16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvorena izložba fotografija Peđe Đonovića

Kultura

Comments 0

Otvorena izložba fotografija Peđe Đonovića

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Izložba fotografija Peđe Đonovića “Testament” iz fundusa Narodnog muzeja Crne Gore, otvorena je sinoć u Dvorcu kralja Nikole u Baru, u okviru festivala Barski ljetopis, saopštavaju organizatori.

Izložba 'Testamentima’’ prerano ispisan epitaf filozofije života/smrti u fotografijama sugestivne snage i magične simbolike.

‘’Maestralnim umjetničkim osjećanjem Peđa Đonović je hvatao i kreirao detalj, kao i cjelinu, ukazujući na ranjivost, krhkost, ljepotu života, na vječiti ciklički krug koji se permanentno otvara/zatvara, rađa/umire...

Iako je tematsko uporište bazirano na hrišćanskim, starozavjetnim i još više novozavjetnim temama, ishodište/diskurs je univerzalnog simboličko-sadržajnog prosedea’’ – zapisala je u katalogu koji prati izložbu direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka dr Anastazija Miranović, koja je i selektorka likovnog programa Barskog ljetopisa.

Otvarajući izložbu, kustos u Narodnom muzeju Crne Gore, Slobodan Vušurović, kazao je da je sama ideja da se u mediju fotografije problematizuje jedan religiozni koncept nosila u sebi mnoštvo zahtjevnosti, prije svega kako jednu kanonizovanu i kompoziciono fiksiranu temu, sa jasno definisanim narativom i njegovim nosiocima interpretirati, iskazati kroz jezik simbola, ne narušiti dogmu i u isto vrijeme ostvariti komplementarnost likovnog i religijskog iskaza.

Peđa Đonović rođen je na Cetinju 1967. Radio je kao fotograf u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture na Cetinju. Osim dokumentarne fotografije, učestvovao je u snimanju nekoliko monografija i većeg broja kataloga i kalendara. Izlagao je na kolektivnim izložbama u Crnoj Gori.

Fotografiju je, kako je zapisao, doživljavao kao način bilježenja prolaznosti vremena i vid umjetnosti koji mu je omogućavao izražavanje unutrašnjih osjećanja i ideja. Bio je član Udruženja profesionalnih fotografa Crne Gore.

Život je izgubio nesrećnim slučajem 2003.

Radovi Peđe Đonovića, izloženi na izložbi u Baru, dio su legata koji je Narodnom muzeju Crne Gore poklonila autorova majka Sonja Đonović.nahglasili su organizatori izložbe.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR