još ima jurisdikciju nad Bokom Kotorskom, autokefalni vladika Petar I Petrović-Njegoš, s propratnim pismom ličnog sekretara Ivana Ožegovića, a po svome arhimandritu, Stefanu Vučetiću (Vukotiću), rodom iz Grblja —— iz katoličke katedrale u Kotoru šalje Rusiji tri čestice mošti Sv. Trifuna/Tripuna.

Katedrala Svetoga Tripuna u Kotoru u kojoj su pohranjene mošti svetitelja

Mučenik Trifun je svetitelj jedinstvene Crkve, iz 3. vijeka. Katedrala u Kotoru, njemu posvećena, podignuta je 1166. godine, za doba Dukljanskoga kraljevstva, na temelju starije crkve iz 9. vijeka.

Prema nekim ruskim izvorima, početkom 1800-ih moskovski trgovac i draguljar, Trifun S. Dobrjakov, predložio je da o svome trošku napravi relikvijar za mošti Svetoga Trifuna u kotorskoj katedrali. I kao odgovor, crnogorski vladika Petar I posla čestice mučenika. Godine 1819. ruski car Aleksandar I zapovijeda da se te čestice prenesu u Trifunovsku crkvu u Naprudnom; a tu su pohranjene u hramovsku ikonu, koja posta čudotvorna.

 

Mitropolit moskovski Joanikij: „Da sinovi Ruske pravoslavne crkve lično posvjedoče o svome poštovanju za veliko duhovno blago koje su dobili od CRNOGORSKE CRKVE” (Izvor: „Русь, III-11, Moskva, 1883, 59)

15/27. maja 1883. knjaz Nikola u Uspenjskome hramu u Moskvi (Kremlj) prisustvovaše crkveno-državnoj cerenoniji krunisanja i miropomazanja cara Aleksandra III Aleksandroviča i supruge mu Marije Fjodorovne.

Tada je knjaz Nikola darivao Trifunovsku crkvu u Naprudnom, te primio delegaciju hrama, koju je predvodio mitropolit moskovsko-kolomenski Joanikij Maksimovič Rudnjev (načelstvovao krunisanjem i miropomazanjem cara).

https://www.antenam.net/istorija/142310-joanikije-mitropolit-moskovski-vjecno-zahvalni-crnogorskoj-crkvi-za-svetinju-1883

Joanikij, obraćajući se Knjazu Crne Gore, između ostaloga, govoraše:

„Vaš dolazak daje nam priliku da sinovi Ruske pravoslavne crkve lično posvjedoče o svome poštovanju za veliko duhovno blago koje su dobili od CRNOGORSKE CRKVE. Vaš predak, blagoslovene pamjati mitropolit crnogorski Petar Petrović Njegoš, još 1803. poslao je u Rusiju… tri čestice mošti Svetoga Mučenika Trifuna, iz bogomčuvane i čudotvorne glave, koje je do tada počivahu u katedralnoj po njemu nazvanoj crkvi u crnogorskome gradu Kotoru”.

„Te čestice iz svetih mošti predate su caru Aleksandru Blagoslovenome”, nastavio je Joanikij, „a prema njegovoj najvišoj naredbi 14. septembra 1819. godine, s odgovarajućim počastima svečano unešene od episkopa dmitrovskoga Lavrentija u moskovsku Trifunovsku crkvu”.

 

Svetotrifunovski hram u Moskvi, nesuđeno podvorje autokefalne Mitropolije cetinjske - Crnogorske pravoslavne crkve

„Do sada svojim čudima ne prestaju da privlače posvećene hodočasnike iz svih krajeva Rusije, prizivajući ih istovremeno i na vazda iskrenu zahvalnost CRNOGORSKOJ CRKVI za od nje pribavljenu svetinju” — citirao je mitropolita moskovsko-kolomenskoga Joanikija M. Rudnjeva časopis „Русь” (III-11, Moskva, 1883, 59).

Još neke pojedinosti na linku dolje…

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR