Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Danas dodjela Nobela: Protest novinara, pisaca zbog Handkea

| Postavio/la: Vladana Jovanović

Danas dodjela Nobela: Protest novinara, pisaca zbog Handkea

Nobelovac Peter Handke trebalo bi danas na svečanoj ceremoni da dobije Nobelovu nagradu za književnost a u Stokholmu je protest, kako je najavljeno, više stotina ljudi na dva odvojena skupa jer je prestižnu nagradu dobio neko ko je podržavao Slobodana Miloševića.

Dio protesta su i pisac i novinar Roj Gutman te Peter Mas, novinar i pisac. Protestu se pridružila i bivša portparolka Haškog tribunala Florens Hartman.

Negodovanje zbog dodjele nagrade Handkeu, izrazila je i poznata novinarka Kristijan Amanpour. 

Akademija je nagradila Handkea "za uticajan rad koji je jezičkom domišljatošću istražio periferiju i specifičnost ljudskog iskustva". Nazvali su ga "jednim od najuticajnijih pisaca u Evropi poslije Drugog svjetskog rata".

Zbog izbora Handkea, jedan član Nobelove komisije podneo je ostavku zbog izbora, dok je drugi najavio da, uz ambasadore iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Albanije i Turske, neće doći na svečabnost doodjele nagrade.

1997. godine Handke je optužen za minimiziranje srpskih ratnih zločina u svojoj knjizi Putovanje rekama: Pravda za Srbiju. Takođe je kritikovao govor na sahrani Miloševića 2006, koji je umro tokom suđenja za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

"Dozvoljeno mu je da piše šta želi. Problem je u tome što mu se odaje počast zbog njegovih radova", rekla je za AFP organizatorka jednog od protesta Teufika Šabanović. "On brani ratne zločince, kvalifikuje genocid, kvalifikuje negirače genocida. Gdje je granica onoga što je prihvatljivo", pitala je ona.

Ostavi komentar

0/300