17 °

max 22 ° / min 14 °

Srijeda

23.10.

22° / 14°

Četvrtak

24.10.

21° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kuk: Nije cilj da budemo prvi, već najbolji; Vision Pro nije za masovno tržište

Izvor: Apple

Jabuka na dan

Comments 0
Dugo najavljivani hedset kompanije Apple ipak preskup za većinu korisnika

Kuk: Nije cilj da budemo prvi, već najbolji; Vision Pro nije za masovno tržište

Izvor: Antena M

Autor: Jabuka na dan

  • Viber
Strategija kompanije Apple da već odavno ne mora u svemu da bude prva, već najbolja dugoročno je dala odlične rezultate kada je riječ sa uvođenjem inovacija tokom prethodnih godina, a njen izvršni direktor Tim Kuk poručio je da će zadržati taj pristup i kada je u pitanju dolazeći Vision Pro hedset.

Od lasniranja prvog iPhone uređaja kompanija Apple ima istoriju plasiranja proizvoda koji transformišu tržište, ali kada je riječ o toliko očekivanom Vision Pro hedsetu i njegovom Apple Intelligence paketu na bazi vještačke inteligencije, kompanija očigledno pokušava da postigne ne tako jednostavnu ravnotežu – da nije važno biti prvi na tržištu, već isporučiti najbolje, što je upravo poručio i izvršni direktor ove kompanije Tim Kuk.

Vision Pro kao eksperiment

Kada je Apple predstavio Vision Pro hedset početkom 2024. godine, postalo je jasno da ovo nije proizvod za svakoga. Sa cijenom od 3.500 dolara, Kuk je priznao da Vision Pro „nije proizvod za masovno tržište“. Umjesto toga, on je namijenjen onima koji imaju naviku da među prvima navabe Appleove novitete – onima koji su spremni da plate za najnoviju tehnologiju prije nego što postane dostupna širem krugu korisnika.

Kukova iskrenost o ciljnoj publici Vision Pro uređaja nije nešto što je uobičajeno u načinu na koji Apple komunicira u medijima. U intervjuu za The Wall Street Journal opisao je uređaj kao proizvod za „rane usvojioce“, namijenjen ljudima koji žele „tehnologiju sjutrašnjice danas“.

Iako brojke prodaje još nijesu jasne, analitičari iz IDC-a procjenjuju da će se ove godine prodati manje od 500.000 jedinica hedseta. Kukov stav, međutim, ne fokusira se samo na uspjeh prodaje u aktuelnom trenutku. On je naglasio da će se, kao i ostali Appleovi proizvodi, Vision Pro vremenom razvijati i poboljšavati.

„To se ne dešava preko noći“, rekao je, govoreći o iterativnom putu prethodnih revolucionarnih uređaja koji su transformisali cijelo tržište, kao što su iPhone i AirPods.

Ipak, ova visoka cijena i sporost prihvatanja Vision Pro uređaja među većim brojem korisnika nijesu prošli nezapaženo. Konkurencija dolazi od kompanija kao što je Meta, koja takođe pravi velike korake u AR/VR oblasti.

Uprkos tome, Kuk ostaje optimističan u vezi s budućnošću Vision Pro uređaja, tvrdeći da je njegov razvoj na pravom putu i ukazujući na stvaranje novog ekosistema oko uređaja kao znak uspjeha.

„Sasvim je u redu u nečemu ne biti prvi“

Jedna od ključnih tema u Kukovim intervjuima jeste Appleov strpljiv, metodičan pristup inovacijama. Apple je poznat po tome što da bi uveo neku novinu to ne čini brže od ostalih, jer mu je potrebno vrijeme da usavršava proizvode i stavlja kvalitet ispred brzine izlaska na tržište. Kuk je više puta izjavio da mišljenja da je sasvim u redu da Apple u nečemu ne bude prvi, naglašavajući da ne žuri sa proizvodima, već želi da ih usavrši.

Appleov pristup oštro se razlikuje od mentaliteta brzog plasiranja proizvoda koji se vidi kod drugih tehnoloških kompanija. Vision Pro i Apple Intelligence su glavni primjeri ove filozofije. Iako su konkurenti poput Googlea već predstavili funkcije zasnovane na vještačkoj inteligenciji, Apple je zauzeo sporiji, promišljeniji pristup.

Apple Intelligence, Appleov vlasnički AI paket, najavljen je u junu na Worldwide Developers Conference – WWDC događaju, ali još nije u potpunosti lansiran, uprkos javnom objavljivanju iPhone 16 serije prošlog mjeseca.

Ovo kašnjenje izazvalo je određene kritike. Prema riječima Bloombergovog analitičara Marka Gurmana, interni izvještaji sugerišu da Appleov razvoj vještačke inteligencije može biti „dvije godine iza“ vodećih konkurenata. Siri, na primjer, prema internim studijama ima 25% manju preciznost u poređenju sa ChatGPT-om kompanije OpenAI, a Appleovi AI modeli su tek nedavno počeli da se pojavljuju.

Međutim, Kuk ostaje siguran u Appleov odmjeren tempo. „Nijesmo prvi u oblasti AI, ali to radimo na način za koji mislimo da je najbolji za korisnika“, naveo je u intervjuu za WSJ. Njegovo insistiranje na korisničkom iskustvu naglašava Appleovu strategiju da njegovi proizvodi ne nude samo nove funkcije, već pružaju značajno drugačije i bolje iskustvo za korisnike.

Apple Intelligence - obećanje velikih promjena

Uprkos odloženom izlasku, Kuk ima velika očekivanja kada je u pitanju Apple Intelligence. Posebnu pažnju skrenuo je na novi alat za rezime e-mailova, koji je već uticao na njegovu svakodnevnu rutinu. „To mi je promijenilo život“, rekao je, govoreći o tome kako alat pomaže u pojednostavljivanju komunikacije sažimanjem poruka i drugih tekstualnih podataka. Funkcije poput ove mogu djelovati kao sitne promjene, ali Kuk insistira na tome da nude značajne prednosti u uštedi vremena.

Pun potencijal Apple Intelligencea, međutim, tek je pred nama. Iako se neke funkcije, poput alata za pisanje zasnovanih na vještačkoj inteligenciji i prioriteta obavještenja, već pojavljuju u verziji iOS 18.1, naprednije mogućnosti, poput Siri integracije između aplikacija, očekuju se tek 2025. godine.

Ove funkcije imaju za cilj da promijene način na koji korisnici komuniciraju sa svojim uređajima, čineći njihovo iskustvo besprekornim i personalizovanim. Apple Intelligence obećava da će biti „znatno različit“, prema Kukovim riječima, i ima za cilj da unaprijedi produktivnost i efikasnost korisnika kroz sve Appleove proizvode, od iPhoneaa do Mac uređaja.

Jedna od ključnih funkcija koju korisnici željno iščekuju je Appleova verzija „agentne“ vještačke inteligencije, koja bi mogla besprekorno da povlači informacije između aplikacija. Zamislite da Siri postavi podsjetnik u kalendar na osnovu tekstualne poruke, nešto što Googleov AI, Gemini, već pokušava da ostvari. Appleova sposobnost da integriše tako napredne AI funkcionalnosti odrediće da li će njegova strategija „ne prvi, ali najbolji“ biti isplativa na duže staze.

Istorija pretvaranja sumnje u uspjeh

Skeptici su uvijek pratili Apple, ali rezultati kompanije govore za sebe. Proizvodi kao što su iPod, iPhone i AirPods nijesu u startu preplavili tržište, već se to dogodilo vremenom, nakon što su lansirane neke kasnije serije. Kukova sigurnost u Vision Pro i Apple Intelligence odražava Appleovo dugogodišnje uvjerenje da je za inovacije potrebno više vremena. Uporedio je današnje sumnje u vezi sa Vision Pro uređajem sa ranom skepsom oko iPhonea – „ako sumnjate u Vision Pro, možda ste u pravu. Ili ste možda jednako u krivu kao skeptici koji su odbacili iPod i iPhone“, rekao je Kuk u intervjuu za WSJ.

Prva generacija Vision Pro uređaja najvjerovatnije je sada preskupa za većinu korisnika, a Apple Intelligence možda dolazi kasnije nego što je očekivano, ali istorija dosadašnjeg plasiranja noviteta sugeriše da Apple igra dugoročnu igru. Iterativni pristup kompanije, kako hardveru tako i softveru, u kombinaciji sa posvećenošću korisničkom iskustvu, pozicionira je da usavrši i na kraju dominira tržištima na koja ulazi.

Appleovi najnoviji poduhvati u oblastima vještačke inteligencije i virtuelne realnosti ističu njegovu filozofiju inovacija, pa bilo da je riječ o Vision Pro hedsetu ili Apple Intelligence paketu, kompanija je zadovoljna time da drugi vode u kratkom roku dok ona usavršava svoje proizvode. Kukov fokus na pružanju kvaliteta, izgradnji ekosistema i dugoročnom unapređenju odražava Appleovu strategiju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR