11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kultura

Comments 0

Tivat: Obilježen vijek hrvatskog udruženja “Napredak”

Izvor: radio Tivat

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Prigodnim programom Kulturno zavičajno udruženje “Napredak” iz Gornje Lastve obilježilo je sinoć u Domu kulture „Ilija Marković“ u Gornjoj Lastvi stotinu godina od osnivanja Hrvatskog tamburaškog društva “Napredak” .

Proslavi su prisustvovali ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veseljko Grubišić, generalni konzul Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća i Tripo Šubert, predsjednik Hrvatskog gradjanskog društva.

Koncert je održao Mandolinski orkestar “Tripo Tomas” iz Kotora, a  otvorena je i izložba “Napredak Gornja Lastva-stotinu godina postojanja”.

Pozdravnu riječ imao je Zoran Nikolič, predsjednik Kulturno zavičajnog društva Napredak i ambasador Grubišić.

„Hrvatsko tamburaško društvo Napredak Gornja Lastva osnovano je 15.06.1919. Odobrenje za rad Društva dala je Pokrajinska vlada za Dalmaciju u Splitu 30.08. iste godine. Uz tamburaški zbor djeluje i dramska grupa koja se prvi put pominje 1928.

1974. formirano je Društvo prijatelja Gornje Lastve, čime je pokrenuta velika akcija na okupljanju Lastovljana i prijatelja Gornje Lastve.

"Ponosni smo da moćemo reči da večeras ne obilježavamo samo stogodišnjicu HTD Napredak, obilježavamo stoljeće kontinuiranog postojanja Društva kojemu se mijenjalo ime, ali je uvijek bilo aktivno. Mijenjale su se države i društvo je u međuvremenu izgubilo nacionalnu odrednicu i imenu, samo u imenu. U svemu što je radjeno do danas, naša nacionalna pripadnost je prepoznatljiva kao nenametljiva. Smatramo da njegovanjem svoje kulturne baštine, na najbolji način čuvamo i svoj identitet.

Svi koji dolazite na naše manifestacije ste nam podrška bez koje nije moguće opstati i trajati i hvala vam na tome“ – rekao je Zoran Nikolić.

„Ja uvijek sa ponosom, privilegijom i čašću dolazim ovdje u Gornju Lastvu. I bio sam toliko puta. I gotovo da ne bi trebao govoriti, no šutjeti, hodati i osjećati. Sto godina Hrvatskog tamburaškog orkestra a stoljeća Hrvata ovdje na ovom prostoru. Samo prije drugog svjetskog rata ovdje je živjelo tisuću Hrvata. Gornja Lastva je simbol trajanja Hrvata, ali i simbol nestajanja. Kad stanete ovdje pred crkvu staru 600 godina budete impresionirani. Ovdje kad hodaš svaki kamen govori. Predivno izgleda. Čestitam stogodišnicu“  – rekao je ambasdor Hrvatske Veseljko Grubišić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR