11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Završen  FIAT, dodijeljene nagrade

Kultura

Comments 0

Završen FIAT, dodijeljene nagrade

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Festival internacionalnog alternativnog teatra 2019. završen je u ponoć, svečanom dodjelom nagrada u dvorištu Kuslevove kuće.

U okviru takmičarskog programa uspješno je realizovan italijanski Fokus, kao i prateći: književni, likovni, filmski, i muzički programi, te Forum kreativnih industrija.

Snažna profilacija FIAT-a već 34 godine, festival čini jednim od najvažnijih kulturnih događaja u Crnoj Gori. Njegova poetika, vizija, duh i energija koja se stvara između aktera i brojne publike, svrstava ga i među prestižne festivale u regionu i jugoistočnoj Evropi.

Ove godine program je, zahvaljući selektorki Ana Vujošević, bio aktuelan, inspirativan i raznovrstan.

U okviru takmičarske selekcije izvedeno je deset predstava, od avangardnih, do vizuelnih performansa.

Idejna posebnost i ovog festivala, ogledala se, dakako, u alternativi, koja crnogorsku publiku upoznaje s kulturnim i teatarskim tokovima i trendovima Evrope i svijeta.

Očekivati je, dakle, da značaj i uloga FIAT-a za kulturu Crne Gore, podstakne opštinske zvaničnike da u cilju organizacionog i kvalitativnog unapređivanja festivala, kao i njegove misije, posebno među mladima, iznađu i obezbijede odgovarajući prostor u kome bi se preko cijele godine, blagovremeno i znalački pripremao i koncipirao program.

Žiri u sastavu: Sonja Vukićević, predsjednica, koreografkinja i balerina, Božo Koprivica, književnik i Petar Burić, glumac, odlučili su da:

NAGRADU ZA NAJBOLJU REŽIJU “SLOBODAN MILATOVIĆ” dobije Rike Zuskov za njemačku predstavu “Medeja” u produkciji “Visoke škole za muziku i pozorište u Hamburgu sa Kampnagel iz Hamburga”. Na najmudriji način, bez ijedne riječi, sa slikama i u drugoj epohi, reditelj daje pregled i suštinu najpreciznije odigranih odnosa sa minimalnim sredstvima.

NAGRADU ZA NAJBOLJU MUŠKU ULOGU ove godine dijele glumci Aleksandar Gavranić i Pavle Prelević iz crnogorske predstave “Sobe” u produkciji Dramskog studija “Prazan prostor”, koji su kroz duboko emocionalan i intenzivan glumački partnerski odnos, izazvali eksploziju slobode i istine na sceni.

NAGRADU ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU dobije glumica Aleksandra Ćorović iz njemačke predstave “Medeja”. Glumica je začuđujućom odmjerenošću i najistančanijim sredstvima, napravila pomak u tumačenju Medeje, budeći publici empatiju i strah.

NAGRADU ZA NAJBOLJU PREDSTAVU dobije “Ptičica” u produkciji “Pozorišne grupe Pal Frenak” iz Mađarske. Fascinantnost ljudskog tijela u svim oblicima, zahvaljujući vrhunskoj tehnici i energiji igrača, kao i apstraktnom spoju scenografije i tijela, stvorilo je životnu sliku koju tumačimo na mnogo načina.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR