26 °

max 29 ° / min 21 °

Petak

06.09.

29° / 21°

Subota

07.09.

33° / 20°

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

26° / 19°

Utorak

10.09.

25° / 19°

Srijeda

11.09.

27° / 18°

Četvrtak

12.09.

25° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prvih 30 godina Antene M

Pješčani sat

Comments 49
PJEŠČANI SAT, 18. jul

Prvih 30 godina Antene M

Autor: Antena M

  • Viber

Tačno u 7 sati  18. jula 1994. godine, iz improvizovanog studija u Ulici 19. decembra u Podgorici, prvi džingl Radija Antena M oglasio je početak rada prvog nezavisnog elektronskog glasila u Crnoj Gori. Sa frekvencije  87,6 MHZ u etar se otisnulo prvo  “Dobro jutro, poštovani slušaoci”, a potom i prve vijesti, razgovori, autorske emisije, jedri satirični tonovi, prvi brižljivo odabrani muzički zvuci… Od tada do danas, preko predajnika čvrsto uzemljenog u crnogorsko tlo, teče neprekidna rijeka programa koja se uliva u domove širom naše države punih trideset godina. Za tri decenije, uspjeli smo da u CV Radija upišemo 10.950 radnih dana i noći, istražimo, prikupimo, oblikujemo i emitujemo više od stotinu hiljada sati žanrovski raznovrsnog programa. Iza svih ovih brojeva i pokazatelja, iza naših poduhvata i ostvarene “nemoguće misije” stoji malobrojna Antenina posada. Njihova imena i pojedinačne zasluge danas nećemo nabrajati, jer sva su podjednako važna. Kao što nam je važno i zajedništvo sa slušaocima Radija koje njegujemo od sredine posljednje decenije 20. vijeka.

Radio Antena M rođen je uprkos svemu, na vjetrometini ratnih devedesetih, u nevrijeme, ali s razlogom. Željeli smo da u vrijeme moralnog i ideološkog sloma, budemo glas istine, promovišemo novinarstvo zasnovano na činjenicama, sačuvamo obraz posrnuloj novinarskoj profesiji, a građanima zdrav razum. Tog 18. jula  1994. “Pobjeda” je bila zatrpana fotografijama Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika, susretima srpskog patrijarha sa vođama sa Pala i pričama iz pakla. Na zadnjoj strani tada jednog dnevnika u Crnoj Gori ostalo je tek malo mjesta za plaćenu objavu Radija Antena M. Oglas je ponovljen još narednog dana, ali vijest o početku rada prvog nezavisnog elektronskog glasila u Republici nije objavljena nikad.

 

Radio kojeg su htjeli da svedu na vinjetu, pokazao je žilavost od samog starta. U malobrojnoj redakciji okupili su se mahom mladi entuzijasti, ponajviše novinari koji nijesu pristali na “profesionalizam” ratnohuškačkih glasila, imali jasan antiratni i etički stav, potrebu da saopšte istinu, razotrkriju dezinformacije i laži, brane ugrožene i nezaštićene, satirom razobliče i humorom i dobrim zvukom oboje neveselu stvarnost. Crna Gora je tada bila manja neravrnopravna članica krnje Jugoslavije, koja je u programu Radija imenovana isključivo kao takozvana Savezna Republika Jugoslavija. Svi u Anteni M, od prvog dana, vjerovali su u Crnu Goru.

 

Preživiela je Antena M bure i nevere olovnih vremena, vodeći svoj rat protiv rata. Odolijevala prijetnjama, vjerovala u novinarsku misiju i dočekala prvo mirnodopske godine, pa novi milenijum i, konačno, 2006. godine svoju državu. Manje od pola pređenog puta ostalo je u skraćenoj Jugoslaviji, a malo veće parče staža danas pripada nezavisnoj Crnoj Gori. Radio je promjenio adresu, stigle su i nove mlađe snage, ali duh i stav redakcije, privrženost činjenicama i etičkim načelima ostali su isti. Jer, svako vrijeme donosi nove izazove i nove tema. Od 2002. uz Radio živi i “Živa istina”, kao televizijski format, a 2016. godine stigla je i medijska prinova – Portal Antena M.  Ideal proširene medijske porodice i dalje je očuvanje klasičnih žurnalističkih vrijednosti i kredibiliteta novinarske profesije i odbrana dostojanstva crnogorske države.

  

 Prema dobrom starom običaju, danas na 30-ti rođendan Antene M, ostaje da slavljeniku poželimo da doživi bar stotu  godinu i ispuni svoje želje. Najvažnija od njih je, pouzdano znamo, da nam vječna bude Crna Gora.

Komentari (49)

POŠALJI KOMENTAR

oro

Zivjeli vi nama vjecno!!! Sretni smo da postojite

Astro

Sa srećom! I još duugo duuugooo da nas informišete i edukujete.

Dzimi

Cestitam svako dobro uspjesan i realan program u buducem radu da je vjecna crna gora