9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ubistvo 21. oktobra 1918. u Barama Kraljskim: Rat protiv prisajedinjenja Crne Gore počeo dva mjeseca prije Božićnoga ustanka

Istorija

Tag Gallery
Comments 8

Ubistvo 21. oktobra 1918. u Barama Kraljskim: Rat protiv prisajedinjenja Crne Gore počeo dva mjeseca prije Božićnoga ustanka

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

MILONJA MIŠOVIĆ iz Bara Kraljskih je prvi borac Za Pravo, Čast, Slobodu i Nezavisnost Crne Gore, a OBREN RADUNOVIĆ, pristaša prisajedinjenja Crne Gore Srbiji, prva je žrtva oružanih sukoba tim povodom.

Tako proizilazi iz priloga objavljenoga 2016. u „Sveviđu” (br. 105, str. 11-12), glasilu Eparhije budimljansko-nikšićke Srpske pravoslavne crkve. Tu je citirano pismo od 10. marta 1920. koje je „paroh M. VUJISIĆ”, iz „srpske pravoslavne parohije kolašinske”, uputio Visoko-prečasnoj Konsistoriji Nikšić sa podacima o ubistvu Radunovića.

Za Radunovića, rođena 13. novembra 1880. u Barama – Andrijevica, navodi se da je „osnovno znanje stekao na Andrijevici, pa zatim pošao u Prizren gdje je 1904. g. svršio sa odličnim uspjehom i vladanjem prizrensku Bogosloviju, struku koja jedina i dolikovaše njegovoj skromnoj i sanjalačkoj prirodi”. Potom se vratio u Crnu Goru, „da ondje kao spreman učitelj ili sveštenik priča slobodnoj svojoj braći o patnjama, koje Srbi u ropstvu preživljavaju; da priprema muška srca na sveti rat oslobođenja”.

Od 1905. je učitelj, najprije u Nikšiću, pa u Bjelopavlićima, Kolašinu. I usred rata, „pokojnik željaše da bude nosioc i tumač vjere Hristove u narodu radi čega i stupa u svešteničku službu mjeseca avgusta 1915. godine, te bude postavljen za paroha barsko-mateševskog u samom svom rodnom mjestu, gdje je i ostao do svoje smrti”.

Nema u pismu podataka da se Radunović borio protiv Austro-Ugara, ili njihove okupacije, ali se veli da „od neprijateljskog mača bi spašen i ne postade njegova žrtva”.

„Sve prepreke savlada i kad mišljaše da će ponovo uživati sunce slobode gledajući celu srpsku braću ujedinjenu i slobodnu; onda mu bi i suđeno da padne od puščanog taneta domaćih naroda [očigledan tipfeler, izgleda da u originalu stoji invektiv – „izroda”, prim. V. J.] i tuđinskih agenata. Čudnovata stvar, jedan od onih za koje je on žrtvovao svu svoju fizičku energiju i sposobnost ubija svog sveštenika 21. oktobra 1918. godine”.

„Uzrok zbog kojeg je ubijen sveštenik Radunović taman je i nejasan”, navodi paroh M. Vujisić, „ali u koliko se moglo ispitivanjem i psihološkim tumačenjem utvrditi, glavni uzrok njegove pogibije leži u principu samo-opredeljenja srpskog naroda iz Crne Gore i detronizacije dinastije Petrović sa crnogorskog prestola”.

Tvrdi se da je Radunović „još od 1907. godine prisegao crnogorskom ‘Narodnom klubu’ i vodio otvorenu političku borbu i agitaciju u narodu protiv raskralja Nikole i njegovog apsolutističkog režima, radi čega je pokojnik od cetinjske birokracije bio gonjen i zapostavljan o čemu svjedoče i mnogobrojna premještanja kao učitelja iz jednog kraja Crne Gore u drugi kao sumnjive političke ličnosti, koja neće da svira onako kako zapovijeda zloglasni Jovan Plamenac i Kraljev dvor”.

Dalje u pismu stoji: „Čim je neprijatelj napustio Crnu Goru, pokojnik je počeo propovijedati ideju ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i o odbacivanju dinastije Petrović sa crnogorskog prestola. Takav rad pokojnikov osudio je Milonja Mišović iz istog mjesta, 21. oktobra zapada u zasjedu i ubija sveštenika Radunovića.

Da je ubica Mišović zaista ubio Radunovića iz političkih izdajničkih pobuda najasniji je dokaz, što ubica i dan danji kao šumski razbojnik – agent talijanski i Kralja Nikole ubija mirne stanovnike i dobre Srbe za račun nekoliko stotina talijanskih lira koje je kao najamnik tuđinski primio. Eto, zbog tih razloga pade od izdajničke ruke naš drug Obren Radunović u najljepšem cvijetu svoga života, u četrdesetim godinama, kad nam je najviše trebao; kad je trebao Crkvi, domovini i narodu”.

I sad, zbog čega je paroh M. Vujisić uopšte pisao o ubistvu Radunovića?

„Poslije svoje smrti ostavio je suprugu Jovanku, od 32 godine, dvoje muške i četvoro ženske djece i to: Danica i Darinka blizanci od po 7 godina, pohađahu I razr. osnovne škole u Barama. Danilo od 5 godina; Milka od 4; Ivka od 3 i Rastislav od 2 godine. Od imanja posjeduju samo 1 ralo oranice i dvije kose livade. Imaju kuću u vrlo bijednom stanju. Nisu primali nikakve penzije, niti pak državne pomoći. Jednom riječju, žive od milostinje i pomoći mještana. Ovako nejaka i siromašna familija jednog poginulog srpskog sveštenika potrebuje i zaslužuje najhitniju potporu i državnu pomoć, što sa ovim činim na znanje Visoko-prečasnoj Konsistoriji”.

Završavajući pismo, paroh M. Vujisić veli: „Prema svemu izloženom izjavljujem uljudno Vpr. Konsistoriji da su navedeni podaci tačni i istiniti, u koliko je potpisati pokojnika poznavao i u koliko sam do njih mogao doći ispitivanjem njegovih parohijana”.

***
Časopis „Sveviđe” ovo pismo objavljuje u rubrici „Arhiva”, ne preciziravši o kojoj se arhivi radi. Jedino se, prilično konfuzno, bez veze sa sadržajem i kontekstom pisma, napominje: „Pismo koje je pred nama svjedoči svu dubinu pada jedne posrnule vlasti, s jedne strane, i tragiku života i ljepotu žrtve Hrista radi, s druge. Po mnogo čemu danas je vrijeme nalik onom s početka prošlog vijeka”. Nikakvih drugih napomena ili objašnjenja nema.

Međutim, uzevši sveobuhvatno u obzir detalje i okolnosti navedene u pismu, izgleda da je ono – autentično, ali nijesu autentični i svi podaci u njemu navedeni.

Upućeno je, dakle, Visoko-prečasnoj Konsistoriji Nikšić. U autokefalnoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi su postojale konsistorije – eparhijski administrativno-upravni organi i duhovni sudovi. Ustav pravoslavnih konsistorija u Knjaževini Crnoj Gori je usvojen 1. januara 1904. godine. Postojale su konsistorije Cetinjska, Nikšićka, Pećka. Na čelu su im bili eparhijski arhijereji.

Područje Bara Kraljskih je pripadalo Zahumsko-raškoj eparhiji (Jeparhija Zaholmska i Rasijska) Crnogorske pravoslavne crkve, ustojenoj 1876. godine. Prema čl. 2 st. 2 Ustava Svetoga Sinoda, iz 1904. godine, „Zahumsko-rasijska eparhija, sastavljena [je] iz sviju plemena koja se nalaze na lijevoj strani rijeke Zete. Upravlja ovom eparhijom zahumsko-rasijski episkop. Stolica je zahumsko-rasijske eparhije u manastiru Ostrogu”.

Za episkopa zahumsko-raškoga imenovan je 1908. arhimandrit Kiril Mitrović. Rukopoložen je za episkopa u Petrogradu i intronizovan u proljeće 1909. godine. Konsistorija u Nikšiću je ustrojena 1. januara 1910. godine. Ukazom Nikole I Petrovića-Njegoša za predśednika Konsistorije imenuje episkopa Kirila Mitrovića; za redovnoga člana Radovana Vračara, sveštenika iz Pive, za počasne članove Novicu Simića, protojereja iz Kolašina i Srdana Popovića, sveštenika iz Bjelopavlića, a za kontraktualnoga sekretara đakona Sima Šiljka.

Publikacija „Šematizam” iz 1913. navodi da Eparhija zahumsko-raška ima 9 protoprezviterata, a Bare Kraljske pripadaju protoprezviteratu Vasojevićkome. Premda je Crnogorska crkva, kada je citirano pismo iz marta 1920. nastalo, nekanonski već arondirana, Zahumsko-raška eparhija i njezina Konsistorija još postoje – do 1931. kada su i one uništene na temelju novih propisa SPC. Takođe, pomenimo da je Kiril Mitrović do 7. novembra 1920. ostao episkop zahumsko-raški.

U citiranome pismu se navodi da Obren Radunović „stupa u svešteničku službu mjeseca avgusta 1915. godine, te bude postavljen za paroha barsko-mateševskog u samom svom rodnom mjestu, gdje je i ostao do svoje smrti”.

Taj podatak nije tačan. U aktu Br. 3390 Kancelarije Kraljevskoga Ministarstva prosvjete i Crkvenih poslova od 3. septembra 1915. godine – a na osnovu raspisanoga stečaja (konkursa) Br. 2450 od 30. juna 1915. za raspored stalnih i privremenih učitelja/učiteljica, zastupnika privremenih učitelja i učiteljskih zastupnika za školsku 1915/16. godinu u Kraljevini Crnoj Gori – na području II istočne školske oblasti – postavljen je „…za Bare Kraljske Obren Radunović, privr[emeni] uč[itelj]”.

Prema ovome aktu, dakle, Radunović nije bio sveštenik – nego učitelj.

***
E sad, pogledajmo: ko je autor pisma? Razmotrio sam da li bi „paroh M. Vujisić”, iz „srpske pravoslavne parohije kolašinske”, sa obzirom na sveštenički čin, kitnjastu elekventnost i druge okolnost, mogao biti – Mihailo Vujisić.

On je rođen 5. jula 1884, prema jednim izvorima u Kolašinu, a prema drugima u Jezercima. Jedan je od sinova Rada Šunjova Vu[j]isića, paroha iz Štitarice, vojnoga sveštenika Poljskoga bataljona Kolašinske brigade 4. divizije Crnogorske narodne vojske. Otac Rade se upokojio 1921. godine. Nosilac je najvećih crnogorskih odlikovanja.

Njegov sin, dakle Mihailo-Milo Vujisić, kao crnogorski državni pitomac 1915. završiće Duhovnu akademiju u Petrogradu sa stepenom kandidata bogoslovlja. Ostaje u Rusiji, te biva postavljen za nastojatelja viljmanštrandske parohije Ruske crkve na jugu Finske i za nastavnika vjeronauke u osnovnim školama. Od decembra 1917, osamostalivši se od Rusije, postaje Finska nezavisna, ali tu zemlju zahvata građanski rat. Uslijedila je i sovjetska agresija. Vujisić je 1919. izabran za člana Višega crkvenog suda Finske pravoslavne crkve (Suomen ortodoksinen kirkko), koja je docnije, od Carigrada, dobila tomos o autonomiji. U Finskoj se Vujisić i oženio – etničkom Finkinjom.

U vrijeme ubistva Obrena Radunovića oktobra 1918, ili u martu 1920. kad je pismo datirano, nije Mihailo Vujisić bio u Crnoj Gori, nego u Finskoj. Nema podataka da se Vujisić iz Finske vratio u Crnu Goru prije septembra 1922. godine. Od tada postoje podaci da je postavljen za suplenta Bogoslovije na Cetinju. I prema ruskim izvorima, on je bio u Finskoj sveštenik hrama Pokrova Presvete Bogorodice u gradu Viljmanštrandu do 1922. godine.

Ime i prezime Mihaila Vujisića, sveštenika, nalazim na spisku učesnika Crkvenoga sabora Finske pravoslavne crkve koji je 9. marta 1921, pod načelstvom arhiepiskopa Serafima Lukjanova, održan u gradu Serdobole (Sortavala). Na bazi ruskih izvora, dakle, moglo bi se sa sigurnošću tvrditi da Mihailo Vujisić nije autor pisma Visoko-prečasnoj Konsistoriji Nikšić.

(Profesor Bogoslovije je Vujisić postao 1925. godine. U činu protojereja-stavrofora 1932-38. godine arhijerejski je zamjenik mitropolita Gavrila Dožića, a 1932-45. i rektor Bogoslovije. Izgleda da nije simpatisao četnički pokret, što mu je, po oslobođenju, sačuvalo glavu. Umro je 1948. u Zagrebu, etc).

***
Dakle, ako nije Mihailo Vujisić, ko onda, zaista, jeste autor pisma?

Na osnovu uporedne heurističke analize, autor je bez sumnje – MIRKO VUJISIĆ. Agenti Kraljevine Srbije u novembru 1918. odredili su delegata tzv. Podgoričke skupštine „za varoš Kolašin: Mirko Vujisić, sveštenik”. Ironijom sudbine, sveštenik Mirko Vujisić, kako ćemo viđeti, postaće „otpadnik od srpstva”.

U narednome nastavku, između ostaloga, razmotriću i neuporedivo važnije: ko je MILONJA MIŠOVIĆ – dva mjeseca prije Božićnoga ustanka on je ispalio prvi hitac u odbrani Prava, Časti, Slobode i Nezavisnosti Crne Gore!

Njegov zemljak, Vasojević, književnik Mihailo Lalić, opisaće u jednoj literarnoj interpretaciji Milonju Mišovića: da je u društvu komita „s grbom Kralja Nikole”, „u žandarmskoj bluzi, runjav kao medvjed, bradat, s fišektarima i noževima oštrim s obje strane”…

(Nastavak u četvrtak 1. novembra)

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

nikola

moga djeda su ubili na murgas 1918 godine bjelaske trupe grobjos sjedi nismo ga prebacili nosio je dyak brasna iz Peci za Berane i gore su ga likvidirali presekli ga pilom trupcarom na pola ali je bio junak praviborio se bio je na strani komita

Djuro Vučinić

Da, Jovanović vrijedno razbija laži i spinovanja SPC. 100 godina smo ostavljeni bez naših junačkih predaka,koji su se borili za slobodu misleći na svoje potomke. Ispada da pretke nijesmo imali ,već da nas je i u prošlosti Beograd junački čuvao

Darko

Jeli sad vam jasno sto je Vuk Stefanović Karadžić krao crkvene knjige.Jeli se zna vise ako smije ko da pisne dje je Miroslavljevo Jevandjelje?Jeli znate da je reznicki letopis ,i Krmcijau biblioteci grada Beograda