15 °

max 21 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

21° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Cetinje: Izložba ''Otisak vremena - Stećci u Crnoj Gori''

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Cetinje: Izložba ''Otisak vremena - Stećci u Crnoj Gori''

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Izložba "Otisak vremena - Stećci u Crnoj Gori", akademika Anke Burić, biće otvorena danas u 19 časova, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju.

Izložbu, koja je rezultat višegodišnjeg umjetničkog i terenskog istraživanja akademika Anke Burić, organizuju Narodni muzej Crne Gore i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.

"Na njoj će biti prikazana 53 rada - frotaža - arheografike, kako sama umjetnica naziva otiske površine stećaka na platno, na kojima je kasnije umjetnički intervenisala, darujući publici jedinstveno iskustvo direktnog susreta sa stećcima u galerijskom prostoru, kao primjer sinergije savremene likovne prakse i srednjovjekovne umjetnosti", navodi se u saopštenju.

Na izložbi će biti prezentovan i veliki broj dokumentarnih fotografija sa terena, kao i studijska naučno-umjetnička publikacija koja sadrži, između ostalog, dnevničke zabilješke umjetnice, studijske tekstove Ljiljane Zeković i Miška Šuvakovića, kao i tekstove Mitre Cerović, Ljuba Gligorijevića i Julke Marinković.

Anka Burić diplomirala je grafiku na ALU u Sarajevu, u klasi prof. Hozo Dževada, specijalizirala je na Akademiji Výtvarných Umění, u Pragu, u klasi prof. Ladislava Čepelaka, a magistrirala je na FLU u Beogradu, u klasi prof. Branka Miljuša. Redovni je profesor Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju.

Izlagala je na preko 40 samostalnih i više od 250 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je mnogih značajnih nacionalnih i internacionalnih nagrada za grafiku, crtež i sliku, kao i najvećeg crnogorskog priznanja - Trinaestojulske nagrade. Ima status istaknutog kulturnog stvaraoca. Njeni radovi se nalaze u značajnim muzejima, galerijama i institucijama, među kojima su Nacionalna biblioteka u Parizu, Aleksandrijska biblioteka, kao i u privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Za vanrednog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti izabrana je 2003., a za redovnog 2008.

Kustoskinje izložbe koja se može pogledati do 5.avgusta su istoričarke umjetnosti Ljiljana Zeković i Ljiljana Karadžić.

Izložbu će otvoriti predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Dragan Vukčević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR