17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Direktorka Instituta Konfucije dr Milena Đukanović o knjigama koje ostavljaju trag

Kultura

Comments 0

Direktorka Instituta Konfucije dr Milena Đukanović o knjigama koje ostavljaju trag

Autor: Zerina Ćatović

  • Viber

Docentkinja Elektrotehničkog fakulteta UCG Milena Đukanović ove sedmice izdvaja naslove koje vrijedi bar jednom u životu pročitati.

Knjiga je obilježila njen život i karijeru… „Oduvijek sam voljela književnost i djetinjstvo mi je obilježila prekrasna biblioteka knjiga mog djeda na Cetinju, koju sam dio po dio čitala tokom osnovne i srednje škole”, kazala nam je.

“Za mene bi bilo nemoguće da izdvojim pet najboljih književnih naslova ikada napisanih, zato izdvajam pet knjiga koje sam nedavno pročitala, a koje su na mene ostavile dubok trag.”

Dr Đukanović završila je studije na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici, uz usavršavanja i istraživačke boravke na prestižnim evropskim univerzitetima. Dobitnica je brojnih priznanja i stipendija, a posebno se ističu nagrade za najboljeg mladog naučnika i najuspješniju ženu u nauci.

Na Mašinskom i Elektrotehničkom fakultetu predaje nekoliko predmeta, a takođe je jedna od direktorica Instituta Konfucije, koji se bavi promovisanjem kineske kulture i jezika u Crnoj Gori.

Upravo joj je ovaj angažman u posljednjih pet godina omogućio da izučava istoriju, filozofiju, književnost Dalekog istoka i to je, kako dodaje, poslužilo i kao inspiracija za kreativne izlete u svijet mode i podjednako nauke.

Među njenim književnim preporukama izdvajaju se autobiografije, jer je kao inženjera po struci oduševljavaju životne priče čuvenih naučnika.

                                                                              ***

Irvin D. Jalom -  „O sebi - Priča psihoterapeuta“

Pored Frojda i Froma, posebno me oduševljavaju djela Irvina D. Jaloma. „Kad je Niče plakao“ i „Krvnik ljubavi“ su njegova najpoznatija književno-psihoterapeutska djela, ali ovo autobiografsko, ujedno i posljednje koje je napisao, razotkriva njegovo pravo Ja, njegove strahove, tuge, pogrešne odluke i sav taj nevjerovatan životni put. Puno toga se može naučiti iz ovog djela o samom životu i njegovom smislu.

 Mihajlo I. Pupin -  „Sa pašnjaka do naučenjaka“

Još jedno autobiografsko djelo i kako sam Pupin kaže - „Neka govori onaj koji ima šta da kaže“. A mnogo toga je imao za reći čuveni Pupin, počev od svog krasnog djetinjstva u Idvoru i prelijepih uspomena vezanih za majku, do odlaska za Ameriku kada je u džepu imao svega pet centi. Sam čin pisanja autobiografije na engleskom jeziku, koji je u naslovu „From immigrant to inventor“, govori o tome da je Pupin bio zadovoljan svojim „američkim snom“ i upravo ovo djelo najviše ističe pozitivno tretiranje razvoja nauke u Americi. Sam Pupin je smatrao da on kao useljenik i uspješan naučnik može da da vjerodostojnu sliku idealizma u američkoj nauci bolje od samih Amerikanaca.

 Mo Jen - „Žabe“

Kao što se Pupin zaljubio u Ameriku, tako sam se i ja zaljubila u Kinu. Pored modernih kineskih provincija i gradova, posjetila sam mnoge autentične i ruralne predjele Kine koji su upravo opisani u brojnim Mo Jenovim djelima, koji je ujedno i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2012. godine. Ovaj roman se živopisno bavi politikom planskog rađanja u Kini, tokom perioda od šezdeset godina, koja i danas predstavlja osjetljivu temu u Kini. U knjizi „Žabe“ čitalac će se upoznati sa velikim siromaštvom i velikim tragedijama kineskih seoskih porodica.

 Milan Kundera -  „Život je negde drugdje“

Jedan od mojih najdražih pisaca za koga me vezuje i interesantan susret u Parizu, gdje je on proveo veći dio svog iseljeničkog života. Veliki broj knjiga je napisao i na francuskom jeziku, ali su po mom mišljenju ipak, bolja djela napisana na češkom. Među njima je i ova knjiga, a posljednja koju sam ja pročitala od ovog autora. Glavni lik smatra da je život uvijek bolji negdje drugdje. Njegovo nezadovoljstvo potkrepljuje i čudna veza sa majkom. Za mene je to i najupečatljiviji odnos u knjizi koji potvrdjuje da postoje ljubavi koje su sebične i koje samo nanose bol i onom koji voli i onom koji je voljen. I Jalom bi o tome imao štošta reći.

 Milan Jovićević, Tatjana Jović, Andja Kapičić - „Dvor kralja Nikole“

Upravo ovih dana sam se vratila djedovoj biblioteci na Cetinju i prelistavam Monografiju „Dvor kralja Nikole“, koja je poklon koautorke Anđe Kapičić mom djedu. Uz činjenicu da je njega krstila kćerka Nikole – Milica Nikolajevna Romanov, za ovu knjigu sam se odlučila zbog prekrasnih sjećanja vezanih za priče mog djeda Vojislava Jovanovića o crnogorskoj istoriji, ali i mojih novih ideja u kreiranju edukativnih igara za djecu iz oblasti crnogorske istorije pomoću 3D štampača. Na kraju krajeva, svaki krug, pa i čitalački, uvijek se zatvara tamo odakle smo počeli, našom zemljom i nama samima.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR