14 °

max 19 ° / min 12 °

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

21° / 14°

Nedjelja

13.10.

19° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bolji stil pisanja i lektura uz "Writing Tools" opciju

Izvor: Apple

Jabuka na dan

Comments 0

Bolji stil pisanja i lektura uz "Writing Tools" opciju

Izvor: Antena M

Autor: Jabuka na dan

  • Viber

Appleov "Writing Tools" je ključna funkcija iz paketa Intelligence, za sada dostupna u beta verzijama iOS 18.1, iPadOS 18.1 i macOS Sequoia 15.1 za programere i javne testere. Kao što naziv sugeriše, osnovna funkcija "Writing Tools" je da pomogne korisnicima u poboljšanju njihovog pisanja.

Za razliku od mnogih AI alata koji mogu generisati sadržaj za vas, Appleov "Writing Tools" ima drugačiji pristup. Ova funkcija nije dizajnirana da kreira tekst od nule, već da usavrši, poboljša i optimizuje sadržaj koji ste već napisali. Iako se u budućnosti očekuju integracije poput ChatGPT-a koje bi omogućile generisanje teksta, postojeća funkcionalnost je fokusirana na poboljšanje sadašnjeg rada.

Alat nudi pomoć u zadacima kao što su provjera pravopisa, korekcija gramatike, prilagođavanje tona, pa čak i sažimanje teksta.

"Writing Tools" je integrisan u aplikacije kao što su Notes i Pages, i može mu se pristupiti tako što ćete označiti tekst i dodirnuti ili desnim klikom na tekst, u zavisnosti od uređaja. Aplikacije kao što je Notes imaju posvećen interfejs za ovu funkciju, dostupan direktno u traci sa alatkama.

Kada se aktivira, "Writing Tools" nudi izbor opcija, uključujući lekturu, prepisivanje i sažimanje teksta. 

Sposobnosti lekture 

Funkcija "Proofread" radi više od identifikacije pravopisnih grešaka. Takođe ispravlja gramatičke greške i nepravilnu upotrebu riječi. Na primjer, ako greškom upotrebite "their" umjesto "there", ili "affect" umjesto "effect", alat će to ispraviti. Gramatika, poput ispravke nepotpunih rečenica ili dodavanja interpunkcije, takođe je dio njegovih mogućnosti.

Jedno ograničenje, međutim, je to što "Writing Tools" ne nudi opciju da odobrite ili odbijete pojedinačne promjene. Umjesto toga, generiše potpuno revidiranu verziju vašeg teksta na osnovu analize, koju možete prihvatiti takvu kakva jeste ili zamijeniti original. Iako ovo može biti efikasno, u nekim situacijama može otežati praćenje promjena, posebno kod većih blokova teksta.

Usklađivanje stila i tona

Ako treba da prilagodite stil ili ton pisanja, funkcija "Rewrite" je od velike pomoći. Osim što poboljšava strukturu, nudi specifične opcije za različite tonove, kao što su "prijateljski", "profesionalni" ili "sažeti". Izborom jednog od ovih stilova, vaš tekst će biti transformisan kako bi odgovarao odabranom tonu.

Na primjer, prijateljski dodaje razgovorni, pristupačni ton; profesionalni polira tekst za formalnu komunikaciju, dok sažeti skraćuje sadržaj na njegove osnovne djelove.

Sažimanje teksta 

Kada se bavite dugim tekstovima, "Writing Tools" može da sažme informacije za vas. Funkcija sažimanja je posebno korisna za duge članke, PDF-ove ili čak lične bilješke. Korisnici mogu da biraju između različitih opcija sažimanja, kao što su "sažetak", "ključne tačke", "lista" i "tabela", u zavisnosti od potreba.

Dostupnost na različitim uređajima 

"Writing Tools" se može koristiti na bilo kojem Appleovom uređaju sa funkcionalnošću unosa teksta — uključujući iPhone, iPad i Mac uređaje opremljene Apple Intelligence tehnologijom. Funkcija je dostupna na nivou sistema, što znači da je možete koristiti u praktično svakoj aplikaciji koja uključuje pisanje, uključujući Notes, Pages, Messages, Safari i aplikacije trećih strana.

Vrijedi napomenuti da, za sada, funkcija bolje radi na iOS i iPadOS uređajima nego na macOS-u. Međutim, to bi moglo da se poboljša kako Apple nastavlja da usavršava beta verziju.

Da biste iskoristili prednosti "Writing Tools" opcije potreban vam je uređaj sa Apple M-serije čipom, kao što su iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max, modeli iPhone 16, ili bilo koji iPad ili Mac sa M-serije procesorom. Procesorska snaga potrebna za ove AI funkcije znači da stariji uređaji neće moći da ih podrže.

Trenutno je "Writing Tools" dostupan programerima i javnim beta testerima, dok se potpuno izdanje očekuje u oktobru uz najnovije ažuriranje.

Evaluacija korisnosti 

Što se tiče korisnosti, "Writing Tools" briljira u pružanju napredne provjere pravopisa i gramatike, idući dalje od onoga što tradicionalni alati za provjeru pravopisa nude. Ipak, nedostatak detaljnije, korak po korak korekcije ograničava njegovu obrazovnu vrijednost. Idealno bi bilo da buduća ažuriranja uključuju opcije za pregled pojedinačnih predloga i učenje iz njih.

Funkcija sažimanja, iako korisna, ima prostora za poboljšanje. Sažeci ponekad propuštaju ključne tačke, što ih čini manje efikasnim za sticanje kompletnog uvida u dugoročne sadržaje. Opcije "ključne tačke" i "lista" često su pouzdanije za hvatanje suštinskih detalja.

Konačno, funkcija "Rewrite" nudi zgodan način za promjenu tona pisanja, ali rezultati ponekad mogu djelovati malo mehanički ili AI-generisani. Najbolje je koristiti je kao polaznu tačku, uz dodatne izmjene kako bi ton i stil zaista odražavali vaše namjere. Proširenje opcija tona učinilo bi ovaj alat svestranijim u budućnosti.

Sve u svemu, "Writing Tools" predstavlja moćan dodatak Appleovim funkcijama produktivnosti, iako je još u fazi razvoja. Uz dalju doradu, posebno u pogledu preciznijeg upravljanja promjenama, mogao bi postati nezaobilazan alat, iako zahtijeva nadzor korisnika i dodatne izmjene.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR