14 °

max 22 ° / min 14 °

Subota

26.10.

22° / 14°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

23° / 16°

Utorak

29.10.

23° / 15°

Srijeda

30.10.

23° / 15°

Četvrtak

31.10.

22° / 13°

Petak

01.11.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
iOS 18.2 donosi više slobode korisnicima, Apple se povinuje EU regulativama

Izvor: Antena M

Jabuka na dan

Comments 0
Lansirana prva beta verzija za programere

iOS 18.2 donosi više slobode korisnicima, Apple se povinuje EU regulativama

Izvor: Antena M

Autor: Jabuka na dan

  • Viber
Apple je upravo predstavio prvu beta verziju iOS 18.2 za programere, pružajući uvid u ono što očekuje korisnike iPhone i iPad uređaja. Iako je beta verzija za sada ograničena na uređaje koji podržavaju Apple Intelligence, mnoštvo novih funkcija biće dostupno široj javnosti kada zvanična verzija bude objavljena u decembru.

Apple je dugo bio kritikovan zbog ograničavanja mogućnosti korisnicima da biraju svoje omiljene podrazumijevane aplikacije na iPhone i iPad uređajima. Ovo je godinama bio problem koji je izazvao pravne istrage u raznim djelovima svijeta, posebno kada je riječ o zemljama Evropske unije. Međutim, čini se da tehnološki gigant popušta u ovom pogledu, sa novim promjenama koje su sada vidljive u iOS 18.2 beta verziji, a koje bi korisnicima mogle da omoguće veću fleksibilnost u upravljanju uređajima.

Nekoliko najčešće korišćenih iOS aplikacija takođe dobija nadogradnje, čineći rutinske zadatke lakšim i efikasnijim, aplikacija za podešavanja dobija nekoliko značajnih dodataka, omogućavajući lakšu personalizaciju ponašanja i funkcionalnosti iPhonea, dok će određene funkcije predstavljene u iOS 18.2 biti dostupne samo u specifičnim regionima.

Apple Intelligence u fokusu

iOS 18.2 donosi nekoliko unapređenja za Apple Intelligence, značajno proširujući sposobnosti platforme da kreira i upravlja fajlovima i informacijama, zbog čega ova nadogradnja obećava kreativnije i intuitivnije iskustvo za korisnike.

Siri sa ChatGPT integracijom

Glasovni asistent Siri sada može da preusmjerava upite ka ChatGPT-u, omogućavajući napredne mogućnosti za pretragu informacija i generisanje slika ili teksta. Korisnici će moći da izaberu da li žele da uključe ovu funkciju, čime Siri postaje pametnija i svestranija zahvaljujući odgovorima dobijenih uz pomoć AI.

Genmoji

Ova funkcija omogućava korisnicima da kreiraju prilagođene emodžije. Slično kao i Image Playground, Genmoji omogućava kreiranje emodžija na manjoj skali. Iako korisnici na iOS 18.1 mogu da vide ove prilagođene emodžije, njihovo kreiranje moguće je samo uz iOS 18.2.

Image Playground

Zanimljiva nova alatka za korisnike, aplikacija Image Playground i njena integracija u poruke omogućava korisnicima da generišu stilizovane slike na osnovu unosa ili fotografija sebe i svojih prijatelja. Alatka koristi snagu vještačke inteligencije da pretvori jednostavne unose u personalizovane, kreativne vizuale.

Visual Intelligence

Ekskluzivno za iPhone 16, Visual Intelligence poboljšava kameru u prepoznavanju objekata i lokacija. Korisnici će moći dugim pritiskom na dugme za kontrolu kamere aktivirati ovu funkciju, zatim usmjeriti telefon ka objektima kako bi dobili informacije poput radnog vremena restorana, čitanja teksta ili analize objekata pomoću ChatGPT-a.

Alati za uređivanje teksta

Asistent za pisanje Writing Tool postao je fleksibilniji, proširujući se na više stilova. Korisnici sada mogu tražiti prepisivanja sa specifičnim tonom, poput preoblikovanja mejla u pjesmu ili pronaći način da učine određeni tekst dinamičnijim.

Proširena podrška za jezike

Ova nadogradnja omogućava da Apple Intelligence sada podržava engleski jezik u više regiona, uključujući Australiju, Kanadu, Novi Zeland, Južnu Afriku i Ujedinjeno Kraljevstvo, pružajući većem broju korisnika mogućnost da uživa u svim funkcijama Appleove vještačke inteligencije.

Mail aplikacija

Apple je obnovio Mail aplikaciju, uvodeći nove kategorije koje razdvajaju mejlove u grupe poput važnih mejlova, ponuda, biltena i transakcija. Ova nadogradnja će takođe sadržati veće slike kontakata, a svi mejlovi od istog pošiljaoca biće grupisani radi lakšeg pregledanja.

Apple Arcade

Ažuriranje na iOS 18.2 uvodi novi meni sa filterima u Apple Arcade dijelu App Storea, omogućavajući korisnicima da lakše sortiraju igre. Pored toga, korisnici sada imaju opciju da onemoguće prikaz pregleda igara, dajući im veću kontrolu nad načinom pretrage i interakcije sa igrama.

Voice Memos

Značajna dopuna aplikaciji Voice Memos omogućava korisnicima da slože dva audio zapisa jedan preko drugog. Pored toga, nova alatka omogućava razdvajanje i uređivanje tih slojeva, dajući korisnicima veću kontrolu nad uređivanjem njihovih snimaka.

Ograničenje glasnoće

Novo podešavanje Volume Limit, koje se nalazi u sekciji za zvučne i haptičke signale, omogućava korisnicima da kontrolišu maksimalni nivo glasnoće za reprodukciju zvučnih fajlova. Ova funkcija osigurava da zvukovi iz muzike, videa i drugih medija ne prelaze određeni nivo, ali neće uticati na telefonske pozive, alarme ili FaceTime zvukove.

Default Apps sekcija

Nova sekcija za tzv. podrazumijevane aplikacije u Settings meniju omogućava korisnicima da biraju svoje omiljene aplikacije za mejl, poruke, pozive, pretraživanje i drugo. Iako je ovo podešavanje dostupno globalno, korisnici u zemljama Evropske unije imaju proširene opcije izbora aplikacija koje nije kreirao Apple kada su u pitanju servisi za pozive i poruke.

Control Center

Control Center dobija nekoliko promjena, uključujući brzi pristup opciji Type to Siri. Pored toga, Apple je uklonio kontrolu za satelit iz sekcije za povezivanje i unaprijedio ikonicu za Adaptive Audio.

Safari

U Safari sekciji aplikacije za podešavanja, dodata je nova sekcija za upravljanje podacima sa veb stranica i istorijom pretrage. Ova funkcija uključuje alate za uvoz i izvoz podataka, kao i obnovljenu opciju za brisanje istorije i podataka sa veb stranica.

Podkasti

Za ljubitelje podkasta, iOS 18.2 uvodi mogućnost da omiljene kategorije podkasta organizuju i lakše pristupe omiljenom sadržaju u okviru aplikacije za podkaste.

Obavještenja o apneji u snu

U Kanadi, korisnici sa kompatibilnim Apple Watch uređajima sada mogu primati obavještenja o mogućoj apneji u snu, pružajući ključne uvide u zdravstveno stanje.

Brisanje aplikacija u EU

Korisnici u Evropskoj uniji sada će imati mogućnost da obrišu osnovne aplikacije koje je kreirao Apple, kao što su App Store, Safari, Messages, Camera i Photos. Ova promjena odražava usklađenost Applea sa digitalnim regulacijama regiona, pružajući korisnicima veću kontrolu nad aplikacijama instaliranim na njihovim uređajima.

Još noviteta za iOS 18.2?

Verzija iOS 18.2 se oblikuje kao nadogradnja puna funkcija koje se grade na temeljima prethodnih verzija, dok dodaje inovativne alate i proširuje opcije prilagođavanja. Kako programeri testiraju beta verziju, moguće su dodatne nadogradnje i promjene prije nego što softver bude zvanično dostupan javnosti u decembru.

Uprkos ovim novim razvojnim funkcijama, mogućnost izbora aplikacija trećih strana kao podrazumijevanih za Calls i Messages još nije dostupna, pa korisnici u ovoj fazi i dalje mogu da odaberu samo Appleove aplikacije za ove funkcije. Međutim, očekuje se da će aplikacije trećih strana postati dostupne u ovim kategorijama kada Apple objavi potrebne specifikacije i okvire, omogućavajući programerima aplikacija da ažuriraju svoje ponude i u potpunosti se integrišu sa operativnim sistemom.

Uvođenje ovih funkcija u beta fazi sugeriše da Apple i dalje usavršava sistem, ali to predstavlja značajan korak ka davanju većih sloboda korisnicima u upravljanju njihovim uređajima. Kako ove funkcije postaju šire dostupne, korisnici iPhonea i iPada konačno će moći da prilagode svoje uređaje ličnim preferencijama.

Appleov potez da proširi mogućnosti podešavanja podrazumijevanih aplikacija odražava postepenu promjenu u njegovim politikama. Dugo kritikovana zbog svog strogo kontrolisanog ekosistema, čini se da kompanija sada pokušava da otvori više opcija za prilagođavanje uređaja korisnicima, iako to čini postepeno, no sasvim sigurno – želeći da se ne nađe ponovo u sudskom sporu protiv EU.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR