Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Grad teatar Budva": Likovni program otvara izložba Dimitrija Popovića

| Postavio/la: Ana Ašanin

"Grad teatar Budva": Likovni program otvara izložba Dimitrija Popovića

Od danas počinje likovni program ovogodišnjeg festivala "Grad teatar Budva".

U crkvi Santa Marija u budvanskom Starom gradu, u 21 sat, biće otvorena izložba "Corpus Aeternum" u izboru Dimitrija Popovića.

"Ciklusom radova Corpus Aeternum, izloženim u crkvi Santa Marija in Punta u Budvi, ostvaruje se saglasje teme likovnih kompozicija s ambijentom sakralnog objekta.

Corpus Mysticum i Corpus Aeternum su opredmećene vizualizacije jedne misterije. Riječ koja je postala tijelom, Isus Hrist, žrtvovan je na raspeću. U smrti je pobijedio smrt uskrsnućem", kaže se u saopštenju organizatora.

Dimitrije Popović je rođen 4. marta 1951. na Cetinju. Završio je studije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976.

U godini jubileja, dvije hiljade godina hrišćanstva, izlaže u Rimu ciklus Corpus Mysticum u Sant Andrea al Quirinale, Santa Maria del Popolo – l’Agostiniana arte sacra conteporanea i u Pantheonu. Jedan je od petnaest umjetnika, likovnih kritičara i filozofa, (M. Botta, M. Cacciari, M. Paladino i P. Portghesi), koji su pozvani da odgovore na “Pismo Pape Ivana Pavla II umjetnicima”. Odgovori su objavljeni u knjizi “Umjetnici odgovaraju Papi Ivanu Pavlu II”, izdavač Sri spa – Milano, 2003. Ujedno je i autor brojnih knjiga: Veronikin rubac, Matica hrvatska, Zagreb 1996.; Smrt u slikarstvu, Matica hrvatska, Zagreb, 2001.; Priče iz Arkadije, Ex libris, Zagreb, 2005.; Corpus Mysticum, Prometej, Zagreb, 2007. i mnoge druge.

JU "Grad teatar" zahvaljuje direktorici Njegoševog muzeja - "Biljarda" Isidori Kovačević na pomoći u realizaciji izložbe.

Izložba će biti biti otvorena od danas do 30. jula, naglasili su organizatori.

Ostavi komentar

0/300