9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvorena izložba Salona "Nove realnosti" – "Realites Nouvelles"

Kultura

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Otvorena izložba Salona "Nove realnosti" – "Realites Nouvelles"

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Izložba Salona "Nove realnosti" - "Realites Nouvelles" otvorena je sinoć u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" u Budvi. 

Na izložbi su predstavljeni apstraktni radovi 50 umjetnika, kako iz Francuske, tako i iz drugih država, nastali u okviru Salona "Nove realnosti", saopšteno je iz Ministarstva kulture. 

Sinoćnji program otvorio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

"Budva sa svojim viševjekovnim kulturnim slojevima i osobenim istorijskim iskustvom, jeste mjesto odakle se najbolje vidi otvorenost Crne Gore ka novom i istraživačkom. Upravo je to ono što stvara onu kulturnu dinamiku koja je neophodna svakom društvu u vremenu sve brže razmjene ideja i sve vidljivijeg brisanja granica.

Sve veći značaj kulturnog umrežavanja i kanala komunikacije nagovještavaju jednu novu vrstu osjećajnosti, koja se mora zasnivati jednako na otvorenosti prema svijetu, kao i na očuvanju autentičnih identitetskih vrijednosti. Na tragu tog zadatka otkriva se i značaj Salona, čije će izdanje u Francuskoj uvrstiti i crnogorske stvaraoce u svoj krug ili bolje rečeno “poetsko bratstvo” autora koji istražuju prostore apstrakcije u potrazi za novim odgovorima”, rekao je Bogdanović. 

Uz Bogdanovića, publici su se obratili direktorica Muzeja i galerija Budve Lucija Đurašković, predsjednik Opštine Budva Marko Carević, član komiteta salona Nove realnosti Milija Belić, te direktor francuskog instituta i otpravnik poslova u ambasadi  Francuske Loren Gonsalves.

"Danas, naročito preko umjetnika koji su svojevremeno boravili i stvarali u Parizu, posebno Bate i Ljubinke Mihailović, imamo u svom fondu jednu od najznačajnijih ekspresionističkih zbirki na Balkanu. Srećni smo što se i Jovova duša večeras raduje sa nama.

Preko ove izložbe, kao što ste u prilici da vidite i osjetite, sagledavamo upravo onu rijetku, ali kroz Salon Nove realnosti ohrabrujuću nit, koja pruža nadu da će umjetnost u ovom vremenu istaknute, sveprožimajuće, grubosti i nedostatka empatije kojima, nažalost, obiluje početak XXI vijeka, ipak opstati i da će, kako je to davno rekao Dostojevski samo u formi ljepote, odnosno dobrote i plemenitosti, ipak, uspjeti da spasi svijet”, rekla je Đurašković. 

Doktor Milija Belić prisutne je upoznao sa istorijatom Salona i istakao da je upravo ova saradnja doprinijela da crnogorski umjetnici budu specijalni gosti salona u Parizu. 

"Budva, grad kulture stare više od dva milenijuma, susreta različitih civilizacija, ostaje otvoren za nove kulturne uticaje Evrope i svijeta, za nove stvaralačke impulse, za nove realnosti". 

"Umjetnici su u naš grad uvijek dobrodošli, a Opština Budva istrajna u ideji stalne i bezrezervne podrške kulturi", naglasio je Carević. 

"Znamo da nije uvijek jednostavno animirati javnost koja je ponekad, bez razloga, skeptična u pogledu apstraktne umjetnosti. Vi uspijevate, ipak, da ova originalna, inovativna i ponekad kompleksna ostvarenja učinite pristupačnim. Izložba koju danas otvaramo, čini mi se, ide u pravcu postizanja tog kulturnog cilja. Siguran sam da će se ovim izborom dijela postići drugačiji pogled na ovu umjetnost", kaže Gonsalves. 

Kustos izložbe je mr Senka Subotić, a organizatori Muzeji i galerije Budve u saradnji sa Salonom "Nove realnosti".

Izložba će biti otvorena do 20. avgusta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR