15 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Evo šta je obilježilo posljednji dan Internacionalnog sajma knjiga

Kultura

Tag Gallery
Comments 0

Evo šta je obilježilo posljednji dan Internacionalnog sajma knjiga

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Posljednjeg dana Internacionalnog sajma knjiga u Bemax areni sportskog centra "Morača" predstavljeno je nekoliko knjiga.

Između ostalog, održan je omaž Gojku Kastratoviću a učesnici u razgovoru bili su Nela Savković-Vukčević, Draško Đurović i Goran Sekulić.

"Osvrt na bogatu biografiju crnogorskog kinematografa Gojka Kastratovića napravila je Nela Savković-Vukčević, koja je za ovu priliku pripremila video zapise koji su prikazali važne segmente njegova lika i djela. Prvi prikazani dio vezan je za Kastratovićev stav o crnogorskome jeziku koji je snimila Radio televizija Crne Gore u okviru ,,Crnogorskih tema“. Drugi i treći segmenti u vezi su s Mihailom Lalićem i njegovim djelom. Kastratović je na vjeran način prenio Lalićevo djelo na filmsko platno te time ovjekovječio i pisanu riječ Lalića, a na ovaj je način prilagodio i širim masama", navodi se u saopštenju.

Draško Đurović, docent na Fakultetu dramskih umjetnosti, naglasio je da je Crna Gora, a naročito crnogorska scena, izgubila mnogo odlaskom Gojka Kastratovića.

"Vjerujem da u nekoj boljoj nebeskoj kinematografiji on i Ratko Đurović spremaju novu seriju o crnogorskim junacima kao mitskim bićima, bez mane i straha da to bude daleko od ,,Puste zemlje“, daleko od svakog suđenja, daleko od svake barabe", dodao je on.

"Nema sumnje da je Gojko Kastratović bio i ostao u prvome redu onih stvaralaca koji su pomogli da se Crna Gora i Crnogorci vrate sebi samima", zaključio je Goran Sekulović.

U okviru predstavljanja crnogorske književnosti na ovogodišnjem sajmu knjiga i predstavljenja je knjiga ,,Crnogorske poetese“ Bogića Rakočevića. O navedenome djelu govorili su Dragana Tripković i autor.

Kako je Rakočevićevo djelo posvećeno crnogorskim pjesnikinjama, a samim tim i ženskome pismu uopšte, Tripković postavlja pitanje u vezi s muškom i ženskom književnošću te da li je ovakva podjela uopšte moguća, na što Rakočević zaključuje da je ,,uzevši u obzir feminističke teorije, moguće kategorisati književnost na ovaj način“, pa dodaje da je ,,crnogorsko društvo tradicionalno i da u njemu postoji prikazan jedan put žene te da njeno eksponiranje bilo je nepopularno i često zabranjivano“.

"U crnogorskoj književnosti se događa otklon prethodnih namjera, pa crnogorska književnost biva prepoznatljivija, a time i žensko pismo", navodi Tripkokvić i dodaje da je put ženske književnosti prilično teško krčen u odnosu na mušku književnost i muško pismo, a Rakočević tvrdi da je žensko pismo ono što je potrebno i neophodno te da je dobro što je prisutno i što je zaživjelo takođe.

U okviru petog dana 5. internacionalnog sajma održana je I promocija knjige Yahoo Bojana Babića. O knjizi su govorili Srđan Srdić, Vladimir Arsenić i autor.

Razgovorom je koordinisao Arsenić, a na njegovo početno zapažanje da je naslov romana njegova kriptična poruka, Babić navodireferisanje na Džonatana Svifta i četvrti dio Guliverovih putovanja. Autor je takođe publici predstavio kratak siže svoje knjige kroz šta se osvrnuo na tri nivoa eskapizma antijunaka iste, objasnio karakterističnu poveznicu između sadržaja i jezika te se takođe osvrnuo i na ulogu žene u njegovom djelu.

Srdić je Babićev roman žanrovski okarakterisao kao superrealistički i napravio paralelu promovisane knjige sa Uelbekovim stvaralaštvom. Za knjigu izjavljuje: „Ovo bi bila knjiga koja pogađa pripadnike naše generacije.“

Autor knjige najbolje je publici predstavio svoje stvaralaštvo na kraju promocije čitajući odlomak iz svoje još neobjavljene knjige.

Takođe, održana je promocija stvaralaštva Dejana Aleksića. 

Na početku promocije publici se obratila Tijana Rakočević predstavivši Aleksićevu bogatu biografiju i stvaralaštvo.

U prvom segmentu promocije Rakočević i Aleksić poveli su razgovor o književnim nagradama o kojima Aleksić govori kao paralelnom segmentu književnog života i posebno se osvrnuli na izdavaštvo i uredništvo s obzirom na to da je promovisani autor, između ostalog, urednik.

U drugom dijelu promocije, njeni učesnici su se okrenuli Aleksićevom stvaralaštvu: poeziji, poeziji i prozi za đecu, dramskim tekstovima. Aleksić je govorio o pisanju poezije u (ne)standardnim formama, objasnio ono što treba biti sastavni dio poezije za đecu, a za pozorište kao važan element naveo katarzu.

Od autora publika je imala priliku čuti neke od njegovih pjesama namijenjenih đeci, sa čime je i okončao promociju, istakavši posebnu važnost njegovih književnih susreta sa đecom.

Održana je i promocija knjige Senke Marić "Kad se uvije tijelo". Riječ su na promociji imale autorka i Kristina Ljevak.

Na početku promocije Ljevak je objasnila:

„U jednom segmentu ovo jeste knjiga o iskustvu karcinoma dojke, ali je i knjiga o postajanju ženom, o iskustvima koja se prolaze na tom putu, spoznaji o neravnopravnosti pozicija djevojčica i dječaka (...)“, čije riječi kasnije potvrđuje i sama autorka, smatrajući da tema odrastanja djevojčice nije dovoljno obrađena u sklopu književnosti.

Autorka se u daljem dijelu promocije osvrnula na proces pisanja romana,perspektivu drugog lica iz koje se pripovijeda u romanu, zatim postojeće narativne nizove u istom, a sam naslov povezala je sa sadržinom.

Pored ovog romana, Senka Marić piše i poeziju, a takođe je najavila novo prozno djelo. Čitajući odlomak iz promovisane knjige Marić je zaokružila predstavljanje svoga stvaralaštva.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR