13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predstavljeno treće kolo edicije “Nova luča”

Kultura

Tag Video
Comments 0

Predstavljeno treće kolo edicije “Nova luča”

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

U Ministarstvu kulture danas je predstavljeno treće kolo edicije “Nova luča”.

Riječ je o kapitalnom, najobimnijem i vjerovatno najznačajnijem projektu koji se realizuje u oblasti izdavačke djelatnosti u Crnoj Gori, naveli su u saopštenju.

Ovaj izdavački poduhvat započeo je 2015, na inicijativu izdavačke kuće Otvoreni kulturni forum sa Cetinja, a pored nje suizdavači su Nacionalna biblioteka “Đurđe Crnojević”, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva i Fakultet za crnogorski jezik i književnost.

 „Nova luča“ je svojevrsni nastavak nekadašnjeg „Pobjedinog“ i državnog izdavačkog projekta "Luča” koji je, tokom 72 izdanja u proteklom periodu, ostavila bogato književno nasljeđe, od najstarijih vremena do početka devedesetih godina prošlog vijeka.

Edicija “Nova Luča” je u cjelini posvećena crnogorskim autorima i crnogorskoj književnosti. Donosi nam presjek recentne crnogorske književnosti i jednu kvalitetnu selekciju autora i knjiga, koji su obilježili crnogorsku književnu scenu od 90-tih godina prošlog vijeka do danas.

Treće kolo “Nove luče” obuhvata 10 naslova čiji su autori rođenjem ili porijeklom vezani za ovaj prostor, iako su svoju punu stvaralačku afirmaciju ostvarili i stekli van granica Crne Gore. Zastupljeni  autori su: Dragan Nikolić, Velimir Milošević, Veljko Radović, Ibrahim Hadžić, Biljana  Jovanović, Vojo Šindolić, Refik Ličina, Basri Čaprići, Žarko Laušević i Vojislav Pejović.

Ovaj projekat sa stanovišta Ministarstva kulture ima kapitalan značaj za kulturu, jer u potpunosti korespondira sa definisanim javnim interesom u kulturi i utvrđenim razvojnim prioritetima.

''Trideset knjiga objavljenih u okviru tri kola “Nove luče”, jesu svakako pokazatelj jedne kvalitetne i ozbiljne književne produkcije u Crnoj Gori, koja je nastala u proteklih 30 godina, a ujedno i nastavak bogate tradicije koju baštinimo u ovoj oblasti kulture. Ovaj izdavački projekat je od izuzetnog značaja i za buduće generacije koje će se baviti izučavanjem crnogorske književnosti''-naveli su iz MKU.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR