21 °

max 21 ° / min 15 °

Četvrtak

19.09.

21° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Srijeda

25.09.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Postoji barem sedam dobrih razloga da ipak sačekamo iPhone 17 seriju

Izvor: Apple

Jabuka na dan

Comments 0
Na "šesnaestici" ipak nedovoljno željenih inovacija

Postoji barem sedam dobrih razloga da ipak sačekamo iPhone 17 seriju

Izvor: Antena M

Autor: Jabuka na dan

  • Viber
Sjećate li se kada ste posljednji put, prateći Appleov septembarski događaj, bili toliko oduševljeni nekim tek predstavljenim modelom iz najnovije iPhone serije?

 Ukoliko se nakon nekoliko sekundi nijeste sjetili odgovora to je zato što ste među brojnim korisnicima koji smatraju da ih kompanija iz Kupertina već godinama nije oduševila nečim revolucionarnim – nečim što neće kupiti samo zato što uređaj koji posjeduju više ni nekoliko sati ne može da funkcioniše bez punjenja baterije...

Od ovogodišnjeg “It's Glowtime” događaja se nakon toliko godina ipak više očekivalo, ali oduševljenja je ipak nedovoljno... Ukoliko je uređaj koji koristite i dalje funkcionalan i ukoliko može da dobije novo softversko ažuriranje na verziju iOS 18 (i iOS 18.1 koja će donijeti više inovacija) možda ipak nije trenutak da dodate svoje ime na listu čekanja nekog od modela iz iPhone 16 serije.

Ono što se prethodnih dana moglo čuti slušajući Space diskusije i pročitati u grupe na društvenim mrežama koje pored najvjernijih korisnika okupljaju i one dovoljno upućene da podijele tačne insajderske informacije je da bi linija iPhone 17 uređaja mogla donijeti mnogo više promjene nego što je to slučaj ove godine kada je u pitanju napredak „šesnaestice“ u odnosu na „petnaesticu“.

Septembar 2025. bi, makar sudeći po onome što sada tvrde izvori koji gotovo nikada nijesu omanuli, mogao donijeti mnogo više kreativnosti – one koju Appleovi vjerni korisnici doslovno vjeruju da im je kompanija duguje. Razlozi koji su se prethodnih dana pojavili u glasinama su brojni, a danas izdvajamo one za koje ipak postoji najviše vjerovatnoće da se pojave u narednoj generaciji najmoćnijeg smartfona na svijetu.

Prednja kamera sa 24 megapiksela, najvjerovatnije na svim modelima linije iPhone 17

Prema informacijama koje su se ovih dana mogle čuti iz više izvora cijela linija iPhone 17 modela navodno će dobiti značajnu nadogradnju u pogledu prednje kamere od čak 24 megapiksela koja će imati šestoelementno sočivo. Ovo predstavlja veliki korak naprijed u odnosu na aktuelne prednje kamere od 12 megapiksela koje se nalaze na modelima iPhone 14, iPhone 15, pa čak i na nadolazećem iPhoneu 16, koje koriste plastično sočivo sa pet elemenata.

Povećanje rezolucije omogućiće korisnicima iPhonea 17 da prave detaljnije i živopisnije selfije, pri čemu veći broj megapiksela osigurava da fotografije zadrže jasnoću čak i kada su isječene ili uvećane. Ovo će biti posebno korisno za one koji učestvuju u video pozivima, gdje će finiji detalji poput teksture, facialnih karakteristika i elemenata pozadine izgledati oštrije i realističnije.

Dodavanje sočiva sa šest elemenata takođe obećava blago poboljšanje ukupnog kvaliteta slike poboljšanjem hvatanja svjetlosti i smanjenjem distorzije, što će rezultirati oštrijim i tačnijim fotografijama u različitim uslovima osvjetljenja. Zajedno, ove napredne funkcije trebalo bi da pruže primjetno poboljšano iskustvo sa prednjom kamerom, omogućavajući iPhone 17 modelima da se istaknu u područjima poput portretne fotografije, dijeljenja na društvenim mrežama i FaceTime poziva.

Novi veličine ekrana modela iPhone 17 i iPhone 17 Plus

Apple se, sudeći prema tvrdnjama pouzdanih izvora, priprema da uvede nove veličine ekrana modela iPhone 17 i iPhone 17 Plus, nastavljajući trend većih ekrana u novoj liniji proizvoda. Modeli iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max su povećali veličine ekrana, prešavši sa 6,12 inča i 6,69 inča na 6,27 inča i 6,86 inča, respektivno. Sada se očekuje da će Apple proširiti ovu nadogradnju veličine i na standardne modele.

iPhone 17 bi mogao imati isti ekran od 6,27 inča koji je ranije bio rezervisan za Pro modele, pružajući korisnicima više prostora na ekranu i poboljšano vizuelno iskustvo. Pored toga, iPhone 17 Plus bi mogao da dobije potpuno nove dimenzije ekrana, što bi moglo da predstavlja značajnije odstupanje od prethodnih modela u pogledu veličine i dizajna.

Ove promjene bi se uskladile sa Appleovim kontinuiranim naporima da ponudi sveobuhvatniji, širi ekran u cijeloj ponudi proizvoda, omogućavajući čak i korisnicima uređaja koji nijesu iz Pro serije pristup većim ekranima koji su bolje prilagođeni za pregled različitih sadržaja, igranje igara i multitasking.

Premještanje na veće ekrane na standardnim iPhone modelima takođe odražava šire trendove u industriji prema uređajima sa većim, visokim rezolucijama ekrana koji povećavaju upotrebljivost i unapređuju estetiku. Poboljšanjima ove vrste Apple osigurava da čak i njegovi osnovni iPhone modeli ostanu konkurentni i privlačni korisnicima koji prioritizuju veličinu ekrana bez potrebe za vrhunskim Pro funkcijama.

Appleov Wi-Fi 7 čip za iPhone 17 Pro i iPhone 17 Pro Max

Appleovi flagship modeli za 2025. godinu, iPhone 17 Pro i iPhone 17 Pro Max, trebalo bi da budu lansirani sa naprednim Wi-Fi 7 čipom, što predstavlja značajan iskorak u bežičnoj povezanosti za iPhone liniju. Wi-Fi 7 tehnologija će omogućiti ovim uređajima da prenose i primaju podatke preko 2,4GHz, 5GHz i 6GHz opsega simultano, pod uslovom da su povezani sa kompatibilnim ruterom.

Ova funkcionalnost obećava značajna poboljšanja u Wi-Fi performansama, nudeći drastično veće brzine preuzimanja i slanja, manju latenciju za zadatke u realnom vremenu kao što su igranje igara ili video pozivi, kao i pouzdanije veze u prenatrpanim mrežnim okruženjima.

Osim neposrednih poboljšanja, uključivanje Appleovog čipa predstavlja stratešku promjenu za kompaniju. Kreiranjem sopstvenog Wi-Fi 7 čipa, Apple može dodatno da smanji zavisnost od eksternih dobavljača kao što je Broadcom, koji trenutno obezbjeđuje kombinovane Wi-Fi i Bluetooth čipove koji se koriste u postojećim iPhone modelima.

Ovaj potez ne samo da daje Appleu više kontrole nad sopstvenim lancem snabdijevanja, već bi takođe mogao otvoriti put za dublju integraciju hardvera i softvera, omogućavajući budućim iPhoneima da pomjeraju granice bežične tehnologije još dalje, dok istovremeno osiguravaju dosledan kvalitet i performanse preko svojih uređaja.

Face ID ispod ekrana na modelima iPhone 17 Pro i iPhone 17 Pro Max

iPhone 17 Pro i iPhone 17 Pro Max navodno će biti prvi Appleovi uređaji koji će uključivati tehnologiju Face ID ispod ekrana. Ova inovacija bi predstavljala značajan korak naprijed u Appleovom traganju za besprekornim ekranom od ivice do ivice.

Za razliku od prethodnih modela koji su imali Face ID senzore u istaknutom izrezu, očekuje se da će serija iPhone 17 Pro sakriti ove senzore ispod ekrana, dok će samo mali kružni izrez ostati za prednju kameru. Ova suptilna promjena u dizajnu trebalo bi da omogući čistiji, uronjeniji ekran dok održava visok nivo biometrijske sigurnosti po kojoj je Face ID poznat.

Međutim, ovo bi moglo da bude posljednji put da Apple koristi vidljiv izrez za kameru u premium modelima, jer glasine koje su se mogle čuti iz više izvora sugerišu da će do 2027. godine kompanija planirati da integriše i Face ID senzore i kameru potpuno ispod ekrana, ostvarujući dizajn cijelog ekrana za svoju Pro liniju.

Više memorije za iPhone 17 Pro i iPhone 17 Pro Max

Očekuje se da će barem jedan model iz dolazeće serije iPhone 17 imati 12GB RAM-a, što predstavlja značajan skok u kapacitetu memorije za Appleove flagship uređaje. Dok Džef Pu iz investicione firme Haitong najavio da će iPhone 17 Pro i iPhone 17 Pro Max doći sa ovako povećanom RAM memorijom, poznati Apple analitičar Ming-Či Kuo vjeruje da će samo iPhone 17 Pro Max dobiti ovu nadogradnju.

Uz to, drugi pouzdani izvor sugeriše da bi svi iPhone 17 modeli, uključujući i verzije izvan Pro linije, mogli da imaju povećanje na 12GB RAM-a. Poređenja radi, aktuelni modeli kao što su iPhone 15 i iPhone 15 Plus imaju 6GB RAM-a, dok iPhone 15 Pro modeli imaju 8GB. Takođe, od svih verzija iPhone 16 se očekuje da uključuju 8GB RAM-a.

Ako se poveća memorija, donosiće značajna poboljšanja u performansama, uključujući i povećane mogućnosti multitaskinga zahvaljujući kojima bi korisnici mogli da prelaze između aplikacija mnogo lakše, čak i kada se bave zadacima koji su u smislu korišćenja resursa uređaja zahtjevniji, poput video montaže ili igranja igara. Dodatni RAM će takođe pružiti veći prostor za Appleove sve sofisticiranije funkcije zasnovane na vještačkoj inteligenciji.

S obzirom na to da je Appleov stalni fokus na integraciji velikih jezičkih modela i naprednih funkcija mašinskog učenja direktno u svoje uređaje, dodatna memorija će osigurati da ove funkcije rade glatko, pružajući responzivnije i intuitivnije korisničko iskustvo. Ukupno, skok na 12GB RAM-a bi se uskladio sa Appleovom posvećenošću da svoje uređaje učini spremnim za sljedeći talas tehnoloških inovacija.

Telefoto sočivo od 48 megapiksela za model iPhone 17 Pro Max

iPhone 17 Pro Max navodno će imati značajnu nadogradnju sistema kamera uvođenjem telefoto sočiva od 48 megapiksela, čineći ga prvim iPhoneom sa zadnjim kamerama sastavljenim isključivo od 48-megapikselnih senzora. Ova nadogradnja se očekuje da donese novi nivo fotografskih preciznosti, omogućavajući korisnicima da zabiljže još veće detalje, posebno u uvećanim snimcima gdje je telefoto sočivo ključno. Skok u rezoluciji omogućiće oštrije slike sa bogatijim teksturama, nudeći profesionalnije iskustvo za ljubitelje fotografije i tvorce sadržaja.

Ono što ovu nadogradnju čini posebno uzbudljivom je njena navodna optimizacija za korišćenje sa Appleovim Vision Pro headsetom. Integracijom visoko-rezolutnog telefoto sočiva, iPhone 17 Pro Max bi mogao da pruži više uronjen i detaljan doživljaj prilikom gledanja fotografija i videa u proširenim ili pomiješanim realnostima. Korisnici će moći da zabilježe zadivljujuće vizuale i da ih neometano prenesu na Vision Pro za poboljšano, realističnije iskustvo. Ova integracija između iPhoneove kamere i Appleovog šireg ekosistema predstavlja proaktivan pristup, osiguravajući da iPhone 17 Pro Max nije samo samostalni uređaj, već ključni igrač u Appleovom rastućem AR/VR pejzažu.

ProMotion od 120Hz (Always-on Display) za iPhone 17 i iPhone 17 Plus

Očekuje se i da će Apple donijeti svoju cijenjenu ProMotion tehnologiju ekrana na standardne iPhone 17 i iPhone 17 Plus modele – funkciju koja je ranije bila rezervisana samo za Pro liniju. ProMotion omogućava ekranu da dinamički prilagođava brzinu rifrešovanja, povećavajući je na 120Hz kada je potrebno za glatko pomijeranje, fluidne animacije i poboljšano reprodukovanje videa. Ova nadogradnja bi značajno poboljšala korisničko iskustvo, čineći svakodnevne interakcije, kao što su navigacija kroz aplikacije i prevlačenje između ekrana, da se osjećaju primjetno brže i responzivnije.

Pored poboljšane brzine osvježavanja, ProMotion tehnologija takođe omogućava ekranu da spusti brzinu osvježavanja na samo 1Hz, otvarajući vrata za novu funkciju – uvijek uključeni ekran (Always-on Display). Sa ovim, iPhone 17 i iPhone 17 Plus će moći da zadrže ključne informacije vidljive, kao što su sat na zaključanom ekranu, widgeti, obavještenja i čak pozadine, bez prekomjernog trošenja baterije. Brzina osvježavanja od 1Hz je dizajnirana da minimizuje potrošnju energije, osiguravajući da korisnici mogu da pogledaju svoj telefon za bitne informacije bez potrebe da ga otključaju, kao i bez trošenja baterije.

Ovaj potez ne samo da donosi bolje performanse standardnim iPhone modelima, već takođe uvodi funkciju koja poboljšava pogodnost i upotrebljivost. Širenjem ProMotion tehnologije na više uređaja, Apple osigurava da serija iPhone 17 pruža premijum iskustvo, čak i za one koji se odluče za verzije koje nijesu Pro, smanjujući razliku između svojih flagship i pristupačnijih modela.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR