Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Završni koncerti učesnika Ljetnjeg kampa za kamernu muziku na Cetinju i u KIC-u

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović

Završni koncerti učesnika Ljetnjeg kampa za kamernu muziku na Cetinju i u KIC-u

Završni koncerti učesnika Ljetnjeg kampa za kamernu muziku biće održani sjutra u Ministarstvu kulture na Cetinju i preksjutra u KIC-u “Budo Tomović” u 20 sati.

Ulaz je slobodan.

"Osmo izdanje projekta Ljetnji kamp za kamernu muziku okupiće 35 polaznika i 11 mentora i saradnika, a oko 30-tak kompozicija za različite kamerne-instrumentalne ansamble (i ukuse) su na programu čiji opseg seže od barokne do savremene muzike. Ovog ljeta imaćemo privilegiju da predstavimo dvije premijere: Sonata za kvartet klarineta srpskog klarinetiste i kompozitora Ante Grgina doživjeće svjetsku premijeru na jednom od završnih koncerata, a Bachianas Brasileiras br. 5. za ansambl violončela i glas, brazilskog kompozitora Heitora Villa-Lobosa, biće premijerno izvedena u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju KIC-a.

Kako su dodali, dugi niz godina njihovi stalni mentori na kampu su ugledni muzičari i profesori kako iz naše zemlje, tako i iz regiona i inostranstva, a to su: Anton Martinov, Veljko Klenkovski, Žana Lekić, Nataša Popović, Marko Simović i saradnici Slađana Cvejić, Petar Obradović i Ana Cerović Zvicer. Ove godine dočekujU i nove - među kojima su oboista Bojan Pešić iz Beograda, violončelistkinja Maria Di Meglio iz Kolumbusa, SAD, i hornistkinja Naomi Atherton iz Mančestera.

"Ljetnji kamp za kamernu muziku je jedinstven projekat na Balkanu posvećen kamernoj muzici i otvoren za sve muzičare dobre volje iz naše zemlje, regiona i svijeta. Osnovan je 2012. na inicijativu Mihaela Šnura (Michael Schnurr), flautiste i tadašnjeg njemačkog diplomate u Crnoj Gori. Nosilac projekta je bila Njemačka ambasada u saradnji sa Kulturno-informativnim centrom Budo Tomović i Umjetničkom školom za muziku i balet Vasa Pavić u Podgorici. Od 2014. KIC Budo Tomović je preuzeo organizaciju projekta i realizuje ga uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Njemačke ambasade i drugih partnera", dodaje se u saopštenju.

Organizator Ljetnjeg kampa za kamernu muziku je KIC "Budo Tomović", a ovogodišnje izdanje realizuje se uz podršku Glavnog grada, Ministarstva kulture, Ambasade SR Njemačke, Prijestonice Cetinje, Turističke organizaciJe Cetinje, Umjetničke škole za muziku i balet "Vasa Pavić" i Nacionalnih parkova Crne Gore.            

Ostavi komentar

0/300