Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Bogat program Kotorskog festivala za djecu

| Postavio/la: Ana Ašanin

Bogat program  Kotorskog festivala za djecu Foto:Kotor Art

Osmi dan 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji je dio ovogodišnjeg KotorArt festivala obilježili su brojni programi.

Na Ljetnjoj pozornici je u okviru glavnog pozorišnog programa izvedena predstava Pozorišta “Boško Buha“ iz Srbije pod nazivom “Pitam se, pitam, koliko sam bitan?”.

Karte za predstavu po tekstu Erlenda Lua, a u režiji Jane Mariči, rasprodate su već tokom jutra, a publika će imati prilike da je pogleda i danas u 21 sati i 30 minuta. 

U predstavi igraju: Stefan Bundalo, Aleksandar Milković, Teodora Ristovski, Miloš Vlalukin i Jelena Trkulja. Erlend Lu, čuveni norveški savremeni pisac i jedan od omiljenih pisaca domaće čitalačke publike, napisao je i serijal knjiga za djecu čiji je glavi junak vozač viljuškara Kurt.

Kurt je, zbog visokog društva u kojem se kreće, postao nesiguran u sebe, i sa svojim malim sinom polazi u potragu za svojim velikim djelom koje će mu pomoći da i on postane važan u svom okruženju.Kako naglašavaju iz Kotor Arta u Kulturnom centru “Nikola Đurković”, u okviru edukativno-teorijskog programa, u 18h je biti organizovan okrugli sto na temu “Pozorište za djecu i mlade u funkciji socijalnih promjena, a na Trgu od oružja je tokom osmog festivalskog dana izveden plesni performans Infinity Dance grupe iz Kotora, kao i program “Rukom želimo Sunce taknuti” NVU “Djeca Tivta” i Dječijeg saveza Podgorice.

Na Pjaci od kina, u okviru književnog programa, upriličena je u promocija knjige “Upoznajte Akiko”, autora Stefana Tićmija, a moderatorka je bila Maja Grugurević, naglašavaju iz Kotor Arta.

Danas će u dva termina – u 18h i 20h u Kulturnom centru “Nikola Đurković” biti izvedena predstava “Feral” Teatra Tortoise in a Nutshell i Pozorišta Cumbernauld iz Škotske.

Ross MacKay reditelj je ove predstave, a glumci su: Arran Howie, Ross MacKay, Alex Bird, Jim Harbourne i Matthew Leonard. Inovativna predstava koja kombinuje lutkarstvo, manipulaciju objekata, imersivne zvučne pejzaže i multimedijalnu tehnologiju, Feral sadrži zajednicu pod mikroskopom i detaljno je analizira pred samom publikom. Džo se prisjeća doma iz svog djetinjstva i prati njegovo putovanje od idiličnog grada na obali do zajednice zahvaćene anarhijom.

Kao mješovita umjetnička forma, Feral besprekorno spaja film i izvedbu uživo. Vještom manipulacijom lutaka izvođači oživljavaju maleni svijet, istovremeno stvarajući animaciju uživo, praćenjem svakog njegovog daha digitalnom kamerom, kaže se u saopštenju Kotor Arta.

Na Pjaci od kina će u okviru programa dječijeg scenskog stvaralaštva danas u 19:30h i 20:30h biti izvedene predstave “Mali, a u ulozi velikih – Gospođa ministarka” i “Kameleon” koje su pripremila djeca iz OŠ “Lovćenski partizanski odred” sa Cetinja.

“Veče sa Alisom”, program Plesnog studija “Alisa” iz Kotora biće izveden u 21h na Trgu od oružja, dok se “u komšiluku”, na Trgu Sv. Tripuna u istom terminu organizuje koncert Međunarodnog orkestra mladih muzičara sa solistima, pod nazivom “Deset godina muziciranja”. Ovaj program dio je Festivala gudača u okviru KFPD-a 2019.

Još drugih programa pripremljeno je za deveti dan festivala, a kompletan program sa satnicom može se naći na sajtu www.kotorskifestival.me.

Ostavi komentar

0/300