Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Izložba ''Pečati iz fondova dvorskog arhiva''

| Postavio/la: Ana Ašanin

Izložba ''Pečati iz fondova dvorskog arhiva''

Izložba "Pečati iz fondova Dvorskog arhiva", u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, biće otvorena u petak, 13. decembra, u 19 sati u Crnogorskoj galeriji umjetnostu "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju.

Kako se navodi u saopštenju, projekat je zamišljen kao ekspozicija otisaka pečata koji se nalaze u bogatim fondovima nekadašnjeg Dvorskog arhiva (danas Arhivsko-bibliotečkog odjeljenja Narodnog muzeja Crne Gore), u vidu multimedijalne izložbe sa pratećim katalogom.

Na izložbi će biti prezentovano preko 200 otisaka pečata, od pečata Ivana Crnojevića iz 1482.  do 1869., odnosno do početka upotrebe telegrafa u Crnoj Gori.

Izložba će biti još jedan način da se pokaže raskoš fondova Narodnog muzeja i Dvorskog arhiva koji je ujedno i najvažniji novovjekovni arhivski fond u Crnoj Gori, a katalog uvod za naučnu studiju i monografiju o ovoj problematici.

Biće prikazani pečati različitih oblika (okrugli, četvrtasti, jajoliki, romboidni), tipova (natpisni, portretni, grbovni) i dimenzija (od 1 do 5 cm). Pečati su prezentovani kao tri cjeline, nastale po njihovoj provinijenciji - hrišćanski, osmanski mohuri i profani.

Vjerovatno najveći domet ove izložbe su upravo osmanski mohuri, zbog njihove specifičnosti, jer svaki sadrži ime, titulu vlasnika, godinu iz koje je i najčešće po jedan stih iz Kurana.

Uz to su bogato ukrašeni ornmentikom, pa su i vizuelno vrlo atraktivni - kazao je jedan od autora izložbe, istoričar Petar Glendža.

Izložbu će otvoriti ambasadorka Republike Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan.

Autori izložbe su istoričari Petar Glendža i Miloš Perišić, a projekat je finansijski pomoglo Ministarstvo kulture Crne Gore.

Ostavi komentar

0/300