16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Potpisani Ugovori sa korisnicima sredstava konkursa  “Kreativna Crna Gora

Kultura

Tag Video
Comments 0

Potpisani Ugovori sa korisnicima sredstava konkursa “Kreativna Crna Gora

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

U Ministarstvu kulture danas je upriličeno potpisivanje Ugovora sa dobitnicima sredstava iz Konkursa za sufinansiranje projekata i proizvoda iz oblasti Kreativnih industrija – “Kreativna Crna Gora: kultura, imidž, promocija” za 2019. godinu.

U svom obraćanju ministar kulture Aleksandar Bogdanović naglasio je stalni fokus Ministarstva na sektoru kreativnih industrija, kao ključnom ka uspostavljanju savremene kreativne zajednice koja djeluje u domenu inovativnog stvaralaštva:

“S tim u vezi, naša nastojanja će u narednom periodu kao i u prethodne dvije godine, biti usmjerene ka uspostavljanju tržišno-orijentisanih projekata, proizvoda, ali i stvaraoca ili konkretnije - biznisa u kulturi, koji svojim kreativnim radom mogu pozicionirati Crne Goru kao kreativnu destinaciju. Takav pristup djelatnostima poput industrijskog, modnog ili produkut dizajna, ali i virtulene realnosti, primjenjene umjetnosti i ICT-a, ne samo da će doprinijeti generisanju novih radnih mjesta u kulturnom sektoru, već će ujedno i kreirati ambijent za razvoj kulturnih proizvoda koji svoju perspektivu mogu pronaći u region, a i šire. Jer samo inovativnost i kreativnost to mogu omogućiti. A program “Kreativna Crna Gora” svim crnogorskim stvaraocima upravo daje tu priliku .

Na ovogodišnjem konkursu, od pristiglih 105 aplikacija, podržano je njih 13 koji se ističu svojom inovativnošću, estetikom i tržišnom orijantacijom u tematskim okvirima: raznolikosti kulturnih izraza, ICT-a te uspostavljanju kulturnog proizvoda u oblasti modnog dizajna.

Prvi put smo ove godine podržali ICT sektor i to prije svega kroz afirmaciju razvoja video igara, kao jedne kompleksne djelatnosti i generalno rastuće industrije, koja može uposliti i do 50 ljudi u jednom timu ali i sektora tekstilnog i modnog dizajna, koji u perspektivi treba da nam obezbijedi prepoznatljiv i originalan nacionalni modni brend” – istakao je on.

Pored obezbjeđivanja vidljivosti, Konkursom je finansijski podržano uspostavljanje proizvodnih procesa, nadogradnja postojećih, ali i promocija. Za ove namjene, Ministarstvo kulture je opredijelilo 80.000 eura, 30.000 više nego prošle godine, saopšteno je iz tog resora.

U narednom periodu će podržani autori, uz podršku programskih koordinatora, vršiti implementaciju svojih projekata.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR