6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Promovisana monografija „Cetinje - istorija i kultura“

Izvor: Foto: cetinje.me

Kultura

Comments 0

Promovisana monografija „Cetinje - istorija i kultura“

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Monografija „Cetinje - istorija i kultura“ ozbiljno je, slojevito i sadržajno štivo, ispunjeno svim elementima koje Cetinje čine posebnim, ocijenjeno je na promociji izdanja koju su pred Biljardom organizovali Prijestonica Cetinje i Turistička organizacija grada.

Izdavač Monografije je Prijestonica Cetinje, a autori - istoričar umjetnosti dr Aleksandar Čilikov i profesor Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore Lazar Pejović. Recenzent izdanja je prof. dr Živko Andrijašević. 

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan kazao je da je Monografija umjetnički poduhvat koji bi trebalo da baci novo svjetlo na istoriju i kulturu crnogorske Prijestonice.

 „Autorima taj zadatak nije nimalo bio lak, jer trebalo je napisati štivo koje je pitko i razumljivo, ispoštovati istorijske činjenice i kontekste, i imati pristojnu dozu modernosti da bi se izbjegao komunikološki jaz sa novim čitaocima. A prije svega toga, trebalo je biti nov i izbjeći ponavljanja, jer je o Cetinju, njegovoj prošlosti i kulturi, pisano i objavljivano“, naveo je on.

Gradonačelnik je kazao da Monografija sadrži sve one elemente koji Cetinje čine posebnim.

„Njegovi ljudi, zdanja, prostori i priroda, kontrasti i kosmopolitizam – dakle sve ono što je vrijednost kulturnog nasljeđa Cetinja i njegov istorijski značaj“, objasnio je on.

Autor monografije dr Aleksandar Čilikov rekao je da je bilo veoma teško napisati storiju o istoriji i kulturi Cetinja na ograničenom broju strana, pa je tako on imao čak tri verzije rukopisa. Prva verzija bila je predugačka, druga preintelektualna, a tek treća pitka i razumljiva za čitaoce, a ujedno i jednostavna za prevođenje.

 „Posebno mi je bilo stalo da pomenem neke stvari koje su možda i nama Cetinjanima nedovoljno poznate. Kada pomenemo Cetinje, mi mislimo na istorijsko jezgro i sam grad, a šta ćemo sa onim ruralnim dijelom. Cetinje počiva i na dva nacionalna parka. Svaka seoska crkvica je pomenuta. One su nevjerovatno važne i sa istorijske i sa arhitektonske strane“, naveo je on, dodajući da je najveći dio posla na Monografiji odradio prof. Lazar Pejović.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović ocijenila je da je Cetinje poslije duže vremena zaslužilo ovakvu publikaciju.

„Veoma je teško sabrati više od pet vjekova među korice jedne knjige i to na jedan prijemčiv i popularan način da bi bilo dostupno širokoj čitalačkoj publici. Naravno, oprobani dvojac Čilikov – Pejović je uzeo ovaj ozbiljan i odgovoran zadatak da sprovede u djelo, i kao što vidimo i svjedočimo, vrlo je uspješno to uradio“, rekla je Miranović. 

Prema njenim riječima, autori Monografije ispričali su na nekih 200 stranica priču o gradu i donijeli esenciju života u njemu. „Zapravo to nije priča o Cetinju, nego o Crnoj Gori, identitetu, istoriji, kulturi, o različitim umjetničkim stilovima koji su ovdje prožimali“, rekla je Miranović. 

Direktor Turističke organizacije Prijestonice Cetinje Oskar Huter kaže da Monografija značajno doprinosi promociji Cetinja kao turističke destinacije, a zahvaljujući jasnoći stila, pristupačnosti izlaganja materije, vizuelizaciji, prikladna je širokom krugu čitalaca.

„Vjerujem da ćemo afirmacijom ovog plodonosnog umjetničkog rada inicirati buduća pokoljenja za stvaralaštvom s akcentom da u tim djelima poseban osvrt ostane na promociji bogatog prirodnog, kulturno-istorijskog i duhovnog nasljeđa. Upravo su to ključni elementi zbog kojih je istorijsko jezgro Cetinja kulturno dobro od nacionalnog značaja, koje se s pravom smatra jednim od najvrijednijih segmenata kulturne baštine Crne Gore“, rekao je Huter.

Monografije su uvijek, prema ocjeni profesora književnosti Đorđija Radonjića, nešto reprezentativno, ali ne i štivo koje govori sve. On smatra da je ova monografija početak niza takvih djela, jer je Cetinje nikad do kraja ispričana priča.

U muzičkom dijelu programa nastupio je kvartet „Nuova“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR