Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Zajedno ćemo kreirati kulturne ponude za sve posjetioce durmitorskog kraja"

Kultura

Tag Video
Comments 0

"Zajedno ćemo kreirati kulturne ponude za sve posjetioce durmitorskog kraja"

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravio je danas u posjeti opštinama Šavnik i Žabljak, tokom koje se sastao sa lokalnim rukovodstvom i predstavnicima ustanova kulture, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

"Tokom posjete, više riječi bilo je o aktuelnim i budućim projektima, pri čemu su posebno naglašene tekuće konzervatorsko-arheološke mjere na lokalitetima sa stećcima. Kako je istakao ministar Bogdanović, te aktivnosti su i prioritet kada su u pitanju mjere iz oblasti kulture na durmitorskom području.

Tokom susreta sa predsjednikom Opštine Šavnik Mijomirom Vujačićem i njegovim saradnicima, više riječi bilo je o ulaganjima u objekte kulture na tom području. U tom kontekstu, naglašeno je kako je nedavna obnova Kuće Pekića bila uspješna, tim prije jer su u njoj već održane i prve umjetničke smotre. Ipak, kako je naglasio ministar Bogdanović, u narednom periodu potrebno je osmisliti dodatne programe, kako bi taj objekat bio valorizovan u potpunosti", piše u saopštenju.

Razgovarano je i o inicijativi za adaptaciju kuće Novice Cerovića, pri čemu je naglašeno kako je Ministarstvo kulture u potpunosti spremno da podrži pomenuti projekat.

"Tokom razgovora sa predsjednikom Opštine Žabljak Veselinom Vukićevićem i rukovodiocima lokalnih ustanova kulture, u fokusu su bile tekuće aktivnosti u Barama Žugića i Novakovićima, gdje su u toku mjere na konzervaciji nekropola sa stećcima. Vlada Crne Gore, kako je kazao ministar Bogdanović, u navedene je aktivnosti tokom dvije posljednje godine uložila 30 hiljada eura, što će biti nastavljeno i u periodu koji slijedi", navedeno je u saopštenju.

Bogdanović je predložio rukovodstvu Opštine Žabljak da razmotri inicijativu o uspostavljanju muzeja posvećenog kulturi i istoriji durmitorskog kraja, što bi - kako je naglasio - naišlo i na podršku Ministarstva kulture.

Tokom posjete Žabljaku i Šavniku, Bogdanović je poručio rukovodstvu lokalnih ustanova kulture da pripremaju i konkurišu projektima kod Ministarstva kulture, pri čemu je predložio i da u njihovu realizaciju bude uključen što veći broj lokalnih umjetnika.

"Tokom današnjih posjeta, posebno smo govorili o tekućim projektima - u prvom redu onim koji teku u kontinuitetu, a tiču se arheoloških i konzervatorskih mjera na više lokaliteta sa nekropolama stećaka. Samo u posljednje dvije godine u tu svrhu uložili smo 30.000 eura i sigurno je da ćemo i dogodine nastaviti sa tim mjerama. Sa današnjim sagovornicima saglasio sam se kako radovi na svim lokalitetima moraju biti obavljeni što temeljnije.

Uz to, moja današnja poruka je i da u potpunosti stojimo na raspolaganju lokalnim ustanovama kulture - ovdje smo bili i kako bi ih motivisali da nam prijave svoje projekte i da zajedno radimo na kreiranju kulturne ponude kao dodatnog segmenta namijenjenog ne samo lokalnom stanovništvu, već i sve brojnijim posjetiocima durmitorskog kraja" - izjavio je ministar Bogdanović nakon današnjih posjeta.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR