14 °

max 19 ° / min 12 °

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

21° / 14°

Nedjelja

13.10.

19° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ograničenje punjenja baterije na 80% (ni)je isplativo

Izvor: Apple

Jabuka na dan

Comments 0

Ograničenje punjenja baterije na 80% (ni)je isplativo

Izvor: Antena M

Autor: Jabuka na dan

  • Viber

Sa lansiranjem modela iPhone 15 prošle godine, Apple je uveo opciju podešavanja baterije koje ograničava maksimalno punjenje na 80 procenata. Ova funkcija, koju korisnici mogu sami da aktiviraju, ima za cilj da produži vijek trajanja baterije tako što sprečava uređaj da se puni iznad 80 odsto popunjenosti.

Brojni korisnici koji su aktivirali ovo podešavanje držali su svoj iPhone na ovom ograničenju od septembra 2023. godine do danas, dosljedno primjenjujući ograničenje tokom cijelog tog perioda.

Prema danas objavljenim izvještajima, pomenuti iPhone 15 Pro Max jednog korisnika iz ove grupe sada ima kapacitet baterije od 94 procenta, nakon 299 ciklusa punjenja. Tokom većeg dijela 2024. godine, nivo baterije je ostao iznad 97 procenata, ali je došlo do bržeg opadanja u posljednjih nekoliko mjeseci.

Tokom jednogodišnjeg testiranja, ograničenje od 80 procenata je ostavljeno uključenim bez ikakvih izmjena. Postojali su slučajevi kada je baterija bila ispražnjena jer korisnik nije imao pristup punjaču, kao i situacije u kojima je bilo neophodno koristiti eksternu bateriju kako bi se izbjeglo potpuno pražnjenje. Iako je ovo ograničenje povremeno bilo nezgodno, bilo je dana kada nije značajno uticalo na svakodnevnu upotrebu.

Apple je ugradio mehanizam unutar ograničenja od 80 procenata koji povremeno omogućava punjenje iPhonea do 100 procenata, kako bi se baterija održala kalibrisanom. Ova funkcija se manifestovala tokom testa.

Punjenje se uglavnom obavljalo putem USB-C veze, dok je MagSafe bežično punjenje korišćeno povremeno, sa otprilike 70/30 odnosom između žičanog i bežičnog punjenja. Baterija je često bila ispražnjena na nizak nivo prije punjenja, a uređaj nije često ostajao na punjaču duži period. Većina punjenja se odvijala u prostoriji sa stabilnom temperaturom od oko 22 stepena, jer temperatura i toplota bežičnog punjenja mogu uticati na dugovječnost baterije.

Poređenjem ovog iskustva sa drugim korisnicima iPhone 15 Pro Max uređaja koji nijesu aktivirali ograničenje punjenja na 80 procenata, dobija se dodatni kontekst. Jedan uređaj je pokazao postojeći kapacitet baterije od 87 procenata nakon 329 ciklusa, dok je drugi imao 90 procenata nakon 271 ciklusa punjenja.

Rezultati ukazuju na to da ograničenje punjenja na 80 procenata može da pomogne u očuvanju nešto višeg maksimalnog kapaciteta baterije u poređenju sa korisnicima koji nijesu uključili ovu funkciju. Međutim, razlika nije posebno značajna, s obzirom na to da je testirani telefon zadržao samo četiri procenta više kapaciteta baterije nakon 28 ciklusa više. Postavlja se pitanje da li je vrijedno trpjeti ograničenje punjenja na 80 procenata tokom cijele godine za tako mali benefit.

Dugoročne koristi od ograničavanja punjenja na 80 procenata možda će postati jasnije tek nakon dvije ili tri godine, a ne samo nakon jedne, zbog čega bi trebalo nastaviti korišćenje ovog ograničenja kako bi se posmatrali potencijalni dugoročni efekti. Ipak, postoji neizvjesnost u vezi sa nastavkom ovog pristupa na iPhone 16 Pro Max, koji je takođe podešen na ograničenje od 80 procenata.

Modeli iPhone 16 možda neće doživjeti iste promjene u dugovječnosti baterije zbog dizajnerskih ili termalnih promjena. Apple takođe nudi ograničenje punjenja na 90 procenata, koje bi moglo biti praktičnije za većinu korisnika, posebno za one sa uređajima koji imaju manje baterije.

Korisnicima se preporučuje da uporede kapacitet svoje baterije i broj ciklusa i sami procijene da li vjeruju da su Appleova ograničenja punjenja korisna funkcija za produženje veka trajanja baterije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR