17 °

max 22 ° / min 16 °

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

23° / 16°

Utorak

29.10.

23° / 15°

Srijeda

30.10.

23° / 15°

Četvrtak

31.10.

22° / 13°

Petak

01.11.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Apple priprema teren za važnu sedmicu oktobarskih najava

Izvor: X.com/gregjoz

Jabuka na dan

Comments 0
Višednevni niz predstavljanja umjesto uobičajenog jednodnevnog događaja

Apple priprema teren za važnu sedmicu oktobarskih najava

Izvor: Antena M

Autor: Jabuka na dan

  • Viber
Gigant iz Kupertina je ovog oktobra odlučio da na drugačiji način privuče pažnju korisnika i tehnoloških entuzijasta, najavljujući niz uzbudljivih proizvoda i ažuriranja tokom cjelonedjeljnog događaja koji počinje 28. oktobra.

Internet prostranstvima odjeknula je objava koju je na mreži X plasirao potpredjsednik kompanije Apple Greg Džosvijak, u kojoj je pozvao korisnike i poštovaoce brenda sa logom jabuke da u svojim kalendarima rezervišu datume za uzbudljivu sedmicu najava koja počinje u ponedjeljak, 28. oktobra, najavljujući niz visokoprofilnih lansiranja proizvoda.

Očigledno je da se ovoga puta, umjesto uobičajenog oktobarskog događaja, Apple odlučio za cjelonedjeljnu seriju saopštenja za javnost, tokom koje će svakog dana postepeno otkrivati nove proizvode. Glavne zvijezde ove tehnološke revije svakako bi trebalo da budu nova linija Mac uređaja sa M4 procesorima, ali i dugo očekivana ažuriranja iOS 18.1, iPadOS 18.1 i macOS Sequoia 15.1, između ostalog.

Ovakav nekonvencionalan pristup ukazuje na pažljivo osmišljene najave, format koji je Apple koristio i ranije u mirnijim godinama. Ako su glasine koje su se ovih dana mogle čuti tačne, ovo bi mogao biti debi prvih Mac računara sa M4 procesorom, koji postavlja novi standard brzine procesora, trajanja baterije i funkcija baziranih na vještačkoj inteligenciji.

Sa M4 čipom dolaze iMac, Mac mini i MacBook Pro

Na vrhu liste hardverskih najava sljedeće nedjelje nalaze se unaprijeđeni modeli iMac, Mac mini i MacBook Pro, svi sa naprednim M4 čipom. Ovaj čip, već testiran u najnovijem iPad Pro uređaju, pokreće novu generaciju Mac računara. Iako Apple neće mijenjati spoljašnji dizajn ove godine, unutrašnje nadogradnje su, kao što se i očekivalo, veoma značajne.

Najuočljivija će biti transformacija Mac minija. Izvještaji sugerišu da će ovaj model biti kompaktniji, sa dimenzijama sličnim Apple TV uređaju i sa dva USB-C porta naprijed za lakši pristup. Ulazni modeli Mac minija i MacBook Pro modela dolaziće sa M4 čipom, dok će naprednije konfiguracije imati snažnije M4 Pro i M4 Max varijante. Osim toga, baza RAM kapaciteta u ovim modelima biće povećana na 16 GB, poboljšavajući performanse podržane Apple Intelligence tehnologijom, dok su naprednije verzije osmišljene da ponude bržu obradu i bolje mogućnosti za multitasking.

Ne zaostaje ni linija MacBook Pro računara, sa modelima od 14 i 16 inča opremljenim M4, M4 Pro i M4 Max čipovima. Fanovi mogu očekivati dodatne funkcije kod osnovnog modela od 14 inča, uključujući dodatni Thunderbolt port i minimalno 16 GB RAM memorije. Ovi detalji nagovještavaju da je Apple fokusiran na poboljšanje upotrebljivosti i efikasnosti radnih tokova u ovim ažuriranim modelima. Dok je dizajn MacBook Pro uređaja ostao isti od 2021. godine, ova unutrašnja nadogradnja ima za cilj da liniju održi svježom i konkurentnom prema današnjim standardima performansi.

Odloženi za 2025. – M4 MacBook Air, Mac Studio i Mac Pro tek slijede

Gledajući dalje od najava ove nedjelje, Apple već planira lansiranja za početak 2025. godine za MacBook Air, Mac Studio i Mac Pro – svi s različitim verzijama M4 čipa. Popularni MacBook Air, koji je dobio M3 čip u martu 2024. godine, najvjerovatnije će dobiti M4 procesor početkom 2025, između januara i marta, u svom prepoznatljivom, tankom dizajnu bez ventilatora.

Mac Studio, koji je prvobitno planiran za lansiranje uz MacBook Air, je za sada odložen, ali bi trebalo da se pojavi između marta i juna 2025. Opremljen ili M4 Ultra ili Max čipovima, ovaj kompaktni, ali moćni desktop računar biće namijenjen profesionalcima za najzahtjevnije poslove.

Dugo očekivani Mac Pro pojaviće se tek na ljeto 2025. godine, sa, kako se može čuti ovih dana, najsnažnijom verzijom M4 čipa kodnog naziva „Hidra“. Prema ranim specifikacijama, podržavaće memoriju do 512 GB – značajno više u odnosu na postojeći maksimum od 192 GB. Ako se ovo ispostavi tačnim, Mac Pro će biti prava mašina snage, namijenjena najzahtjevnijim kreativnim i profesionalnim aplikacijama na tržištu.

iPhone SE 4 i veća snaga u pristupačnom modelu

Appleov pristupačni iPhone SE takođe će dobiti nadogradnju, a prema informacijama upućenih u proizvodni proces, sljedeći model trebalo bi da se pojavi u martu ili aprilu 2025. godine. Četvrta generacija iPhone SE zadržaće dizajn modela iPhone 14, uključujući 6.1-inčni OLED ekran, Face ID i zadnju kameru visoke rezolucije od 48 megapiksela. Sa najnovijim čipom A-serije i osam gigabajta GB RAM memorije, SE 4 će omogućiti robusne Apple Intelligence funkcije po pristupačnoj cijeni.

Proizvodnja ovog kompaktnog modela, sa USB-C portom za punjenje i Appleovim dizajniranim 5G modemom, počeće ovog decembra, što je nakon glasina koje su se prethodno mogle čuti potvrdio i analitičar Appleove proizvodnje i lanca snabdijevanja Ming-Či Kuo. Ovo unapređenje obećava novi nivo funkcionalnosti za najpristupačniji Appleov iPhone model, donoseći širu dostupnost funkcijama koje su ranije bile dostupne samo na skupljim uređajima.

Nova generacija iPad modela i AirPods Pro 3 slušalica na pomolu

iPad linija je ove godine obogaćena modelima Air i Pro, dok se novi iPad mini pojavio početkom mjeseca. Osnovni iPad je u planu za ažuriranje, koje se očekuje krajem 2025. godine, sa naglaskom na funkcije podržane Apple Intelligence tehnologijom. Pretpostavlja se da će cijena biti oko 349 dolara, nudeći pristupačne AI mogućnosti koje balansiraju između povoljnosti i performansi.

Na polju zvuka, AirPods Pro 2 i dalje dominiraju, ali se sljedeća generacija ovih popularnih slušalica očekuje 2025. godine. Redizajnirane AirPods Pro 3 imaće brži čip i dodatne funkcije za praćenje zdravlja, u skladu sa Appleovom posvećenošću integraciji alata za zdravlje u svoj asortiman.

USB-C transformacija i nova, iako manja, softverska ažuriranja

Pored unapređenja proizvoda, Apple prelazi na USB-C za sve svoje Magic dodatke – Magic Keyboard, Magic Mouse i Magic Trackpad – u skladu sa novim propisima EU koji zahtijevaju USB-C kao standard za punjenje. Ovo ažuriranje trebalo bi da se poklopi sa lansiranjem novog iMac modela sljedeće nedjelje, označavajući kraj ere Lightning porta za ove dodatke.

U ponedjeljak stiže i iOS 18.1, koji će predstaviti Apple Intelligence funkcije za iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max i nadolazeći iPhone 16, kao i zdravstvene funkcije za slušalice AirPods Pro 2. Ažuriranja će biti implementirana kroz Appleov ekosistem, uključujući iPadOS 18.1, macOS Sequoia 15.1, watchOS 11.1, tvOS 18.1, HomePod Software 18.1 i visionOS 2.1, pružajući ujednačen skok u mogućnostima na svim uređajima.

Predstavljanje Appleovog finansijskog izvještaja

Apple će zaokružiti ovaj talas najava finansijskim izvještajem 31. oktobra, otkrivajući prodajne metrike za nedavno lansirane proizvode, uključujući iPhone 16, Apple Watch Series 10 i AirPods 4. U javnosti su se već pojavile informacije da će ovo biti prilika za dobijanje uvida u performanse ovih novih lansiranja, paralelno sa širim trendovima u Appleovim Mac i iPad divizijama.

Sa bogatom ponudom najava koje će se odvijati u narednim danima, Apple nastavlja da provlači tehnološku inovaciju kroz svaki segment proizvoda, od pristupačnih uređaja do vrhunskih profesionalnih alata.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR