23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorski zlatni orao na Ist Riveru

Pješčani sat

Comments 1
PJEŠČANI SAT, 28. jun

Crnogorski zlatni orao na Ist Riveru

Autor: Antena M

  • Viber

 28.06.2006.

Tačno 6574 dana ili ravno 18 godina crnogorska zastava ponosno vijori na jarbolu ispred zdanja Ujedinjenih nacija na Ist Riveru. Tog istorijskog 28. juna 2006. godine zlatni dvoglavi orao sa lavom na prsima uzletio je ponovo put neba, objavljujući svijetu da je jedna stara evropska država sa hiljadugodišnjom istorijom obnovila nezavisnost i zvanično postala dio svjetske porodice naroda, kao 192. članica Ujedinjenih nacija.

Dobrodošlicu Crnoj Gori poželio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan, odajući priznanje političkoj zrelosti crnoogrskih građana koji su pokazali kako se poštovanjem demokratskih pravila mogu ostvariti politički ciljevi i riješiti najteži problemi.

„To su veoma važne poruke, imajući u vidu nasilnu prošlost područja Balkana“, kazao je Anan na svečanoj ceremoniji podizanja zastave, izražavajući očekivanje da će Crna Gora „iako mala po veličini, imati važnu ulogu u održavanju stabilnosti regiona i unaprjeđenju dobrosusjedskih odnosa“.

„Unaprijed se radujem doprinosu koji će crnogorski narod dati ovoj organizaciji u razvoju mira i poštovanju ljudskih prava“, poručio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

28.06.2006. EPA - EFE/ Screenshot

Prethodno je u Generalnoj skupštini UN Rezoluciju o prijemu Crne Gore u ime Evropske unije obrazložio ambasador Austrije Gerhard Fancelter, koji je podsjetio da je Crna Gora na miran i demokratski način obezbijedila transformaciju u nezavisnu državu i time dala primjer ostalim državama.

„Odlučeno je. Crna Gora je postala 192. članica Ujedinjenh nacija“, svečano je objavio predsjednik Generalne skupštine UN Jan Kaman, nakon jednoglasnog usvajanja Rezolucije, čestitajući „crnogorskom narodu na odluci da samostalno nastavi državni put“. Predstavnici grupa zemalja sa gotovo svih kontinenata pozdravili su učlanjenje Crne Gore u UN i izrazili otvorenost za saradnju.

U ime Crne Gore ovom svečanom činu prisustvovali su crnogorski predsjednik Filip Vujanović, šef diplomatije Miodrag Vlahović, specijalni predstavnik Crne Gore u UN Nebojša Kaluđerović, šefica Trgovinske misije Crne Gore Vašingtonu Zorica Marić – Đorđević. Obraćajući se delegatima Generalne skupštine crnogorski predsjednik podsjetio je da je naša država 21. maja 2006. nakon osamdeset osam godina obnovila svoju nezavisnost.

„Svoju nezavisnost Crna Gora je obnovila bez mirovne konferencije, u demokratskom referendumskom izjašnjavanju. Referendumskom procesu, koji je, po opštoj ocjeni svih međunarodnih i domačih posmatrača, održan u skladu sa najboljom demokratskom praksom i međunarodnim standardima, zbog čega je Crna Gora, uz vrednovanje visoke demokratske zrelosti, odmah dobila međunarodno priznanje“, kazao je Vujanović.

Istakao je da će Crna Gora svoju politiku i razvoj, kao i do sada, graditi polazeći od principa sadržanih u Povelji Ujedinjenih nacija i Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i podsjetio da je Crna Gora izuzetno ponosna na svoj multietnički i multikonfesonalni sklad, što je jedna od njenih fundamentalnih vrijednosti koje Crnu Goru čine prepoznatljivom u regionalnom i širem međunarodnom kontekstu.

„Ujedinjeni u zajedničkim ciljevima plemenitih vrijednosti kojima težimo, možemo biti sigurni u dugoročnu stabilnost i bezbjednost i ukupni prospritet. Uvjeren sam da Crna Gora može dati svoj doprinos ovom velikom cilju. Danas, postajući 192. država članica UN, Crna Gra sa zadovoljstvom i ponosom prihvata taj izazov i odgovornost, ubijeđena da će opravdati i očekivanja i obaveze“, poručio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović u Generalnoj skupštini UN na današnji dan 2006. godine.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Tomislav Stanić

Ovo je jedan od najboljih i najzdravijih tekstova koje sam prochitao u zadnje vrijeme i to bash na dan kad Crnogorski Parlament treba da glasa o Jasenovcu, koji se Crne Gore najmanje tiche i koji je vech odavno kodifikovan sa mnogo vishijeh instanca nego shto je ovaj Parlament.