13 °

max 19 ° / min 13 °

Nedjelja

13.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

14.10.

22° / 14°

Utorak

15.10.

23° / 14°

Srijeda

16.10.

21° / 12°

Četvrtak

17.10.

22° / 17°

Petak

18.10.

18° / 15°

Subota

19.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
M4 iPad Pro sa OLED ekranom suočava se s padom tražnje, potvrdio izvještaj DSCC

Izvor: Apple

Jabuka na dan

Comments 0
Visoka cijena ključni problem

M4 iPad Pro sa OLED ekranom suočava se s padom tražnje, potvrdio izvještaj DSCC

Izvor: Antena M

Autor: Jabuka na dan

  • Viber
Neke uređaje kompanije Apple korisnici uvijek kupuju, bez obzira na cijenu. Ipak, kada su tableti u pitanju, situacija je drugačija, jer ih, za razliku od MacBook i iPhone modela, smatraju dopunskim uređajima.

Najnoviji Appleovi M4 iPad Pro modeli, koji imaju OLED ekrane, naišli su na slabiju tražnju od očekivane od njihovog lansiranja u maju ove godine, navodi se u novom izvještaju firme za istraživanje tržišta Display Supply Chain Consultants (DSCC). Prvobitne procjene su predviđale prodaju od 10 miliona jedinica u 2024. godini, ali su ove prognoze značajno smanjene, sa novim projekcijama od samo 6,7 miliona uređaja.

Modeli iPad Pro od 11 inča i 13 inča, prvi Appleovi uređaji koji koriste OLED tehnologiju na većim ekranima, predstavljaju prekretnicu za kompaniju u pogledu napretka u tehnologiji ekrana. Međutim, ovaj tehnološki iskorak nije rezultirao velikim entuzijazmom među potrošačima.

Ros Jang iz DSCC-a, vodeći industrijski analitičar, izvijestio je o značajnom padu isporuka. Očekuje se da će manji model od 11 inča doživjeti pad isporuka od 40% u trećem kvartalu 2024. godine, nakon čega slijedi dodatno smanjenje od 30% u četvrtom kvartalu. Model od 13 inča prolazi još lošije, sa očekivanim padom isporuka koje premašuju 50% u trećem kvartalu i šokantnim padom od 90% u četvrtom kvartalu.

Jedan od ključnih faktora koji doprinose slabim performansama jeste visoka cijena ovih novih iPad Pro modela. Početna cijena od 999 dolara za verziju od 11 inča i 1.299 dolara za varijantu od 13 inča može biti prepreka za mnoge potencijalne kupce. Uprkos tome što iPadi imaju snažne M4 procesore i napredne OLED ekrane koji nude bolji kontrast, tačnost boja i energetsku efikasnost u poređenju sa LCD ili mini-LED ekranima, mnogi potrošači i dalje smatraju tablet uređaje kao dopunske u odnosu na svoje laptope ili telefone.

„Cijena je jednostavno previsoka za većinu kupaca da bi opravdali nadogradnju svojih trenutnih tableta“, objasnio je Jang.

Iako je Apple uspješno primjenio OLED tehnologiju na drugim tržištima, poput iPhonea i u TV industriji, gdje OLED snažno konkuriše mini-LED tehnologiji, cjenovna razlika kod tableta ostaje značajna prepreka.

Pored cijene, ograničenja Appleovog iPadOS softvera takođe mogu da utiču na smanjenje tražnje. Iako novi OLED ekrani i procesorska snaga čine ove uređaje sposobnijim, oni i dalje koriste iPadOS, koji neki korisnici doživljavaju kao manje robustan u poređenju sa macOS-om ili drugim operativnim sistemima za laptope. Ovo može doprinijeti oklijevanju kod potencijalnih kupaca, naročito onih koji traže funkcionalnosti slične laptopu.

Razočaravajuća prodaja OLED iPad Pro modela postavlja pitanja o budućnosti OLED ekrana u Appleovoj liniji tableta. Postoje spekulacije da Apple planira uvođenje OLED verzije iPad Aira, a prve glasine ukazuju na mogući izlazak 2026. godine. Međutim, slab učinak iPad Pro modela mogao bi da natjera Apple da preispita ovaj vremenski okvir.

Jang sugeriše da bi prelazak sa LCD-a na OLED za iPad Air mogao da bude odložen za više od godinu zbog ovih loših rezultata prodaje.

Uprkos slabom prijemu OLED iPada, Jang ostaje optimističan u vezi sa potencijalom OLED ekrana u Appleovoj MacBook liniji. On predviđa da bi Apple mogao da uvede OLED ekrane za svoje 14-inčne i 16-inčne MacBook Pro modele već 2026. godine, prelazeći sa aktuelne mini-LED tehnologije. Jang ukazuje na rastući trend prihvatanja OLED tehnologije u PC industriji kao dokaz da će tražnja za OLED laptopima vjerovatno biti jača nego za tabletima.

OLED MacBook računari se očekuju sa značajnim poboljšanjima u pogledu osvijetljenosti, kontrasta i energetske efikasnosti, što bi moglo rezultirati dužim trajanjem baterije i elegantnijim dizajnom. Ova poboljšanja bi mogla da podstaknu veću tražnju, posebno među profesionalnim korisnicima koji prioritet stavljaju na kvalitet ekrana za zadatke poput video-montaže, grafičkog dizajna i drugih aktivnosti bogatih medijskim sadržajem.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR