Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Izložba skulptura "Kamena rapsodija" u petak u Kotoru

| Postavio/la: Milena Aprcović

Izložba skulptura "Kamena rapsodija" u petak u Kotoru Foto: "Muzeji" Kotor

Izložba skulptura pod nazivom "Kamena rapsodija" vajara Miodraga Šćepanovića biće otvorena 12. jula u 20 sati, u crkvi Svetog Pavla u kotorskom Starom gradu, u organizaciji OJU "Muzeji" Kotor.

Kako je navedeno u najavi, izložbu, na kojoj će biti predstavljeno 50 skulptura koje su nastale poslednje tri decenije, otvoriće istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka Anastazija Miranović.

U katalogu koji prati izložbu ona je zapisala: "Prirodno hladan materijal, kamen, u Šćepanovićevim skulpturama, takođe posve prirodno, emituje toplinu pulsirajući životonosnom energijom sopstva materijalizovanom u/kroz antropomorfne i zoomorfne forme.

Šćepanovićeva "ruka koja misli i prati materijal" kanališe stvaralačku energiju u željenom pravcu, a on je promjenljiv, ne u tematsko –motivskom, već u početno-konačnom ishodu koji, prije svega, zavisi od "navođenja" primarne forme materijala i njime diktirane dalje razrade ideje.

Uglačane strpljenjem, skulpture Miodraga Šćepanovića, djeluju kao odlivci bez kalupa, slike čiji je ram svakoliki prostor Vaseljene, s hromatskom, pigmentnom skalom iznijansiranom prirodnim usudima“.

Miodrag Šćepanović je rođen 1953. godine u Kolašinu.

Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti, odsjek vajarstvo, u klasi profesora Miše Popovića, 1983. godine u Beogradu. Član je ULUCG od 1990. i francuskog Udruženja "Jesenji salon" Pariz od 2008.

Samostalno je izlagao u Titogradu, Petrovcu, Kotoru, Podgorici, Baru, Beogradu, Tivtu, Zagrebu i Budvi kao i na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Od 2006. Šćepanović učestvuje na pariskim salonima: Jesenjem salonu (Les Champs –Elysees) i Salonu Udruženja francuskih likovnih umjetnika "Grand pale" na kojima je dobio nagrade "Pol Belmondo" na Jesenjem salonu u Parizu (2006),  "Mišel Dimon", na Salonu francuskih umjetnika "Grand pale" u Parizu(2012), bronzane medalje (2014) i srebrne medalje (2019) na istom salonu.

Šćepanović je dobio nagradu Fakulteta likovnih umjetnosti u Beogradu (1983), Nagradu ULUCG, "Lubarda, Stijović, Milunović" (2003) i Trinaestojulsku nagradu.

Godine 2019. dobio je prvu nagradu na Hercegnovskom zimskom salonu. Imao je 23 samostalne izložbe i učestvovao na 55 kolektivnih.

Živi i stvara u Kolašinu.

Ostavi komentar

0/300