12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorski film na DokuFest-u u Prizrenu

Kultura

Comments 0

Crnogorski film na DokuFest-u u Prizrenu

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Kratki dokumentarni film “Nekome svome” (Ours) mladog crnogorskog reditelja Seada Šabotića imao je svoju Internacionalnu premijeru na osamnaestom Međunarodnom festivalu kratkog i dokumentarnog filma DokuFest u Prizrenu.

Film Nekome svome donosi priču o brižnosti prema svojim precima i potomcima, koja je predstavljena kroz priču o crnogorskom bračnom paru koji posjećuju imanje u selu Hazane gdje su sada kuće rođaka koji žive u inostranstvu, a koje tokom godine posjećuje jedino ovaj par.

Ovaj intiman i ličan film nastao je kao dio autorovog istraživanja o našim iseljenicima čiji obrisi su i dalje vidljivi u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju. 

“Ovo je film i o tome kako je nepremostiv taj bolan momenat razilaženja jedne porodice. Čini mi se da je to osjećanje u ovom filmu dominantno” navodi reditelj.

Ovogodišnji slogan DokuFesta je “Istina je ovdje ”, koja se ogleda u raznolikosti filmova, njihovim radnjama i načinu bavljenja temom.

Nakon projekcije filma u Prizrenu brojne novinarske ekipe iz inostranstva pokazale su interesovanje za intervjue i razgovore sa rediteljem Seadom Šabotićem i producentom filma Branimirom Žugićem o temi filma i stanju u kinematografiji u Crnoj Gori i Balkanu.

Film “Nekome svome” realizovala je produkcijska kuća LIVE production u saradnji sa Art365, a sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture Crne Gore i Fondacije Petrović Njegoš a uz podršku produkcijske kuće Cinnamon iz Beograda i Opštine Petnjica.

Film je Svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Beldocsu- festivalu dokumentarnog filma u Beogradu, zaključeno je u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR