17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Književni vodič gradonačelnika Cetinja Aleksandra Kašćelana

Kultura

Comments 0

Književni vodič gradonačelnika Cetinja Aleksandra Kašćelana

Autor: Zerina Ćatović

  • Viber

Gradonačelnik Prijestonice veliki je ljubitelj knjige, ali i drugih bliskih umjetničkih formi, te ove sedmice za čitaoce Antene M izdvaja pet djela koja veličanstveno staraju.

Aleksandar Kašćelan na dužnosti je gradonačelnika Cetinja od februara prošle godine, a prije toga bio je izvršni direktor kompanije Montenegro Bonus. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu, smjer primijenjena mehanika i konstruisanje, a magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Osim usavršavanja u domenu strateškog planiranja i tržišnog poslovanja, njegova karijera vezana je za teme energetske efikasnosti, nafte i gasa.

Listu preporuka gradonačelnika Kašćelana čine klasici; naslovi o kojima se nedovoljno govori, ali i dragulji “devete umjetnosti”.

 ***

 

Knut Hamsun – Plodovi zemlje

Fascinantni roman norveškog nobelovca koja tjera na razmišljanje o snazi ljudskog duha da se izdigne iznad nevolje i da prebrodi sve izazove, pa i one koji udaraju direktno na samopouzdanje. To je priča o životu, porodici, o jedinstvu čovjeka i prirode, o moći da se živi i mimo tokova koje društvo predominantno zahtijeva. Pulsirajuća i živa oda radu. Roman čiji je sadržaj i poslije jednog vijeka jednako aktuelan, možda i više nego u vremenu kada je nastajao.  

Irvin D. Jalom – Kad je Niče plakao

Roman fikcije, koji intrigira i pokreće na promišljanje o ljudskim odnosima, o tome sa kim i kako uspostavljamo kontakte, šta su pravi putevi do spoznaje sebe i drugih. Samopomoć ili pomoć drugih - može li se iz uzdržanosti i odijuma doći do prijateljstva. Izvrsni dijalozi o filozofiji, psihoanalizi, ljudskoj ličnosti i karakteru.

Harper Lee - Ubiti pticu rugalicu

Klasik koji se ne čita samo jednom. Napisan prije skoro šezdeset godina, a i danas aktuelan. Roman kroz jedinstvenu sliku američkog juga, gdje su rasizam i predrasude duboko ukorijenjeni, priča o odrastanju, borbi za pravdu, toleranciji, diskriminaciji, o ljubavi i ljudskosti. Dirljivo umna oda ljudskom dostojanstvu sažeta u citatu „Savjest je jedna od stvari o kojoj se ne odlučuje glasovima većine.”

Vikas Svarup - Pitanja i odgovori

Jedinstvena priča o životu, sudbini, o životnoj mudrosti koja dječaku iz „blata“ daje odgovore ne samo na pitanja iz kviza zbog kojeg dospijeva u žižu javnosti, nego i o sopstvenom životu i svijetu koji ga okružuje. Topla, ljudska priča o neprestanoj borbi dobra i zla, ljudskog i neljudskog, sa snažnom porukom – preživjeti je jedini izbor. 

Tiziano Sclavi - Dylan Dog

Kao ljubitelj knjige i neko ko u svojoj biblioteci ima izdanja različitih žanrova i tematika, koja bi svakako našla mjesto u ovoj rubrici – posebno ona o ekonomiji ili arhitekturi, odlučio sam se na presedan i formu koja nije striktno književna, ali ima sve elemente umjetnosti i smatra se neizostavnim dijelom pop-kulturne baštine. Riječ je o stripu Dylan Dog kojeg je za izdavačku kuću Sergio Bonelli Editore stvorio italijanski scenarista i novinar Tiziano Sclavi. Od prvog broja objavljenog 1986. godine do danas objavljeno je gotovo 300 epizoda, brojni specijali i reprinti. Strip čiji kultni status nikada nije doveden u pitanje. Odlično štivo za dokolicu, posebno za pasionirane kolekcionare u koje i sebe ubrajam. Preporučujem i sva izdanja Alan Forda i Marti Misterije, kao i cjelokupni Bonelijev vestern opus.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR