Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Crnogorski film na DokuFest-u u Prizrenu

| Postavio/la: Milena Aprcović

Crnogorski film na DokuFest-u u Prizrenu

Kratki dokumentarni film “Nekome svome” (Ours) mladog crnogorskog reditelja Seada Šabotića imao je svoju Internacionalnu premijeru na osamnaestom Međunarodnom festivalu kratkog i dokumentarnog filma DokuFest u Prizrenu.

Film Nekome svome donosi priču o brižnosti prema svojim precima i potomcima, koja je predstavljena kroz priču o crnogorskom bračnom paru koji posjećuju imanje u selu Hazane gdje su sada kuće rođaka koji žive u inostranstvu, a koje tokom godine posjećuje jedino ovaj par.

Ovaj intiman i ličan film nastao je kao dio autorovog istraživanja o našim iseljenicima čiji obrisi su i dalje vidljivi u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju. 

“Ovo je film i o tome kako je nepremostiv taj bolan momenat razilaženja jedne porodice. Čini mi se da je to osjećanje u ovom filmu dominantno” navodi reditelj.

Ovogodišnji slogan DokuFesta je “Istina je ovdje ”, koja se ogleda u raznolikosti filmova, njihovim radnjama i načinu bavljenja temom.

Nakon projekcije filma u Prizrenu brojne novinarske ekipe iz inostranstva pokazale su interesovanje za intervjue i razgovore sa rediteljem Seadom Šabotićem i producentom filma Branimirom Žugićem o temi filma i stanju u kinematografiji u Crnoj Gori i Balkanu.

Film “Nekome svome” realizovala je produkcijska kuća LIVE production u saradnji sa Art365, a sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture Crne Gore i Fondacije Petrović Njegoš a uz podršku produkcijske kuće Cinnamon iz Beograda i Opštine Petnjica.

Film je Svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Beldocsu- festivalu dokumentarnog filma u Beogradu, zaključeno je u saopštenju. 

Ostavi komentar

0/300