Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Nova sezona direktnih prenosa opera iz Metropoilitena

| Postavio/la: Ana Ašanin

Nova sezona direktnih prenosa opera iz Metropoilitena

U Cineplexx-u nova sezonu direktnih prenosa opera iz Metropolitena MET 2019/20: UŽIVO U HD-u.

Nova sezona izgleda fantastično i predstavlja briljantni spoj različitih operskih remek-djela sa vodećim svjetskim operskim izvođačima i dirignetima uključujući novog muzičkog direktora Metropoliten opere Janika Neze-Segena.

Sezona će se sastojati od 10 prenosa uživo, uključujući pet novih produkcija s vodećim svjetskim umjetnicima.

Premijerno će biti izvedena opera Filipa Glasa Akhnaten, koja je obilježila 20-ti vijek, kao i Hendelova opera Agripina.

U novoj produkciji će biti izvedene Bergova opera Vocek, Geršvinova Porgi i Bes i Vagnerova Ukleti Holanđanin. Pored novih produkcija, publika će imati prilike da uživa i u Pučinijevim operama Turandot, Madam Baterflaj i operi Toska, zatim u vanserijskom Masneovom remek-djelu operi Manon i Donicetijevoj Mariji Stjuart. U ponudi će biti i poseban praznični dodatak opera Čarobna frula.

Nova sezona MET 2019/20, počinje ove subote, 12. oktobra sa izvođenjem posljednje Pučinijeve opere „Turandot”.

Turandot je posljednja Pučinijeva opera, i po mišljenju brojnih svjetskih muzikologa, posljednja klasična opera.

Pučini se na komponovanje opere “Turandot” odlučio sa željom da ovim djelom kruniše opersko stvaralašvo i napravi veličanstveni spektakl.

Postavku u Metropolitenu predvodi Kristin Gerk, koja pjeva zahtjevnu naslovnu ulogu Pučinijeve kineske, ledene princeze Turandot. Roberto Aronika se našao u ulozi Kalafa, prosca koji rizikuje život radi princezine ruke i pjeva slavnu ariju Nessun dorma. Metov muzički direktor Janik Nezet Segin diriguje vizuelno spektakularnom produkcijom iz 1987. godine, iza koje stoji Franko Zefireli.

Ostavi komentar

0/300