13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Budva: Književno veče Dževada Karahasana

Izvor: Foto:literatura.com

Kultura

Comments 0

Budva: Književno veče Dževada Karahasana

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

U ponedeljak 15. jula, u 21h, na Trgu pjesnika u Budvi nastavlja se ovogodišnji književni program festivala, gdje će gost biti Dževad Karahasan.

Dževad Karahasan je bosanskohercegovački književnik, dramatičar, esejist, romanopisac.

U rodnom gradu Duvnu, završio je osnovno i gimnazijsko školovanje. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studiju komparativne književnosti i teatrologije, a u Zagrebu, na Filozofskom fakultetu, branio je doktorski rad.

Dugi niz godina učestvovao je u uređivanju sarajevske revije kao urednik časopisa za kulturna pitanja Odjek, te dramaturg u Zeničkom narodnom pozorištu, naglašavaju organiozatori.

Piše drame, romane, pripovjetke, eseje, istoriju i kritiku teatra i učestvuje kao pozorišni reditelj. Njegovi pozorišni komadi igraju se u Austriji, Njemačkoj, Bosni i Hercegovini, Ukrajini, Češkoj, Poljskoj, Singapuru i SAD. Neka od njegovih najpoznatijih djela su: Istočni divan, Sjeme smrti, Utjeha noćnog neba, Što pepeo prioča, Noćno vijeće, Šahrijarov prsten,…

U svom romanu ''Šahrijarov prsten'', Dževad Karahasan navodi:

“Radi se o tome da odlazim jer ti tako želiš. Radi se o tome da nastojim biti dobar, častan i plemenit, pa sebi oduzimam tebe. Ostajem, dakle, bez onoga što mi je najvrijednije, kao svi ljudi koji su zaista dobri, časni, plemeniti. Shvatio sam da je nedostojno truda sve što je moguće bez ljubavi, a da ti ne smijem, ako te zaista volim, pomoći da sav svoj svijet svedeš na mene. Shvatio sam da bih ti pomogao u tome ako bih otišao s tobom vani da te zadržim. Zato postupam plemenito kao svaki idiot i odričem te se da bi ti mogla sačuvati kakvu-takvu cjelinu.”

Moderator večeri je Tatjana Bečanović, kaže se u saopštenju organizatora.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR