13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bogdanović: Široka revizija zakonodavstva prioritet u oblasti medija

Kultura

Tag Video
Comments 0

Bogdanović: Široka revizija zakonodavstva prioritet u oblasti medija

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

U toku je široka revizija medijskog zakonodavstva, kako bi pravni okvir koji tretira tu oblast u narednom vremenu bio još sadržajniji i cjelovitiji, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na sastanku sa predstavnicima delegacije koizvjestilaca Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za Crnu Goru.

U tom pogledu, kako je naglasio, uz širok društveni dijalog, radi se na prijedlogu Zakona o medijima, sa nizom novih instituta koji se tiču oglašavanja, prava na ispravku, regulaciju komentara, finansijske podrške komercijalnim medijima i zaštite izvora informacija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, tokom sastanka više riječi bilo je o oblasti medija, pri čemu je ministar Bogdanović sagovornike upoznao sa ključnim aktivnostima iz prethodnog vremenskog okvira. Uz to, više riječi bilo je i o mjerama koje se tiču predstojećeg perioda, sa ciljem daljeg unapređenja medijske djelatnosti u Crnoj Gori.

Uz to, kako je kazao Bogdanović, u toku je i izrada prijedloga Zakona o nacionalnom javnom emiteru, kojim će, prije svega, biti ojačani mehanizmi nezavisnosti Nacionalnog javnog servisa Radio i televizije Crne Gore. On je dodao da je, osim navedenih, u pripremi i nacrt Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama, čime će doći i do usklađivanja sa Direktivom 2018/1808 Evropskog parlamenta i Savjeta, koja se tiče pružanja te vrste usluga.

"Predstavnici delegacije izrazili su interesovanje i za oblast finansiranja medija, pri čemu je ministar Bogdanović istakao kako je trogodišnjim ugovorom Vlada Crne Gore opredijelila blizu 50 miliona eura za funkcionisanje nacionalnog javnog servisa, ali i da je državna pomoć komercijalnim medijima od 2011. do danas iznosila više od sedam miliona eura, prvenstveno u pogledu otkupa dugova.

Bogdanović je upoznao sagovornike i sa tim da je u Skupštini Crne Gore obrazovana Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija", navodi se u saopštenju ministarstva kulture.

Tokom sastanka, zaključeno je kako aktivnosti Vlade Crne Gore i zainteresovanih strana u cilju unaprjeđenja medijske djelatnosti treba da budu intenzivne i u predstojećem razdoblju, pri čemu je naglašeno da će Crna Gora u svim procesima iz tog djelokruga imati punu podršku međunarodnih partnera.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR