18 °

max 19 ° / min 14 °

Nedjelja

13.10.

19° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

22° / 14°

Utorak

15.10.

23° / 14°

Srijeda

16.10.

21° / 12°

Četvrtak

17.10.

22° / 17°

Petak

18.10.

18° / 15°

Subota

19.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ažuriranje iOS 18.1 očekuje se 28. oktobra

Jabuka na dan

Comments 0
Korisnici iPhone 15 i iPhone 16 modela dobijaju funkciju "Apple Intelligence"

Ažuriranje iOS 18.1 očekuje se 28. oktobra

Izvor: Antena M

Autor: Jabuka na dan

  • Viber

Apple je spreman da unaprijedi iskustvo korišćenja iPhone uređaja i lansira podverziju operativnog sistema iOS 18.1, koje prema najavama dobro upućenih izvora, treba da očekujemo 28. oktobra.

Očekivano ažuriranje donijeće prvu seriju funkcija pod nazivom Apple Intelligence, uvodeći niz unapređenja pokretanih vještačkom inteligencijom koja će iPhone učiniti pametnijim i intuitivnijim. Iako se ažuriranje pojavljuje nešto kasnije nego što se očekivalo, zbog Appleovih priprema za povećan saobraćaj na serverima, korisnici iPhone 15 i iPhone 16 modela mogu se radovati ne tako malom broju korisnih novih alata, uključujući unaprijeđene sposobnosti za pisanje, redizajnirani Siri interfejs i inovativne funkcije za uređivanje medija.

iOS 18.1 predstavlja ključni trenutak u Appleovoj integraciji vještačke inteligencije, koristeći mašinsko učenje na uređaju i velike jezičke modele kako bi uveo funkcije koje mogu transformisati korisničko iskustvo. Među najznačajnijim novinama je unaprijeđeni glasovni asistent "Siri", koji će sada ponuditi intuitivniju i kontekstualno svjesniju interakciju.

Korisnici će moći da primijete da Siri postaje personalizovaniji, sa sposobnošću da rezimira obavještenja iz više aplikacija kao što su Messages i Mail, da daje prilagođene odgovore na upite. Siri će takođe djelovati kao stručnjak za Apple unutar uređaja, pružajući korisnicima pomoć u realnom vremenu za razumijevanje funkcija, pronalaženje podešavanja i ponudu tutorijala.

Jedna od najznačajnijih funkcija ovog izdanja je uvođenje naprednih Alata za pisanje – Writing Tools, koji pružaju mogućnosti poput lekture, prepravljanja i rezimiranja teksta. Ova funkcija provjerava pravopis, gramatiku i čak predlaže poboljšanja u izboru riječi i strukturi rečenica. Novi alat za prepravljanje omogućava korisnicima da promijene ton teksta, pretvarajući ga iz formalnog u neformalni ili prijateljski stil s lakoćom. Funkcija "Summarize" biće revolucionarna za osobe koje se suočavaju sa dugim mejlovima ili dokumentima, jer korisnici sada mogu da kreiraju kratke preglede, ključne tačke ili važne istaknute djelove jednim dodirom ekrana.

Clean Up, Memory Movie i transkripcija

Apple dodatno poboljšava iskustvo sa fotografijama i video sadržajem uz "Clean Up Tool", korisni novi dodatak aplikaciji Photos. Korišćenjem generativne vještačke inteligencije, ovaj alat omogućava korisnicima da uklone neželjene objekte ili elemente sa slika jednostavnim potezom. Bilo da se radi o slučajnom prolazniku ili ometajućem pozadinskom elementu, alat osigurava očuvanje važnih djelova fotografije, stvarajući dorađenije slike uz minimalan trud.

Pored mogućnosti uređivanja, iOS 18.1 uvodi funkciju "Memory Movie". Korisnici će sada moći da pretvore svoje omiljene uspomene u kratke filmske sadržaje tako što jednostavno zadaju temu poput "my cat" ili "summer 2024". Uređaj će inteligentno odabrati relevantne fotografije, izabrati odgovarajuću muziku i omogućiti dalje prilagođavanje raspoloženja i scena. Ova funkcija ima za cilj da pojednostavi kreiranje smislenih video-sadržaja iz ličnih uspomena.

Još jedan zanimljiv alat je "Transcription", dostupan u aplikacijama poput Notes, koja pretvara duge audio-snimke u tekst, praćene AI-generisanim rezimeima. Ova funkcija biće posebno korisna za studente, profesionalce i novinare, omogućavajući im da uhvate i sažmu ključne informacije iz predavanja, sastanaka ili intervjua bez prolaska kroz sate snimljenog materijala.

Pojednostavljena kontrola i komunikacija

iOS 18.1 uvodi funkciju resetovanja kontrolnog centra, omogućavajući korisnicima da lako vrate podrazumijevani raspored nakon prilagođavanja svojih podešavanja. Ovo će biti korisno za one koji su možda previše izmijenili kontrolni centar i žele da se vrate jednostavnijoj konfiguraciji.

Kontrola kamere takođe dobija nadogradnju, omogućavajući korisnicima da pređu na prednju kameru bez dodirivanja ekrana. Prevlačenjem dugmeta za kontrolu kamere, korisnici mogu lako prelaziti između opcija objektiva, pojednostavljujući proces snimanja selfija.

Komunikacija dobija pojačanje uz funkciju "Smart Reply", gdje iPhone uređaji sada mogu da predlože kontekstualno relevantne odgovore na mejlove i poruke, olakšavajući brzo odgovaranje. Takođe, za one koji se suočavaju sa pretrpanim inboxom, alat sa rezimeom notifikacija grupisaće i rezimirati obavještenja o porukama na zaključanom ekranu, pomažući korisnicima da upravljaju razgovorima bez otvaranja pojedinačnih aplikacija.

Poboljšanje produktivnosti i fokusa

Za profesionalce i studente, funkcija "Snimanje telefonskih poziva" omogućava snimanje razgovora jednim dodirom, sa transkriptima i rezimeima sačuvanim u aplikaciji Notes. Bilo da se radi o važnom sastanku ili neformalnom razgovoru, ova funkcija omogućava lako preispitivanje i pregled ključnih tačaka.

Čitanje dugih sadržaja je takođe pojednostavljeno uz novu funkciju "Safari Reader Mode", koja omogućava korisnicima da jednim dodirom dobiju rezime članaka koje čitaju. Ovo će olakšati usvajanje velikih količina informacija bez potrebe da se pročita svaki detalj, što je idealno za zauzete profesionalce ili strastvene čitaoce.

iOS 18.1 uvodi "Mod fokusiranja sa smanjenim prekidima", koji filtrira obavještenja da prikazuje samo najvažnija upozorenja koja zahtijevaju trenutnu pažnju. Ova funkcija je dizajnirana da pomogne korisnicima da se bolje fokusiraju bez propuštanja ključnih informacija.

A gdje je ostatak?

Iako iOS 18.1 donosi mnoštvo novih funkcija, Apple je potvrdio da će neke od naprednijih sposobnosti "Apple Intelligence" biti uvedene u budućim ažuriranjima. iOS 18.2, očekivan u decembru, donijeće podršku za ChatGPT, Image Playground i Genmoji alat za kreiranje prilagođenih emotikona. Potpuna obnova asistenta Siri je planirana za početak 2025. godine, koja će uključivati preciznije kontrole aplikacija i visoko personalizovane odgovore.

Kako Apple nastavlja da inovira u oblasti vještačke inteligencije, iOS 18.1 predstavlja prvi korak ka novoj eri pametnijih i sposobnijih iPhonea. Bilo da želite da poboljšate produktivnost, unaprijedite kreativnost ili jednostavno pojednostaviti svoje svakodnevne zadatke, ovo ažuriranje obećava funkcije koje zadovoljavaju širok spektar potreba, čineći iPhone moćnijim i intuitivnijim nego ikada do sad.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR