Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Otvorena izložba Salona "Nove realnosti" – "Realites Nouvelles"

| Postavio/la: Milena Aprcović

Otvorena izložba Salona "Nove realnosti" – "Realites Nouvelles"

Izložba Salona "Nove realnosti" - "Realites Nouvelles" otvorena je sinoć u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" u Budvi. 

Na izložbi su predstavljeni apstraktni radovi 50 umjetnika, kako iz Francuske, tako i iz drugih država, nastali u okviru Salona "Nove realnosti", saopšteno je iz Ministarstva kulture. 

Sinoćnji program otvorio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

"Budva sa svojim viševjekovnim kulturnim slojevima i osobenim istorijskim iskustvom, jeste mjesto odakle se najbolje vidi otvorenost Crne Gore ka novom i istraživačkom. Upravo je to ono što stvara onu kulturnu dinamiku koja je neophodna svakom društvu u vremenu sve brže razmjene ideja i sve vidljivijeg brisanja granica.

Sve veći značaj kulturnog umrežavanja i kanala komunikacije nagovještavaju jednu novu vrstu osjećajnosti, koja se mora zasnivati jednako na otvorenosti prema svijetu, kao i na očuvanju autentičnih identitetskih vrijednosti. Na tragu tog zadatka otkriva se i značaj Salona, čije će izdanje u Francuskoj uvrstiti i crnogorske stvaraoce u svoj krug ili bolje rečeno “poetsko bratstvo” autora koji istražuju prostore apstrakcije u potrazi za novim odgovorima”, rekao je Bogdanović. 

Uz Bogdanovića, publici su se obratili direktorica Muzeja i galerija Budve Lucija Đurašković, predsjednik Opštine Budva Marko Carević, član komiteta salona Nove realnosti Milija Belić, te direktor francuskog instituta i otpravnik poslova u ambasadi  Francuske Loren Gonsalves.

"Danas, naročito preko umjetnika koji su svojevremeno boravili i stvarali u Parizu, posebno Bate i Ljubinke Mihailović, imamo u svom fondu jednu od najznačajnijih ekspresionističkih zbirki na Balkanu. Srećni smo što se i Jovova duša večeras raduje sa nama.

Preko ove izložbe, kao što ste u prilici da vidite i osjetite, sagledavamo upravo onu rijetku, ali kroz Salon Nove realnosti ohrabrujuću nit, koja pruža nadu da će umjetnost u ovom vremenu istaknute, sveprožimajuće, grubosti i nedostatka empatije kojima, nažalost, obiluje početak XXI vijeka, ipak opstati i da će, kako je to davno rekao Dostojevski samo u formi ljepote, odnosno dobrote i plemenitosti, ipak, uspjeti da spasi svijet”, rekla je Đurašković. 

Doktor Milija Belić prisutne je upoznao sa istorijatom Salona i istakao da je upravo ova saradnja doprinijela da crnogorski umjetnici budu specijalni gosti salona u Parizu. 

"Budva, grad kulture stare više od dva milenijuma, susreta različitih civilizacija, ostaje otvoren za nove kulturne uticaje Evrope i svijeta, za nove stvaralačke impulse, za nove realnosti". 

"Umjetnici su u naš grad uvijek dobrodošli, a Opština Budva istrajna u ideji stalne i bezrezervne podrške kulturi", naglasio je Carević. 

"Znamo da nije uvijek jednostavno animirati javnost koja je ponekad, bez razloga, skeptična u pogledu apstraktne umjetnosti. Vi uspijevate, ipak, da ova originalna, inovativna i ponekad kompleksna ostvarenja učinite pristupačnim. Izložba koju danas otvaramo, čini mi se, ide u pravcu postizanja tog kulturnog cilja. Siguran sam da će se ovim izborom dijela postići drugačiji pogled na ovu umjetnost", kaže Gonsalves. 

Kustos izložbe je mr Senka Subotić, a organizatori Muzeji i galerije Budve u saradnji sa Salonom "Nove realnosti".

Izložba će biti otvorena do 20. avgusta.

Ostavi komentar

0/300