15 °

max 22 ° / min 15 °

Subota

26.10.

22° / 15°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

23° / 16°

Utorak

29.10.

23° / 15°

Srijeda

30.10.

23° / 15°

Četvrtak

31.10.

22° / 13°

Petak

01.11.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kazna za Apple i Goldman Sachs skoro 90 miliona dolara zbog propusta sa Apple Cardom

Jabuka na dan

Comments 0

Kazna za Apple i Goldman Sachs skoro 90 miliona dolara zbog propusta sa Apple Cardom

Izvor: Antena M

Autor: Jabuka na dan

  • Viber

Američki Biro za zaštitu potrošača (CFPB) naredio je tehnološkom i finansijskom gigantu – korporacijama Apple i Goldman Sachs da plate skoro 90 miliona dolara zbog niza neuspjeha u vezi sa njihovim zajedničkim platnim karticama Apple Card. Istraživanje CFPB-a otkrilo je zabrinjavajuće propuste u korisničkoj podršci i obmanjujuće informacije koje su uticale na nekoliko stotina hiljada korisnika Apple Carda, navodi se na zvaničnom sajtu CFBP.

Ova seferalna agencija je utvrdila da Apple nije proslijedio desetine hiljada pritužbi korisnika vezanih za transakcije Apple Carda banci Goldman Sachs, koja je izdala karticu. U slučajevima gdje su pritužbe proslijeđene, Goldman Sachs nije poštovao savezne propise koji zahtijevaju pravovremenu istragu. Obje korporacije su 2019. pokrenule Apple Card uprkos upozorenjima da potrebni tehnološki sistemi za rješavanje pritužbi nijesu adekvatni.

Ova nepažnja dovela je do velikih kašnjenja u povraćaju novca za sporne transakcije, a u nekim slučajevima su se izvele netačne negativne informacije o korisnicima na njihovim kreditnim istorijama. Direktor CFPB-a Rohit Čopra kritikovao je obje korporacije.

„Apple i Goldman Sachs su nezakonito izbjegli svoje pravne obaveze prema korisnicima Apple Carda. Velike tehnološke kompanije i velike banke ne bi trebalo da se ponašaju kao da su izuzete od poštovanja federalnih zakona“, naglasio je on.

U odgovoru na ove neuspjehe, CFPB je naložio da Goldman Sachs isplati najmanje 19,8 miliona dolara kao odštetu potrošačima i kaznu od 45 miliona dolara, dok će Apple platiti kaznu od 25 miliona dolara. Pored toga, Goldman Sachsu je zabranjeno da pokreće nove proizvode kreditnih kartica dok god ne bude mogao da pokaže usklađenost sa saveznim zakonima.

Obmanjujuće marketinške prakse

Istraživanje CFPB-a je takođe otkrilo da su obje kompanije obmanjivale potrošače u vezi sa planovima plaćanja bez kamate za Apple uređaje. Mnogi korisnici su vjerovali da će automatski dobiti mogućnost mjesečne otplate bez kamate prilikom kupovine uređaja koristeći se Apple Cardom.

Međutim, umjesto da uživaju u ovim prednostima, mnogi su plaćali kamatu. U nekim slučajevima, opcija plaćanja bez kamate nije bila ni prikazana na Appleovoj veb stranici kada se pristupalo preko određenih browsera. Pored toga, Goldman Sachs je pogrešno predstavljao kako će se refundacije primijeniti na korisničke naloge, što je dovelo do neočekivanih kamatnih troškova za mnoge kupce.

Posljedice ovih otkrića su značajne za obje kompanije. Goldman Sachs, tradicionalno fokusiran na investiciono bankarstvo i upravljanje investicijama, našao se u fokusu potrošačkih finansija putem Apple Carda, što je predstavljalo njegov prvi značajan ulazak u kreditno pozajmljivanje. Iako je banka relativno novi igrač na ovom tržištu, njeni propusti bi mogli ugroziti njen ugled i buduće poduhvate u potrošačkim finansijama.

Partnerstvo pod lupom

Apple je proširio svoje usluge na finansijski sektor 2014. godine i lansirao Apple Card u saradnji sa Goldman Sachsom u avgustu 2019. godine. Kartica je dizajnirana da poveća prodaju Appleovih premium uređaja i poboljša potrošnju u Appleovim prodavnicama i na App Storeu. Međutim, otkrića CFPB-a sugerišu da je ovo partnerstvo, koje je imalo za cilj da stvori besprijekornu opciju finansiranja za potrošače, zapravo dovelo do široke konfuzije među potrošačima, kao i do finansijske štete.

Obje kompanije suočile su se sa kritikama zbog svog postupanja po pritužbama korisnika. Istraživanje CFPB-a otkrilo je da je Apple upućivao potrošače da prijave probleme putem funkcije prijavljivanja problema unutar Wallet aplikacije. Nažalost, mnoge od ovih pritužbi nijesu adekvatno riješene. Na primjer, ako je Apple tražio dodatne informacije putem posebnog linka, pritužbe često nijesu proslijedjene Goldman Sachsu ako odgovor nije bio potpun. Kao rezultat toga, desetine hiljada pritužbi nijesu procesuirane, ostavljajući potrošače bez mogućnosti da djeluju.

Posljedice i buduće implikacije

CFPB je poslao jasnu poruku da Apple i Goldman Sachs moraju da snose odgovornost za svoje postupke. Naredba za isplatu od 89 miliona miliona dolara odražava ozbiljnost prekršaja i naglašava potrebu za usklađenošću sa federalnim propisima.

Pored toga, zabrana Goldman Sachsu da pokreće nove kreditne proizvode bez kredibilnog plana usklađenosti mogla bi da ima dugotrajne posjledice po njegovu budućnost na tržištu potrošačkih kredita, a kako se tehnologija i finansije nastavljaju da se prepliću, očekuje se da će regulatorna tijela pojačati nadzor nad partnerstvima poput onog između ovoga.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR