12 °

max 19 ° / min 12 °

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

21° / 14°

Nedjelja

13.10.

19° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brže punjenje, ali koji adapter vam treba?

Jabuka na dan

Comments 0
Apple uvodi novu politiku

Brže punjenje, ali koji adapter vam treba?

Izvor: Antena M

Autor: Jabuka na dan

  • Viber

Uklanjanje adaptera za napajanje iz novih modela iPhone-a, počevši od serije iPhone 16, unijelo je dodatnu složenost za korisnike koji žele da postignu optimalne brzine punjenja. Sada je neophodno posebno nabaviti punjač, a određivanje potrebnog hardvera može biti zbunjujuće, naročito uz unapređene mogućnosti MagSafe punjenja kod modela iPhone 16.

USB-C punjenje

Svi modeli iPhone 16 mogu se napuniti od potpuno prazne baterije do 50 procenata za otprilike 30 minuta, ali za to je potreban najmanje Appleov adapter od 20W ili adapter sa većom snagom. Korisnici koji su ranije imali iPhone sa podrškom za brzo punjenje vjerovatno već posjeduju potreban hardver za ovu svrhu.

Efikasnost punjenja je najizraženija kada je baterija telefona skoro prazna, jer se primjećuje da se brzina punjenja usporava kako se baterija puni. Ovo je u skladu sa standardnim praksama upravljanja baterijom kako bi se očuvalo njeno zdravlje tokom vremena.

Suprotno prvobitnim spekulacijama da će modeli iPhone 16 podržavati punjenje do 45W, testiranja koja je sprovela kompanija ChargerLAB pokazala su da maksimalna brzina punjenja iznosi 30W. Ovaj rezultat je sličan brzinama punjenja koje su postizali modeli iPhone 15 Pro serije.

Iako je povremeno bilo izvještaja o punjenju iznad 30W, ti slučajevi su uglavnom zabilježeni tokom intenzivnih aktivnosti, kao što je igranje igrica, kada dolazi do dodatnog povećanja snage kako bi se održalo brzo punjenje uprkos povećanom pražnjenju baterije. Zanimljivo je da bi kod prethodnih iPhone modela u sličnim situacijama dolazilo do usporavanja punjenja.

U izvještaju koji je objavila PhoneArena, sproveden je test punjenja tokom igranja igrica, gdje je primijećeno da je iPhone 16 uspio da se puni do 39W u kratkom periodu dok je baterija bila ispod 50 procenata. Međutim, u drugim testovima, gdje je telefon bio u stanju mirovanja, iPhone 16 nije prešao 20W, dok je iPhone 16 Pro dostigao maksimalnih 27W.

Dalje testiranje pokazalo je da je iPhone 16 Pro Max napunjen od 0 do 55 procenata za 30 minuta koristeći punjač od 30W, u poređenju sa 0 do 45 procenata za isto vrijeme uz punjač od 20W. Kada je testiran sa punjačem od 140W, isti model je dostigao 56 procenata napunjenosti za 30 minuta. Svi testovi su korišćeni sa USB-C na USB-C kablom koji dolazi uz iPhone i Appleovim adapterima za napajanje.

Ovi rezultati pokazuju da se kod iPhone 16 Pro modela mogu postići nešto brže brzine punjenja koristeći punjač od 30W ili veći, iako Apple zvanično preporučuje adapter od 20W ili veći za brzo punjenje. Napominje se da punjači jači od 30W ne donose značajne dodatne koristi. S druge strane, standardni modeli iPhone 16 dostižu brzine punjenja od približno 20W, što čini da punjač od 30W ili više nije neophodan za ove uređaje.

Zbog toga se sugeriše da korisnici koji već posjeduju punjač od 20W, naročito oni koji koriste iPhone 16 Pro ili Pro Max, ne moraju da nadograđuju svoj adapter osim ako često pune telefon dok igraju igrice ili žele da dodatno optimizuju brzinu punjenja. U tim slučajevima, punjač od 30W+ može obezbijediti nešto brže kontinuirano punjenje. Takođe, važno je napomenuti da, iako je adapter od 20W minimalni zahtjev za brzo punjenje, punjači veće snage ostaju kompatibilni.

MagSafe punjenje

Što se tiče bežičnog punjenja, serija iPhone 16 donosi značajna poboljšanja za MagSafe, sa brzinama punjenja povećanim na 25W, što je napredak u odnosu na prethodnih 15W. Ovo je prvi put da iPhone modeli podržavaju brzo bežično punjenje putem MagSafe tehnologije.

Da bi se iskoristile ove poboljšane brzine MagSafe punjenja, korisnicima će biti potreban adapter za napajanje od 30W ili jači. Treća lica takođe nude kompatibilne punjače od najmanje 30W. Pored toga, jedan od Appleovih novih MagSafe punjača, dizajniranih posebno za modele iPhone 16, potreban je za postizanje ovih bržih bežičnih brzina punjenja.

Iako je Apple uklonio adaptere za napajanje iz pakovanja iPhonea, potreban hardver za brzo punjenje, bilo da je riječ o žičnom ili bežičnom, postao je jasniji. Serija iPhone 16 nudi brže MagSafe punjenje sa žičnim brzinama punjenja koje se mogu optimizovati odgovarajućim adapterima, u zavisnosti od modela koji koristite.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR