15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rast budžeta za kulturu: Institucijama kulture 1,2 miliona eura više

Kultura

Comments 0

Rast budžeta za kulturu: Institucijama kulture 1,2 miliona eura više

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Vlada Crne Gore će sljedeće godine za kulturu izdvojiti 10 odsto više sredstava u odnosu na tekuću, dok će podrška institucijama kulture biti veća za 1,2 miliona eura u odnosu na 2019, saopštio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na današnjoj sjednici Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport u Skupštini Crne Gore.

On je članovima Odbora predstavio budžet Crne Gore za 2020 koji se tiče kulture, pri čemu je naglasio kako su - u odnosu na ranije godine - povećana sredstva za sve produktivne programe, kao i za brojne oblasti, počev od kinematografije, sve do kapitalnih projekata i kreativnih industrija.

"Vjerujem da je dobra vijest što će Vlada Crne Gore u sljedećoj godini za kulturu predložila sredstva u iznosu od 25 miliona eura, što je za gotovo 10 odsto više u odnosu na tekuću fiskalnu godinu.Siguran sam da to može predstavljati razlog za optimizam, najprije kada je u pitanju finansiranje umjetnosti, ustanova, baštine i infrastrukture iz oblasti kulture iz javnih fondova. Ipak, jednako - taj podatak predstavlja jasan signal kako postoji trend rasta podrške same države kulturi i pratećim procesima i siguran sam da će on biti nastavljen i u godinama koje su pred nama" - rekao je on.

Bogdanović  je kazao kako su Budžetom za 2020. planirana veća sredstva u cilju razvoja gotovo svih oblasti umjetnosti, pri čemu je izdvojio podatke koji se tiču kinematografije i kreativnih industrija.

 "Posebno mi je drago što će 2020. godina donijeti znatna ulaganja u kinematografiju. Sasvim konkretno, u tu svrhu opredijelili smo 1,6 miliona, odnosno gotovo 40 odsto više nego ove godine, a to je samo dio svega što ćemo uraditi. Jer, i kroz brojne druge mehanizme - počev od kreativnih industrija, preko podrške za koprodukcijske projekte, sve do onoga što je našoj kinematografiji sada dostupno i putem “Eurimagesa” - postoji niz instrumenata da sljedeće godine dodatno unaprijedimo tu oblast. Naš cilj je i veća vidljivost crnogorske kinematografije i veće učešće u koprodukcijama i, na kraju, što je uostalom i povezano sa prethodna dva - afirmacija potencijala koji Crna Gora ima kao destinacija sa brojnim atraktivnim filmskim lokacijama. Osim toga, pomenuću da samo sljedeće godine opredjeljujemo više od milion eura za oblast kreativnih industrija. Pritom, nije riječ samo o direktnoj podršci stvaraocima koji rade u tom sektoru, već i o ulaganjima u infrastrukturu, odnosno kapacitete za njihov rad. Istovremeno, vjerujem da ćemo na taj način dobiti i resurse za kvalitetne programe razmjene umjetnika - povodom čega smo već mnogo uradili i tokom ove godine - istakao je ministar Bogdanović.

 On je predstavio i druge ključne mjere koje su planirane budžetom za sljedeću godinu.

 "Uložićemo više sredstava i u savremenu umjetnost, rad muzičkih institucija i muzičara, a teatarska scena biće u još većem fokusu, pri čemu mislim i na nezavisnu scenu. Aktivna podrška države festivalima i srodnim smotrama ne samo da će biti nastavljena, nego ćemo nastojati da ona bude još veća, jer uviđamo kakav značaj brojni programi imaju - ne samo za lokalne sredine, već i za Crnu Goru, njenu kulturu, turizam, promociju, a time i ekonomiju.Već imamo koncept daljih aktivnosti na polju dalje valorizacije kulturne baštine. Pored budžetskih, u kulturnu baštinu očekujemo sledeće godine i sredstva iz privatnih fondova, a sve kroz modele saradnje sa privatnim sektorom koji treba da ima važnu ulogu u valorizaciji izdašnih potencijala kulturne baštine.Kada govorimo o infrastrukturi, kroz Budžet za narednu godinu obezbijedili smo sredstva za značajne infrastrukturne projekte koje treba da obezbijede razvoj svih segmenata kulture. Sljedeće godine ćemo u potpunosti završiti i u funkciju staviti tri kreativna haba i u Kotoru, Baru i Podgorici. Pored toga, u najvećoj mjeri biće završene aktivnosti i na uspostavljanju i dva preostala – u Bijelom Polju i u Jusovači u Podgorici -zaključio je Bogdanović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR