Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Dani Crne Gore u Sloveniji": Predstavljeni investicioni potencijali u kulturi

| Postavio/la: Milena Aprcović

"Dani Crne Gore u Sloveniji": Predstavljeni investicioni potencijali u kulturi Foto: flickr.com

Tekuća sedmica u Ljubljani i Celju protiče u znaku "Dana Crne Gore u Sloveniji", u okviru kojih Ministarstvo kulture organizuje niz različitih programa.

Slovenačka publika tako će večeras i sjutra prisustvovati komadima crnogorske nezavisne teatarske produkcije, te koncertu hip hop sastava "Who See" u Ljubljani, saopšteno je iz Ministarstva kulture. 

Uz to, na Poslovnom sajmu u Celju upriličena je prezentacija programa "Kreativna Crna Gora".

Upravo dva projekta iz programa "Kreativna Crna Gora", kako je juče saopšteno, dobila su prestižne nagrade "Big SEE", i to u konkurenciji brojnih ideja iz oblasti kreativnih industrija iz 19 država.

"Pored toga, ranije tokom dana, Ministarstvo kulture i Zavod za izdavaštvo Beletrina potpisali su ugovor o dvojezičnoj verziji Gorskog vijenca, čime će 2021. iz štampe izaći četvrto izdanje djela Petra II Petrovića Njegoša na slovenačkom jeziku", navedeno je u saopštenju. 

U Ljubljani je, u organizaciji Ambasade Crne Gore i Privredne komore Crne Gore, upriličen i prijem kojem su prisustvovale brojne zvanice, a na kojem se pored ambasadora Crne Gore u Sloveniji Vujice Lazovića, predsjednika Privredne komore Crne Gore Vlastimira Golubovića i ministarke ekonomije Dragice Sekulić, obratio i ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

"Ministarstvo kulture Crne Gore ove je godine počelo ozbiljan rad na polju kreativnih industrija, a u kojoj je mjeri to do sada bilo produktivno - govore i dva značajna priznanja koja su naši projekti dobili upravo u Ljubljani, u okviru prestižne Big SEE award konferencije", naglasio je on.

Kako je kazao Bogdanović, sve je više prostora za saradnju dvije države u oblasti kulture.

"Ovih dana publici u Sloveniji predstavljamo i dva komada nezavisne crnogorske teatarske produkcije, kao i naš najpoznatiji MTV nagrađivani hip hop sastav - Who See, čime jasno poručujemo da je Crna Gora danas u sve većoj mjeri okrenuta nezavisnoj i alternativnoj sceni, možda baš onako kako je to svojevremeno počinjala i Slovenija.

Iz tog razloga, Slovenija za nas jeste i dobar primjer, kada govorimo o kulturi - ali, čvrsto vjerujem, i država sa kojom možemo ostvariti razmjenu na brojnim poljima kulture i umjetnosti. Činjenica je da crnogorski stvaraoci, poput onih iz oblasti teatra i arhitekture, danas jesu prisutni na slovenačkoj sceni, da i slovenački autori nerijetko doprinose kulturnoj sceni Crne Gore, ali siguran sam da naša saradnja može biti još sadržajnija - i da njeni nosioci mogu da budu upravo institucije iz naše dvije države", istakao je ministar.

 

Ostavi komentar

0/300