16 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

20° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Održan koncert prijateljstva Crne Gore i Turske

Izvor: Foto:Screenshot

Kultura

Tag Video
Comments 0

Održan koncert prijateljstva Crne Gore i Turske

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Svečanim koncertom prijateljstva, u Podgorici je sinoć obilježeno 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Republike Turske.

Tokom programa, u Crnogorskom narodnom pozorištu nastupili su članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra, te poznati turski dirigent Omer Jondem i tenor Omer Turkmenoglu.

Brojne zvanice na sinoćnjoj su svečanosti pozdravili ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ambasadorka Republike Turske Songul Ozan, navode organizatori.

‘’Bez obzira na složene okolnosti u kojima se odnos Turske i Crne Gore gradio, vremenom su se formirali sve funkcionalniji modaliteti saradnje naša dva naroda. Iako često komplikovane i opterećujuće, nakon uspostavljanja zvaničnih diplomatskih kanala, relacije su bile sve sadržajnije i bogatije.

Emancipatorskim procesima, koji su obje zemlje zahvatili na prelasku vjekova, stvorili su se uslovi i za intenzivnijom kulturnom razmjenom, u čijim je temeljima već postojala duga tradicija međusobnih prožimanja. Drago mi je da su upravo na polju kulture sve vidljiviji rezultati naše bilateralne saradnje i da jednim ovakvim koncertom proslavljamo skoro vijek i po diplomatskih odnosa, uz ubjeđenje da će i buduća saradnja koja nam predstoji obogatiti kulture naših naroda i još više nas približiti jedne drugima’’, naglasio je ministar Bogdanović.

Ambasadorka Ozan istakla je kako “danas proslavljamo 140 godina od postavljanja prvog ambasadora na lijepom Cetinju, tadašnjoj prijestonici Crne Gore i da ovim koncertom proslavljamo značajan datum, kada su postavljeni temelji dobre saradnje između naše dvije zemlje, prijateljstvom između kralja Nikole i sultana Abdulhamida osvjedočenim u mnogim istorijskim knjigama”.

“Isto tako, tokom 2006., Turska je među prvim zemljama priznala crnogorsku nezavisnost nakon referenduma. Naše zajedničke istorijske, kulturne i prijateljske veze čine savršenim odnose Turske i Crne Gore. Danas je Crna Gora jedna od naših najznačajnijih NATO saveznica, ali i važan partner u oblasti kulture, ekonomije i politike” - rekla je ona.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR