11 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministarski forum UNESCO: Spoj kulture i ekonomije proces koji nema alternativu

Kultura

Comments 0

Ministarski forum UNESCO: Spoj kulture i ekonomije proces koji nema alternativu

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović danas je završio učešće na 40. Generalnoj konferenciji UNESCO.

Nakon jučerašnjeg obraćanja na Plenarnoj sesiji, Bogdanović danas je učestvovao na Forumu ministara kulture, u okviru kojeg su govorili ministri kulture iz preko sto država članica UNESCO.

"Tokom ministarskog foruma, više riječi bilo je o nacionalnim kulturnim politikama. U tom kontekstu, posebno su naglašene teme koje se odnose na sintezu kulture i ekonomije, odnosno stvaranja uslova za podsticanje kreativnih industrija i podsticanja boljeg plasmana njihovih proizvoda na nacionalnim, regionalnim i globalnim tržištima", navedeno je u saopštenju.

Bogdanović je istakao kako kulturu više ne treba posmatrati kao hermetički zatvoren sistem, koji je dovoljan sam sebi i koji stvara samo za one koji u njemu djeluju.

''Naprotiv, danas kultura predstavlja oblast koja je u direktnoj i indirektnoj vezi sa oblastima nauke, obrazovanja, ekonomije, turizma, te je riječ o sprezi i dvosmjernim procesima u kojima sve oblasti profitiraju od ovog sadejstva. Teško da bi kreativne industrije bile ovoliko razvijene da nije bilo čvrste sprege nauke i tehnologije sa jedne strane, a kulture i kreativnosti sa druge. Jasno, sve to svoj finalni proizvod ima u opštem boljitku lokalne zajednice, u pojedincima koji u kreativnim industrijama vide prostor za svoje stvaralaštvo, a koji zatim svoj proizivod mogu da plasiraju na lokalnom, regionalnom ili globalnom tržištu. Na taj način, kulturni proizvod postaje i ekonomski proizvod, a da ne gubi svoju kreativnu komponentu i kulturnu vrijednost, već naprotiv, on dobija konkretnu upotrebljivost, te promoviše i samog pojedinca, ali ikulturu odakle potiče'', rekao je on.

Na pitanje koje mehanizme je Crna Gora do danas primijenila kako bi napravila spoj kulture i ekonomije,  Bogdanović je akcentovao program namijenjen stvaraocima iz sfere kreativnih industrija.

''Kako bismo pozicionirali ekonomsku valorizaciju kulture i kreativnosti visoko na mapi prioriteta, Ministarstvo kulture kreiralo je program „Kreativna Crna Gora – identitet, imidž, promocija“. Program je koncipiran kao intersektorska platforma Vlade Crne Gore, uz brojne i raznorodne ciljeve. „Kreativna Crna Gora“ tako je već dala prve konkretne rezultate, s obzirom na to da smo ove godine, na prvom konkursu, podržali ukupno 11 autora, i to 10 projekata i proizvoda, te jednu naučnu studiju. Autorima smo obezbijedili osnovne uslove i sredstva za rad – prostor, opremu, promociju, pa sada možemo reći da smo uspješno pokrenuli 10 novih biznisa u kulturi. Na taj način, željeli smo motivisati i druge stvaraoce da se prijave sa inicijativama i idejama na predstojeće konkurse – pri čemu je drugi upravo u toku'', zaključio je on.

Podsjetimo, Bogdanović juče je počeo učešće na Generalnoj konferenciji UNESCO, kada je govorio na Plenarnoj sesiji.

Uz ministra Bogdanovića, rad Generalne konferencije UNESCO na kojoj učestvuje preko 140 ministara i visokih predstavnika država članica, prati Stalna delegacija Crne Gore pri toj organizaciji i to – ambasador Ivan Ivanišević, v.d. generalnog direktora Generalnog direktorata za multilateralne poslove i regionalnu saradnju Ministarstva vanjskih poslova Veljko Milonjić i generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO Milica Nikolić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR